reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kindle 4 vs. Kindle Keyboard

8.11.2011, Pavel Kovač, recenze
Kindle 4 vs. Kindle Keyboard
Nedávno uvedl Amazon nové modely své čtečky Kindle. Přidal dotykový model, verzi bez klávesnice a LCD tablet. Dnes se podíváme na zástupce nejlevnějšího modelu Kindle 4 a porovnáme si jej s nejznámějším Kindle 3 (Keyboard).
Kapitoly článku:
V dnešní době tabletů se může klasický Kindle bez dotykového ovládání zdát jako nedokonalé zařízení. Je třeba si však uvědomit, že Kindle je e-knížka. Do knížky se také ponoříte a nevnímáte okolí, nechcete být rušeni televizí, rádiem nebo otravnou tchýní. Naopak tablet je v podstatě takové rozptylovátko, přečtete si krátký e-mail, shlédnete plachtícího šílence mezi skalami a napíšete tři slova na "modrézlo". Zkrátka krátké činnosti, které baví chvilku a musí zaujmout na první pohled. Naopak v Kindlu je důležitý obsah a ne ono pozlátko, co mají tablety. Zde prostě a jednoduše položíte prst na jedno tlačítko a v naprosto pravidelných intervalech prst mačká a mačká, až to dělá bez vašeho přímého vědomí, stejně jako obracení stránek knížky.
 

- klikněte pro zvětšení -

Nechme však filozofických úvah, k čemu Kindle je a k čemu ne. Podívejme se na něj už trochu pragmatičtěji. Nejznámější Kindle 3 (dnes označovaný jako Kindle Keyboard) udělal díru do světa svou cenou a potažmo dostupností nejširší veřejnosti. Také lákal na 3G internet zdarma. Co tedy přináší nového Kindle 4? Tak předně to je výrazně modernější design, který se chtě nechtě podobá Apple designu. Avšak rozhodně jej nekopíruje, pouze se od něj inspiruje.

Další inovací je výrazně rychlejší procesor, což se projevuje rychlejším startu resp. restartu zařízení. Naopak ubyla možnost poslouchat MP3 nebo předčítat text. Je to dáno hlavně absencí reproduktorů a sluchátkového výstupu, aby byl Kindle co nejmenší. Osobně to považuji za přijatelný kompromis mezi cenou a funkčností. MP3 asi málokdo poslouchá v tak velkém zařízení a předčítání, které funguje jen na anglicky psaný text, je také v našich končinách málo využitelné.

Porovnejme si Kindle 4 a Kindle 3 (Keyboard) i ve velikosti.


- klikněte pro zvětšení -

Zobrazovací oblast zůstala nezměněna a na první pohled opravdu ubyla jen hardwarová klávesnice. Zůstala tlačítka směrového kříže, zpět, domů a menu. Naopak přibylo tlačítko pro vyvolání softwarové klávesnice. Ta se ovládá pomocí směrového kříže a s trochou cviku i docela rychle. Samozřejmě hardwarová klávesnice je lepší.

Protože je Kindle 4 menší, nevešla se do něj tak velká baterie a udávaná výdrž je poloviční. Uvidíme, jak se bude chovat v praxi. Každopádně i kdyby byla výdrž poloviční, je dostatečná i na delší dovolenou. Díky menší baterii je nová verze zhruba o třetinu lehčí. Avšak na kvalitě konstrukce se to neprojevilo, ta je stále perfektní. I při neopatrném zacházení plasty neskřípou a vše doléhá, jak má.


- klikněte pro zvětšení -

Zmenšila se i paměť ze 4 GB na 2 GB. Rozdíl mezi 3500 a 1400 knihami (počet knih je odhad Amazonu) se může zdát závratný, ale i těch 1400 knih je takový počet, který jen těžko zaplníte. Pokud byste však přece jen Kindle 4 zaplnili, máte možnost si knihy uložit do mráčku (cloud) k Amazonu na server. Tedy pouze ty koupené u Amazonu. Ostatní si necháte na PC/DVD.

Změněno bylo i napájení lampičky, které bylo dříve řešeno pomocí kovových paciček, dnes je řešeno pomocí kontaktů na zadní straně. Bohužel se tím i Kindle připravil o elegantní uchycení v obalu. Nyní je třeba jej chytit pomocí gumiček na rozích, nebo do plastového rámečku. Trochu tím ztratí na elegantnosti, ale zase je zamezeno nechtěnému vylomení. To se dle diskuzí občas stávalo. Osobně si myslím, že to bylo způsobeno spíše neohrabaným zacházením než chybou Amazonu.


- klikněte pro zvětšení -

Pohyb po stránkách je řešen pomocí dvou dvojic tlačítek na stranách. Jejich zkosení je výraznější oproti předchozí verzi. Tlačítka jsou také menší. Právě tato kombinace vytváří docela problém při čtení jednou rukou. Kindle má tendenci vyklouznout. Pokud budete při čtení sedět, ležet atd., není to žádný problém a Kindl nevypadne. Problém může nastat např. v tramvaji. Doporučuji si z těchto důvodů pořídit obal. S ním je čtení pohodlnější a hlavně je chráněn displej i při uložení do tašky mezi ostatní věci či nákup.

Specifikace
Velikost displeje
6"
Rozlišení displeje
600 x 800 px
Rozměry (Š x V x H)
114 x 166 x 8,7 mm
Paměť
2GB (1,25 využitelná na knihy)
Předpokládaná výdrž na baterii
1 měsíc
Možnosti připojení
Micro-B USB, WiFi
Podpora formátů
AZW, TXT, PDF, MOBI, PRC, HTML, DOC, DOCX, JPG, GIF, PNG
V balení
USB Kabel


Obaly


Amazon na svém e-shopu nabízí velkou řadu obalů od nejlevnějších neoprénů až po kožené s lampičkou.


- klikněte pro zvětšení -

Na Kindle 3 jsme vyzkoušeli hnědý kožený obal bez lampičky, který Kindl drží pomocí kovových pacek. Tento obal je oficiální od Amazonu a měl by tedy být to nejlepší, co si můžete pořídit (tedy až na tu lampičku).


- klikněte pro zvětšení -

Design obalu zde moc soudit nebudeme. Osobně jsem s ním však spokojený, barva je decentní a Kindle se víc přiblížil klasické knížce. Celkové provedení, kvalita kůže apod. je na špičkové úrovni. Všechny stehy drží a vše doléhá, jak má. Obalu chybí snad jen nějaká kapsa na papírek s poznámkami a úchyt na tužku. Obal však nelze ohnout o 360 stupňů, resp. obal se vyloženě nebrání, ale kůže již docela trpí.


- klikněte pro zvětšení -

Na Kindle 4 jsme vyzkoušeli neoriginální obal, avšak certifikovaný Amazonem. Marware Eco-Vue v šedé kůži. Ten nedrží zařízení pomocí pacek, ale pomocí gumiček na rozích. Avšak má kapsičku na papírek s poznámkami a je zde i místo na propisku. Celkově je trochu tužší a ochrana displeje je tedy ještě lepší. Opět je provedení perfektní stejně jako u originálního. Amazon si asi dobře hlídá kvalitu certifikovaných prodejců. Tento obal díky měkčímu zlomu můžete bez problémů ohýbat. Je již také vyřešeno problematické držení v jedné ruce, o němž bylo psáno v první kapitole.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -
reklama