reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších

13.4.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších
Lenovo za poslední rok velmi podstatně změnilo nabídku svých notebooků a představilo zcela nové řady, což se dotklo i proslulé rodiny ThinkPad. Ta byla obohacena o modely ThinkPad Edge určené dle výrobce pro drobné podnikatele. Na jeden takový se podíváme.
Abychom si situaci shrnuli, pak situace s notebooky Lenovo ThinkPad se má tak, že dnes se v České republice prodává celkem sedm jejích řad. Ty zasahují do celé škály cenových hladin, takže si můžeme vybrat třeba modely z řady X již od 12000 Kč (bez daně), nebo naopak sáhnout po modelu z řady W, ovšem tehdy si musíme připravit alespoň 41000 Kč plus daň. Nyní se podívejme na stručný přehled ThinkPadů tak, jak je prezentuje výrobce:
  • Řada R - výkonné a energeticky úsporné notebooky pro podniky (od 17600 Kč)
  • Řada SL - základní modely pro drobné podnikatele s přijatelnou cenou (od 13800 Kč)
  • Řada T - mobilní notebooky s moderními procesory a grafickými čipy (od 23400 Kč)
  • Řada W - mobilní pracovní stanice s čtyřjádrovými procesory a GPU NVIDIA (od 41300 Kč)
  • Řada Edge - zjednodušené ThinkPady za příznivou cenu pro drobné podnikatele (od 13400 Kč)
  • Řada X - nejtenčí a nejlehčí ThinkPady s dlouhou výdrží na baterie (od 12000 Kč)
  • Řada Tablet X - konvertibilní notebooky s dotykovým displejem (od 41300 Kč)

Notebooky ThinkPad Edge tak představují zjednodušené verze pracovních notebooků Lenovo, na něž uživatele nemohou klást přehnané nároky, což je patrné už z jejich ceny. Hlavním tahákem asi bude mobilita daná úhlopříčkou 13,3 palce a hmotností 1,64 kg, což tyto počítače přibližuje netbookům, stejně jako nízko taktovaný procesor Core 2 Duo SU7300. Ale pozor, v nabídce Lenova jsou také modely s procesory Core i3 a Core i5, takže o výpočetní výkon u této řady nouze není. Příznivci AMD se zase mohou poohlédnout po modelech s procesory AMD Athlon Neo X2 Dual-Core L325 (1,5 GHz), jejichž cena činí oněch základních 13400 Kč.



Nyní se podívejme na specifikace notebooku Lenovo ThinkPad Edge (NUD37MC) shrnuté v jedné tabulce:

Model
Lenovo ThinkPad Edge (NUD37MC)
Procesor
Intel Core 2 Duo SU7300
Frekvence apod.
1300 MHz, 800MHz FSB
Čipová sada
Intel GS45 + ICH9-M
RAM
4 GB PC3-8500 DDR3 SDRAM
Pevný disk
500GB - Hitachi Travelstar 5K500.B HTS545050B9A300
Úhlopříčka displeje
13,3 palců, podsvícení pomocí LED, lesklý
Rozlišení displeje
1366 x 768 - 16:9
Grafická karta
Intel GMA 4500MHD
Zvuková karta
Conexant 20582 SmartAudio HD
Mechanika
ne
Reproduktory
stereo (2x 2 W)
Zvukové vstupy/výstupy
headset (1x 3,5mm zdířka)
Polohovací zařízení
touchpad + 2 tlačítka, trackpoint
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB 2.0
Výstup na externí monitor
D-Sub, HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
SD, MMC, MS, MS PRO, xD
Bluetooth
Bluetooth verze 2.1 + EDR
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Modem
ne
LAN
Realtek - Ethernet 10BASE-T/100BASE-TX/1000BASE-T
Webkamera
ano (integrovaný mikrofon)
Speciální výbava
-
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Li-Ion - 6článková, 63 Wh (11,1 V, 5600 mAh)
Deklarovaná výdrž baterie
až 8 hodin
Rozměry
332 x 228 x 31,3 mm
Hmotnost
1,64 kg včetně baterie
Operační systém
Microsoft Windows 7 Professional 64bit

Námi testovaný model notebooku ThinkPad Edge tedy byl vybaven ještě zástupcem starší generace mobilních procesorů Intel s jádrem Penryn. Model Intel Core 2 Duo SU7300 je nízkonapěťový, takže můžeme i vzhledem k ostatním komponentám předpokládat velmi nízkou spotřebu, což by ruku v ruce se 6článkovou baterií mělo zajistit dlouhou výdrž. Výrobce udává až 8 hodin, tedy celkem reálnou hodnotu, ale nepředbíhejme.

Vedle procesoru se předvede klasická sada Intel GS45 s jižním můstkem ICH-9M, z níž se také využije integrované grafické jádro Intel GMA 4500MHD. U takovéhoto notebooku by nám měl jeho výkon a možnosti stačit, však pro hry a multimédia tento počítač není vůbec určen. Přesto se ale dočkáme obrazovky s "filmovým" poměrem stran 16:9, za což osobně Lenovo vůbec nepochválím, protože tvar notebooku odpovídá spíše displeji s poměrem stran 16:10 a nejspíše by se vešel i 4:3. Jenomže to jaksi není v dnešní době moderní, stejně jako "nudný" matný design. No co naděláme, vystačit si tedy musíme s vertikálním rozlišením 768 obrazových bodů, nebo pak bude možné připojit monitor pomocí D-Sub a/nebo HDMI.

Úložná kapacita 500 GB na pevném disku je dnes už standardní, stejně jako rozhraní Ethernet s propustností 1 gigabit, Wi-Fi standardu 802.11n či Bluetooth 2.1 s EDR (Enhanced Data Rate). Kvůli malému tělu se ovšem nesetkáme s optickou mechanikou, díky čemuž měl ale výrobce na druhou stranu více než dostatek prostoru pro vybavení porty a různými rozhraními. Co tu tedy máme? V prvé řadě je to standardní počet třech portů USB 2.0, pak zmíněná obrazová rozhraní, čtečka karet SD, MMC, MS, MS PRO a xD, jeden audio konektor pro headset (tedy ne dva pro sluchátka a mikrofon jako obyčejně) a nakonec otvor pro zámky Kensington. Není zde tedy vůbec nic nadstandardního, za což by se dalo považovat třeba rozhraní Firewire.

Od klasických ThinkPadů si ale Edge vypůjčil trackpoint, i když stále se zde nezapomnělo na touchpad. Vše pak poběží na OS Microsoft Windows 7 Professional 64bit, takže z instalovaných 4 GB paměti bude využita plná kapacita.


Příslušenství


V krabici toho s notebookem již příliš není. Samozřejmě tam ale najdeme malý 65wattový napájecí adaptér (naštěstí s normálním tvarem a ne kulatými rohy jako u IdeaPad). Ten dodává počítači 20 V při 3,25 A.



A vedle něj to už je jen příručka pro základní servis a odstraňování problémů společně s letákem se schematy. To samé bylo přiloženo i v anglickém jazyce.


Napájení


Na cestách nám bude sloužit baterie tylu Li-Ion, která je 6článková a nabídne kapacitu 63 Wh (11,1 V, 5600 mAh). Sloužit by měla skutečně dobře, protože výrobce udává až osmihodinovou výdrž, což si sami ověříme v příslušné kapitole.




Operační systém a software


Jako operační systém se zde uplatní Microsoft Windows 7 Professional ve 64bitové verzi a pak Lenovo ThinkPad Edge obsahuje předinstalovanou 60denní verzi Microsoft Office 2007. Vedle toho nás už výrobce tzv. "nevyžádaným software" téměř vůbec nezatěžuje, takže zmíníme už jen Lenovo ThinkVantage Tools, které se postarají o aktualizace, ochranu, hesla, zálohování a obnovu dat či diagnostiku systému. A tento software si blíže prozkoumáme ve třetí kapitole.
reklama