reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad X201 Tablet: na práci s dotykem

10.8.2010, Jakub Doležal, recenze
Lenovo ThinkPad X201 Tablet: na práci s dotykem
Představte si notebook, který nebudete chtít ovládat přes klávesnici, či touchpad. Představte si necelé 2 kilogramy inženýrské dokonalosti, které již nebudete chtít pustit z ruky. Přesně takový je nový ThinkPad X201 Tablet.
Společnost Lenovo nám pro dnešní test poskytnula opravdový skvost ze své nabídky s označením ThinkPad X201 Tablet. Znalci ryze černých notebooků jistě poznali, že se jedná o poslední generaci dotykového notebooku tohoto výrobce. Tento model je nástupce starší řady X200, která je tímto definitivně nahrazena v dotykových i nedotykových modelech.

Tablety jsou s námi prakticky od počátků notebooků, avšak vždy se jednalo o exkluzivní modely, které si nemohl dovolit každý a ani X201 není výjimkou. Na vysoké ceně se podepisuje především dotyková obrazovka, ale také nároky na kvalitní konstrukci těla. Přeci jen celé LCD je uchyceno pouze na jediném kloubu, který je navíc neustále namáhán při otáčení.




Zatímco nedávno testovaný Dell Vostro 3300 nabízel poměrně slušné konfigurační možnosti, ThinkPad X201 Tablet je na tom hůře a k dispozici je pouze jedna jediná konfigurace. Ostatně podobný problém je u skoro u všech modelů ThinkPad, avšak pouze v naší vlasti. Na americkém trhu můžete prakticky každý notebook konfigurovat na webu výrobce.

Model
ThinkPad X201 Tablet 2985-DLG
Procesor
Intel Core i7-620LM
Frekvence apod.
2,0 GHz, 4 MB L3 cache, 25W TDP
Čipová sada
Intel QM57
RAM
2 GB - Elpida PC3-8500F (1066 MHz) CL7
Pevný disk
320GB Hitachi 7200.4 HTS723232L9S
Úhlopříčka displeje
12,1 palců, LED, multidotykový IPS panel
Rozlišení displeje
1280 x 800
Grafická karta
Intel HD Graphics (až 729 MB RAM)
Zvuková karta
Conexant 20585 SmartAudio HD
Mechanika
ne
Reproduktory
Stereo
Zvukové vstupy/výstupy
1 x externí mikrofon, 1 x sluchátka (stereo)
Polohovací zařízení
Touchpad + 2 tlačítka, TrackPoint + 3 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB 2.0 (1x Sleep-and-Charge)
Výstup na externí monitor
D-Sub
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ExpressCard /54
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
SD, MMC
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR II
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN
Modem
ano
LAN
Intel 82577LM Gigabit Network Adapter
Webkamera
0,3 Mpix (640x480), duální mikrofon
Speciální výbava
konektor dokovací stanice, TPM
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
4článková Li-ion 29Wh (2,0 Ah) při 14,4 V
Deklarovaná výdrž baterie
4,5
Rozměry
295,0 × 228,0 × 33,3
Hmotnost
1,75 kg
Operační systém
Microsoft Windows 7 Professional 32bit

Tento ThinkPad je tedy vybaven procesorem Core i7-620LM. Někoho by při prvním pohledu mohlo zmást značení i7 a následná představa ultra-výkonného procesoru, avšak Intel takto označil i úsporné 2jádrové procesory, které zaujmou především nízkou spotřebou.

Operační paměť DDR3 má kapacitu 2 GB, čili zde máme typický rys notebooků ThinkPad, neboť i takto cenově položené modely nabízejí z valné většiny jen 2 GB paměti. U tohoto modelu se však jedná o částečně pochopitelnou vlastnost, neboť použitý operační systém nezvládne více jak 3 GB operační paměti.

ThinkPad X201 Tablet je především určen práci, proto nepřekvapí přítomnost grafické karty Intel HD Graphics. Výkon této karty není nikterak ohromující, avšak na většinu pracovních činností je dostatečný. Díky podpoře HD filmů si ale můžete zpestřit i cestu vlakem nebo čekání na letišti.

LCD displej patří k tomu nejlepšímu na poli přenosných počítačů. Lenovo jako obvykle vsadilo na kvalitní IPS panel doplněný o dotykovou vrstvu. Na úhlopříčce 12,1“ získáme rozlišení 1280x800 a možnost multi-dotykového ovládání.

Pro připojení k firemní síti je připraveno hned několik technologií. Jako první zmíním klasický analogový modem s „rychlostí“ 56kbps. Dále nalezneme síťový adaptér Intel 82577LM s rychlostí 1000 Mb/s. Bezdrátově lze využít služeb Wi-Fi adaptéru Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN, Bluetooth ve verzi 2.1 s EDR II, nebo volitelného 3G modemu.

Nakonec se zastavíme u nabídky rozhraní a konektorů. Je zde samozřejmě přítomný dokovací konektor i Express Card. Dále na notebooku nalezneme trojici USB 2.0, přičemž jeden port je možné použít pro nabíjení při uspaném systému.

Výstup na monitor je přítomen v podání stařičkého D-Sub, který stále nalezne největší uplatnění. Pokud žádáte digitální rozhraní, je nutné zakoupit dokovací stanici, kde naleznete moderní DisplayPort a s přehledem tak připojíte i 30" monitor.


Příslušenství


Po vybalení notebooku z krabice nastalo hledání přibaleného příslušenství, avšak zde se nedočkáme žádné bohatší nabídky. Ve výčtu je samozřejmě zastoupen napájecí adaptér, dále hadřík pro otírání displeje, dotykové pero s náhradními hroty a dvojice uživatelských manuálů. Instalační CD nejsou přibalena, neboť Lenovo využívá osvědčený recovery oddíl na pevném disku.


- klikněte pro zvětšení -

Strohá nabídka příslušenství je vzhledem k ceně trochu zklamáním, např. přítomnost transportního obalu by ihned navodila pozitivnější dojmy.


- klikněte pro zvětšení -


Napájení


Nízká hmotnost notebooku a dotykový displej doslova vybízejí k práci mimo kancelář, avšak zde je nutno počítat s malým nešvarem, neboť v balení nalezneme jen 4článkovou baterii s kapacitou 29 Wh. Většina prodejců uvádí výdrž okolo 3,5h a sám jsem zvědavý, jak si tento akumulátor povede. Naštěstí je možno přikoupit 8článkovou baterii, avšak kromě zvýšené výdrže je nutno počítat i s vyšší hmotností.


- klikněte pro zvětšení -


Operační systém a software


V posledních odstavcích této úvodní kapitoly se zaměříme na operační systém a přibalený software od výrobce. Operačním systémem je 32bitová verze Windows 7 Professional. Originální konfigurace s Linuxem není možná, neboť Lenovo pro tento systém nenabízí podporu. Na internetu je však kolem Thinkpadů poměrně silná linuxová komunita.

Hned při spuštění nás kromě Windows obklopí i několik nástrojů, které dělají z každého Thinkpadu velmi povedený pracovní nástroj. Na mysli mám samozřejmě sadu utilit ThinkVantage, které jsou vyvíjeny již od dob, kdy tyto notebooky vyrábělo IBM.
reklama