reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levně pro Intel – µATX nebo low-end 2/2: výsledky testů

16.1.2009, Jan Černý, recenze
Levně pro Intel – µATX nebo low-end 2/2: výsledky testů
První díl byl věnován seznámení se se základními deskami s čipsety Intel P43, G43 a G45. V přehledu výsledků si ukážeme, jak si stojí při přehrávání HD Videa, Blu–ray a hraní her; dále ve výkonu PCI Express, procesoru, pamětí, zvuku, spotřeby a přetaktování.

HD Video: více detailů


S přibývajícím časem se stal domácí uživatel více a více náročnější. Lepší barvy, více detailů, vyšší rozlišení a kvalitnější zvuk. Tomu přestávala kapacita běžných DVD nosičů stačit, a bylo třeba vyvinout daleko vyspělejší: Blu–ray (viz Vývoj technologie videodisků, Technologie Blu-ray a její specifikace). Kromě záznamu je potřeba vyřešit i dekompresi a přehrávání. Jde o mladý formát a ne všechny metody jsou pevně dané. Jedním z předních výrobců je společnost Silicon Optix. Ta ve snaze přesvědčit o kvalitě svých produktů vytvořila testovací nástroj. Hodnocení je založeno na subjektivním názoru pozorovatele. Ten za každý dílčí test udělí 0, nebo plný počet bodů.



HD HQV Benchmark (bodové hodnocení)
    název testu
NVIDIA GeForce 9300
Intel GMA X4500HD
    HD Noise Reduction
25 / 25
0 / 25
    HD Video Resolution Loss
20 / 20
0 / 20
    Video Reconstruction
20 / 20
0 / 20
    Film Resolution Loss
25 / 25
0 / 25
    Film Resolution Loss (stadium)
10 / 10
0 / 10
Celkem:
100 / 100
0 / 100


Aby byl náš test kompletní, provedli jsme také testy reálného provozu. Běžný uživatel jen těžko pozná kvalitu obrazu, pokud ji nemá s čím srovnat. Každému je patrné, je „hryzání a kousání se“. Proto jsme provedli testy zátěže procesoru u nejrozšířenějších HD formátů uložených na pevný disk. Bohužel jsme neměli k dispozici žádný film na Blu–ray nosiči, a tak jsme tyto data převzali ze serveru Anantech. Pokud Vás se chcete dozvědět více problematice HTPC, HDMI a pod., doporučujeme následující články Petra Štefka: HDMI a HTPC: cesta k 8kanálovému zvuku a Skříň pro HTPC – možnosti a inspirace.


Graf 6.0a: Zátěž procesoru při přehrávání HD filmů
(*) převzato ze serveru Anandtech

Následují hodnocené testy.
reklama