reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston HyperX Fury: překvapivý výkon

15.10.2014, Jan Vítek, recenze
Kingston HyperX Fury: překvapivý výkon
Společnost Kingston zařadila do své nabídky nové flash disky Fury, které se tak zařazují po boku stejně označených modulů operační paměti a SSD. Co můžeme od těchto modelů očekávat? Na to se podíváme v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Kingston HyperX Fury
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Nejdříve si uvedeme testovací sestavu založenou na platformě Intel.

Co se týče předešlých testů podobných produktů, pak ty se týkaly modelů Kingston DT UItimate 3.0 G3, který se ukázal v dobrém světle, i když jako poměrně těžký disk, DataTraveler HyperX 3.0, na něž se dnešní model dle papírových specifikací nechytá. Pak jsme testovali flash disk DataTraveler Ultimate vybavené rozhraním USB 3.0. Nejdříve to byl 16GB DT Ultimate a v dalším testu se objevily 4 flash disky pro USB 3.0, které se však onomu 16GB Kingstonu nedokázaly vyrovnat při zapisování dat.

Následovala recenze 32GB verze 1. generace DataTraveler Ultimate 3.0 a pak se představila druhá generace DataTraveler Ultimate 3.0 G2, jejíž výkony byly rozporuplné. Nakonec jsme testovali také 128GB model DataTraveler, ale šlo o verzi R500 vybavenou pouze rozhraním USB 2.0, kvůli kterému se dozajista dnešnímu modelu nevyrovná ani omylem

My si dnes ověříme, zda testovaný HyperX Fury poskytne to, co slibuje, a sice datovou propustnost 90 MB/s při čtení a 30 MB/s při zápisu.


Testy


Následují testy výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili cca 500 fotografií o velikosti cca 3 MB. Pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů a nakonec si na něm smlsnul HDD test, jenž je součástí PCMark Vantage.

Kingston DT R3.0
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubory
147
80,2
500 fotografií
121,1
38,5

Výsledky tohoto flash disku jsou velmi překvapivé, až jsem se musel znovu podívat, zda Kingston skutečně udává 90 a 30 MB/s. První výsledky jsou totiž výrazně lepší a především zápis je více než dvakrát rychlejší, než je uvedeno ve specifikacích. Otázkou pak je, proč Kingston udává tak nízké hodnoty, však by se vyšším výkonem jistě rád pochlubil. Možné tak je, že oněch 90 a 30 MB/s je minimum, které tyto flash disky nabídnou a některé pak mohou být rychlejší a některé pomalejší, ale to je pouze dohad. Možná ale že udávané výkony se vztahují pouze k 16GB modelu, neboť menší flash disky bývají velmi často výrazně pomalejší než větší modely stejné řady a Kingston se rozhodl mezi nimi nerozlišovat.

Následují tedy zbylé výsledky syntetických benchmarků, kde si už jen ověříme to, co nám řekly praktické testy. Nejdříve jsme flash disk testovali pomocí benchmarku ATTO Disk Benchmark, přičemž naformátován byl na exFAT. Ovšem i se souborovým systémem FAT32 (výchozí) poskytoval téměř stejný výkon, pouze zápis byl pomalejší asi o 5 MB/s.



ATTO ukazuje skutečně maximální výkon, který bývá často oproti praktickým výsledkům nadhodnocen. I zde se dle očekávání potvrdilo, že Kingston HyperX Fury je navzdory specifikacím velmi rychlý flash disk, i když jeho rychlost zápisu má trošku pomalejší nástup a do maximálních hodnot se dostane až při práci s 256kB soubory.



Pak tu je PCMark Vantage, v němž jsme v opakovaných testech dosáhli s flash diskem hodnoty 5989 bodů, která je poměrně slušná, tedy na poměry flash disků. Tento test tak hodnotí dnes testovaný HyperX Fury podobně jako desktopové pevné disky se 7200 otáčkami za minutu, což je tedy na prostý USB flash disk dobré.



A nakonec se podíváme ještě na výsledky testu Crystal Disk Mark, jenž v podstatě potvrdí výsledky uvedené v testu ATTO Disk Benchmark, tedy až na zápis 512kB souborů, který je dle tohoto testu výrazně pomalejší než v ATTO.


Závěrečné hodnocení


Kingston HyperX Fury nám přichystal menší překvapení, a tím byly mnohem vyšší přenosové rychlosti, než jaké jsou uvedeny ve specifikacích. Namísto rychlosti čtení až 90 MB/s jsme se tak dočkali reálných 147 MB/s a rychlost zápisu rozhodně nebyla pouze 30 MB/s, ale plných 80 MB/s. To je samozřejmě potěšitelné, ale můžeme se ptát, proč jsou výrobcem uvedené rychlosti tak silně podhodnoceny.



Ve výsledku je tedy HyperX Fury rychlým flash diskem za slušnou cenu, ovšem v jeho cenovém segmentu je velmi silná konkurence, která nabízí velmi podobné specifikace i za nižší cenu. Když se ale nebudeme řídit specifikacemi, ale tím, co jsme dnes naměřili, pak HyperX Fury svým výkonem vyniká.

Co se týče ostatních vlastností, pak jeho tělo je plastové, ale pevné, krytka na USB konektoru drží pevně a dá se nasadit i na opačnou stranu a chybět nám snad může jen LED signalizující přístup k disku.
 
 

Plusy


+ Vysoké rychlosti čtení i zápisu
+ Slušná cena
 
 

Minusy


- Chybí LED kontrolka
 
 
Za zapůjčení 32GB flash disku HyperX Fury děkujeme Kingstonu.

 
 
Cena v době testování: cca 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte USB flash disk Kingston HyperX Fury?
V anketě šlo hlasovat od 15.10.2014 do 10.10.2015. Počet hlasujících: 12
Výborný83 %
Průměrný8 %
Špatný8 %
reklama