reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel SSD 750: 4,7 GB/s v zapojení RAID 0

12.4.2016, Jan Vítek, recenze
Intel SSD 750: 4,7 GB/s v zapojení RAID 0
Do rukou se nám dostala dvě 400GB SSD od společnosti Intel, a to SSD 750 v podobě karet pro PCI Express. Taková příležitost přímo volala po tom, abychom si je vyzkoušeli v zapojení RAID 0, abychom z nich dostali maximum.

PCMark Vantage


Nyní následují dva testy PCMark, které sledují aplikační výkon. Nejdříve přijde na řadu klasický PCMark Vantage, jehož výsledky můžeme porovnat s mnoha staršími modely a pak se podíváme na nejnovější PCMark 8.

















OCZ RevoDrive se svými čtyřmi kontrolery SandForce SF-2282, které interně spojují paměti do vlastního pole RAID nedokáže nabídnout výkon srovnatelný s nejlepšími SSD pro SATA 6 Gbps, natož pak pro Intel SSD 750, který i sám o sobě dokáže ostatní zašlapat do země a v RAID 0 je to ještě lepší, ale ne o moc. To je víceméně dobrá zpráva pro ty, kteří by uvažovali o zapojení dvou SSD 750 do RAID 0 a jejich využití jako systémový bootovací disk, což na těchto SSD s rozhraním PCI Express nejde, neboť jde o softwarový RAID.



PCMarku se testované SSD 750 velice zamlouvají a ohodnotil je mnou dosud nevídanou známkou, která se v RAID 0 blížila hranici čtyř set tisíc bodů.


PCMark 8


V testu PCMark 8 jsme už nasbírali dostatek dat pro srovnání několika SSD. Tento test by měl být velice podobný tomu z Vantage. Simuluje hry a aplikace, přičemž z nasbíraných výsledků nabídne jakousi průměrnou propustnost úložiště a celkové skóre. To však bohužel bývá u moderních SSD velice podobné, a tak mě zajímalo, jaké výsledky předloží PCMark 8 nyní, když máme před sebou SSD, jež nad normálními modely pro SATA 6 Gbps tak moc vyniká.





Už jsme si zvykli, že PCMark 8 předkládá výsledná skóre, kde se hraje o jednotky bodů, takže překročení hranice 5000 bodů je v podstatě úspěch. Pak tento test nabízí ještě jednu hodnotu, a to průměrnou propustnost ve svých testech a zde již výsledek daleko lépe reflektuje to, co jsme o SSD 750 doposud zjistili.

reklama