reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - I. část

7.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - I. část
Ještě před pár lety by laserová tiskárna v domácnosti vyvolala údiv. Časy se mění, a tak došlo ke vzniku dnes vzkvétajícího segmentu levných laserovek, které svými cenami útočí na tiskárny inkoustové. Samozřejmě, chybí jim barvy, takže se nehodí pro každého, ale domácí kancelář je dnes zcela běžný jev, a proto bychom vám rádi pomohli s výběrem.
Mnozí z nás si ještě pamatují období počátku 90. let, kdy kancelářím kralovaly pisklavé jehličkové tiskárny, inkoustový tisk si teprve budoval svou pozici na trhu a laserové tiskárny byly pro obyčejné smrtelníky takřka nedostupné. Časy se ovšem mění a stejně jako v jiných oblastech výpočetní techniky, i zde se dříve nedosažitelné technologie postupně staly součástí mainstreamu, nebo dokonce low-endu (narozdíl od ostatních oblastí se zde bohužel neobjevují žádné převratné novinky a tiskové technologie tak pokračují spíše cestou pozvolné evoluce).

Laserový tisk si každopádně až do dneška uchoval jednu významnou výhodu oproti tisku inkoustovému, a tou jsou provozní náklady. Právě proto nebyla tato technologie vytlačena inkoustovou záplavou, která, ač v současnosti nabízí tisk takřka fotografické kvality, nedokáže ohrozit pozici laserových tiskáren tam, kde jde především o cenu. Kromě nákladů na výtisk stránky se postupně snížily také ceny samotných zařízení, a tak si dnes můžete koupit „laserovku“ i za cenu hluboko pod tři tisíce. Vzhledem k tomu jsou levné laserové tiskárny velmi zajímavým kandidátem na pozici tiskárny pro domácí kanceláře a drobné podnikatele. Když se však rozhodnete pro nákup tiskárny z kategorie nejlevnějších, zjistíte, že výběr je poměrně široký, a nákup naslepo se často nevyplácí. Proto jsme se rozhodli vám pomoci a několik zajímavých kandidátů pro vás otestovali.


Konica Minolta PagePro 1350W



Takhle tiskárna vypadá po vybalení z krabice

Po vybalení tiskárny vás možná trochu zarazí rozměry, které nejsou právě z nejkompaktnějších a po rozložení zásobníků ještě o kousek narostou. Model PagePro 1350W, následník ještě nedávno prodávaného a vzhledově identického modelu 1300W, je v současnosti druhým nejnižším modelem v řadě laserových tiskáren společnosti Konica Minolta. Levnější už je pouze nový model PagePro 1400W, který sice nabízí nižší rychlost tisku (16 stran za minutu oproti 20), na druhou stranu disponuje rychlejším rozhraním USB 2.0 (testovaný model nabízí jen verzi 1.1) a znatelně menšími rozměry. Pokud to bude možné, i tento model v dohledné době otestujeme.


Tiskárna v rozloženém stavu



Pohled z levé strany odhalí síťový vypínač a mohutně funící větrák

Vzhledově působí tiskárna vcelku příjemným dojmem, i když se samozřejmě nemusí líbit každému. Tmavošedé části ji opticky zeštíhlují a nevypadá proto i přes větší rozměry na stole tak robustně. Celý kryt přístroje je vyroben ze silného plastu, podavač a výstupní zásobník jsou z průhledného kouřového plexiskla. Nutno podotknout, že při manipulaci s plastovými částmi dochází ke značnému vrzání.


Jediný ovládací prvek doplněný dvěma kontrolkami

Kromě síťového vypínače na levém boku najdete na tiskárně jen jedno tlačítko (některé současné levné modely nemají tlačítka žádná, takže jde vlastně o nadstandard) pro rychlé zrušení tisku, doprovázené dvěma kontrolkami s popisky Ready a Error, které signalizují stav zařízení.

Zadní stranu „zdobí“ konektory paralelního rozhraní a rozhraní USB (verze 1.1), a samozřejmě zásuvka pro klasický napájecí kabel, stejný, jako pro počítač či monitor.


Detail portů USB a LPT

Napájecí kabel najdeme v balení, narozdíl od kabelu datového, který si tedy nezapomeňte pořídit současně s tiskárnou. Tím jsme se dostali k popisu dodávaného příslušenství. Moc ho v krabici nenajdete, kromě zmíněného napájecího kabelu je k tiskárně přibalena vícejazyčná instalační příručka a disk CD s ovladači a osmdesátistránkovou příručkou (to jsem považoval za více než vyčerpávající, když jsem však obdržel další kousky k testu, z nichž některé měly příručku i více než dvousetstránkovou, musel jsem svůj dojem poopravit. Každopádně je příručka přehledná a zcela dostatečně podrobná.) V samotné tiskárně se skrývá obrazový válec na 20000 stran a „startovní“ toner na 1500 stran, což je vcelku rozumný základ.

Parametry tiskárny udává následující tabulka.


VlastnostParametr
Rychlost tisku20 str./min*
Doporučené měsíční zatížení2000 stran
Rozlišení tisku600 dpi
1200 x 600 dpi
1200 x 1200 dpi**
Hmotnost médií60 – 163 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku150/100 listů
Datová rozhraníUSB 1.1, LPT
Instalovaná paměť/možnost rozšíření8 MB/ne
Příkon (maximální/pohotovostní režim/úsporný režim)900 W*** / 80 W / 15 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu)54 dB / 35 dB
Rozměry (š x v x h)385 x 283 x 249
385 x 340 x 405 mm****
Hmotnost s tonerem a válcem6,8 kg
* tisk v maximálním rozlišení probíhá rychlostí 10 str./min
** pro tisk větších obrázků v maximálním rozlišení nemusí stačit paměť tiskárny, takže je nutno použít rozlišení 1200 x 600 dpi.
*** výrobce uvádí maximální hodnoty, průměrná spotřeba při tisku je 400 W
**** rozměry v rozloženém stavu
reklama