reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levně pro Intel – µATX nebo low-end 2/2: výsledky testů

16.1.2009, Jan Černý, recenze
Levně pro Intel – µATX nebo low-end 2/2: výsledky testů
První díl byl věnován seznámení se se základními deskami s čipsety Intel P43, G43 a G45. V přehledu výsledků si ukážeme, jak si stojí při přehrávání HD Videa, Blu–ray a hraní her; dále ve výkonu PCI Express, procesoru, pamětí, zvuku, spotřeby a přetaktování.
Při výběru levné základní desky nezapomeňte pohlídat počet PCI Express linek. Dnes již téměř vymřelé čipové sady VIA měly zapojenu grafickou kartu na 4 linky. To způsobuje značné problémy s kompatibilitou a herním kartám omezuje výkon. Tyto omezení obsahují i některé současné desky jako je Gigabyte GA–EG43M–S2H (HTPC) nebo Gigabyte GA–EG45M–DS2H (kancelář).


Symbolické porovnání počtu linek (zdroj: HowStuffWorks)

Na mnoha diskuzních fórech se horlivě diskutovalo a přínosu PCIe 2.0, počtu linek a vlivu těchto faktorů na výkon. Například sever TweakTown provedl srovnávací test Intel P45 vs. X48 Crossfire Performance. Také my jsme provedli srovnání a to z důvodu omezení základních desek Gigabyte. Ty fyzicky mají PCIe ×16, ale je propojen pouze se SouthBridge pomocí 4 linek. Ke srovnání posloužil výběr Feature testů z 3DMarku03 a dvojice grafických karet: GeForce 8800 GTS 640MB (náročná herní karta) a ATI Radeon HD2400XT 256 MB (jednoduchá karta). Máte–li s tímto problémem nějaké zkušenosti, uvítáme Váš názor na naše dizkuzním fóru (odkaz směřuje do vlákna: PCI Express – základní odlišení slotů, tipy při koupi).


Graf 1.1: Vliv počtu PCIe linek na výkon

Další kapitola obsahuje srovnání výkonu v rámci populárních her.
reklama