reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S12: VIA Nano v akci

6.10.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S12: VIA Nano v akci
Dnes si představíme novinku v podobě netbooku Lenovo IdeaPad S12 s procesorem VIA Nano ULV 2250 a integrovaným grafickým jádrem Chrome9 HC3. O těchto modelech je známo, že disponují 12" displejem, což z tohoto netbooku činí vskutku zajímavý produkt.
Je tedy nanejvýš vhodné, že se začaly objevovat nové netbooky založené na něčem jiném než platformě Intel Atom. Microsoft výrobce navíc svou cenovou politikou nutí k tomu, aby dodržovali jeho doporučené specifikace pro netbooky, což způsobuje malou diverzitu v této oblasti. Výrobci pochopitelně inklinují spíše k tomu, aby využili limitní specifikace, což je třeba maximálně 10,1" obrazovka a 1 GB operační paměti.



Lenovo IdeaPad S12 se však jako celá řada od tohoto odklání již jen svým displejem, který navíc na své 12" úhlopříčce nabízí rozlišení 1280 x 800, s nímž se setkáme i u nejednoho 15,4" notebooku. Pracovní plocha tedy bude v podstatě plnohodnotná a ani klávesnice by nemusela mít špatnou použitelnost. Pak už záleží na hardware a jeho výkonu, a to bude samozřejmě také předmětem zkoumání.

IdeaPad S12 došel v normální notebookovém balení - úzké krabici, kde byl chráněn pomocí dvou pěnových bloků a příslušenství bylo umístěno vedle v malé bílé krabičce. Dorazil ale evidentně již několikrát vybalovaný netbook, takže není jisté, co vše v balení má být a není, ovšem osobně bych řekl, že dorazila kompletní nabídka.

Nyní se podívejme zběžně na specifikace tohoto netbooku:

Model
Lenovo IdeaPad S12 (20021)
Procesor
VIA Nano ULV 2250
Frekvence apod.
1,3+ GHz, 800 MHz FSB, 65 nm
Čipová sada
VIA VX800 MSP
RAM
1 GB DDR2 RAM
Pevný disk
160GB Fujitsu MHZ2160BH G2
Úhlopříčka displeje
12 palců
Rozlišení displeje
1280 x 800
Grafická karta
VIA Chrome9 HC3 IGP
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
Mechanika
není
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
3,5mm jack pro sluchátka a mikrofon
Polohovací zařízení
touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB 2.0
Výstup na externí monitor
D-Sub
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
Express Card /34
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
SD/MMC/MS/MS Pro
Bluetooth
Bluetooth 2.1 (Broadcom 2046
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Broadcom 802.11g
Modem
ne
LAN
Broadcom Netlink Fast Ethernet
Webkamera
1,3 megapixel
Speciální výbava
Quick Start (Splashtop system)
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Li-Ion
Deklarovaná výdrž baterie
až 6 hodin
Rozměry
290 x 216 x 22 - 29 mm
Hmotnost
1,55 kg
Operační systém
Microsoft Windows XP SP3

Najít podrobné informace o hardwarové výbavě není úplně nejsnadnější, protože diagnostický software obvykle odmítá použitý hardware identifikovat a samotné Lenovo nemá IdeaPad S12 s procesory Nano ještě na stránkách. Notebook je ale již u nás v prodeji a naskladněn, takže jeho objednání nebude problém.


Použitý procesor VIA Nano ULV 2250 má svou pracovní frekvenci udávanou jako 1,3+ GHz. To znamená, že procesor má být v případě potřeby schopen pracovat na vyšší frekvenci, tj. až 1,6 GHz. Jak toto funguje, na to se zaměříme později. Dále je tu čipová sada VIA VX800 označována jako MSP, tedy Media System Processor. Nejzajímavějším na něm je VIA Chrome9 HC3 IGP podporující API DirectX 9.0.

Tělo notebooku by teoreticky mohlo nést také optickou mechaniku, ale není tomu tak. Díky tomu zbylo více místa na porty a rozhraní, ovšem nečekejme, že by v tomto případě byla nabídka nějak výjimečná. Dočkáme se třech portů USB 2.0, čtečky karet 4 v 1, úzkého slotu pro karty Express Card, výstupu na audio, prostě normální výbavy. Jako výstup na monitor zde slouží pouze analogový D-Sub, takže HDMI se nedočkáme, stejně jako se nedočkáme rozhraní eSATA či FireWire. Rozhraní Ethernet a Wi-Fi jsou také starších typů, takže se dočkáme přenosových rychlostí 10/100 Mbps, respektive 54 Mbps.

Rozměry i hmotnost jinak hovoří o kompaktnosti tohoto netbooku i dobré přenosnosti, stejně tak jako výdrž šestičlánkové baterie, která má IdeaPad S12 udržet naživu až 6 hodin. A nakonec tu máme jako operační systém klasické Windows XP SP3.


Příslušenství


V došlém balení jsme se setkali jen s tím absolutně základním a nezbytným příslušenstvím. To je baterie s napájecím adaptérem a tištěné materiály, mezi nimiž nechybí podrobný manuál lokalizovaný do českého jazyka.




Napájení


Napájecí adaptér nám poskytne výkon celkem 40 Wattů (20 V a 2 A), což skutečně není moc a vypovídá to o potenciálně nízké spotřebě. Výrobcem je společnost Li Shin International a rozměry jsou příjemně malé. Osobně mi ale připadlo, že se adaptér až příliš zahřívá.



Dodávaná baterie s označením L08S6C21 byla vyrobena v Japonsku (samotné články) a dokončena v Číně. Nabízí celkem šest článků, což je nadstandard a kvůli tomu očekávejme větší a těžší tělo. Specifikace hovoří o napájecím napětí 11,1 V a kapacitě 52 Wh.


Operační systém a software



Jako operační software tedy využijeme Windows XP SP3, takže jde o klasický výběr pro netbooky. Na další software narazíme ihned při přihlašování, kde na nás koukne okno Veriface III s obrazem webkamery a díky tomu se můžeme snadno přihlásit pomocí našeho velectěného obličeje.

Dále je nabídnuta 60denní verze MS Office 2007, pro ochranu software Norton Internet Security a pak také Energy Management pro nastavení výkonu ve 4 stupních, které si můžeme sami snadno upravit, pak One Key Recovery od Cyberlink pro zálohu i obnovu systému, dále Lenovo EasyCamera, Quick Start a pro nastavení grafiky slouží S3 ScreenToys.
reklama