reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston Savage SSD: nástupce úspěšného HyperX 3K

2.6.2015, Jan Vítek, recenze
Kingston Savage SSD: nástupce úspěšného HyperX 3K
Již před třemi lety se dostalo na trh SSD Kingston HyperX 3K, které se stalo díky svému výbornému poměru výkonu a ceny oblíbeným modelem prodávaným dodnes. Nyní ale už je čas pro jeho nástupce, HyperX Savage. Splní naše očekávání?

ATTO Disk Benchmark


Nejdříve se podívejme na výsledky klasického testu ATTO Disk Benchmark, který nám ukáže, jak SSD umí pracovat s různě velkými soubory. Obecně se udává hodnota IOPS, která se týká 4kB souborů, s nimiž také začneme. Benchmark byl nastaven tak, aby pracoval celkově se 2 GB prostoru na disku a fronta příkazů (Queue Depth) byla nastavena na výchozí 4.









Pokud ATTO na něco ukazuje, pak je to hodně rychlé čtení malých souborů, i když z grafu je následně vidět podezřelé navýšení výkonu právě u 4kB souborů, přičemž u 8kB už jde výkon opět dolů, aby se pak začal postupně zvyšovat. Naopak zápis malých souborů je ve společnosti jiných moderních SSD spíše podprůměrný. Co se týče maximálních rychlostí čtení a zápisu, v tomto ohledu výsledky zhruba odpovídají tomu, co nám Kingston slibuje ve specifikacích. Nyní k podrobným výsledkům:



Čerstvé SSD



Použité SSD

Pokud srovnáme výkon čerstvého a použitého i zpola zaplněného SSD, pak žádný pokles se neprojevil. V případě zápisu 4k souborů je tomu spíše naopak, ten se podstatně zrychlil a opět se ukázal výkonnostní skok u čtení 4k souborů, skoro jako by to byl úmyslný tuning pro tuto disciplínu.

reklama