reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levně pro Intel – µATX nebo low-end 2/2: výsledky testů

16.1.2009, Jan Černý, recenze
Levně pro Intel – µATX nebo low-end 2/2: výsledky testů
První díl byl věnován seznámení se se základními deskami s čipsety Intel P43, G43 a G45. V přehledu výsledků si ukážeme, jak si stojí při přehrávání HD Videa, Blu–ray a hraní her; dále ve výkonu PCI Express, procesoru, pamětí, zvuku, spotřeby a přetaktování.

Testy diskového řadiče


Pro srovnání výkonu současných řadičů jsme použili pevný disk Western Digital 1001FALS o kapacitě 1TB. Nejvyšší váhu přikládáme výsledkům programu h2benchw v3.12, protože nepracuje se souborovým systémem. Z mnoha výsledků, které nabízí, jsme vybrali Repetitive sequential read (opakované sekvenční čtení) a Repetitive sequential write (opakovaný sekvenční zápis). Pro co nejvíce objektivní hodnotu byly testy provedeny třikrát a vypočten byl aritmetický průměr. Poté následuje mezivýsledek PCMarku05. Zde už jsou rozdíly více patrné a nižší propustnost řadiče se může projevit při použití více pevných disků.


Graf 7.1: h2benchw v3.12 – čtení a zápisu z pevného disku


Graf 7.2: Syntetický benchmark PCMark05 – pevný disk


Test zvuku


K porovnání výkonu integrovaných kodeků posloužil dílčí zvukový test z 3DMark03. Ten srovnává na základě poklesu počtu snímků na scéně bez zvuku a se zvukem. Následně jsme z těchto hodnot vypočítali a vyjádřili v procentech poměr poklesu – takzvanou míru akcelerace zvukové karty. Čím lépe je zvuková karta optimalizovaná, k tím menšímu poklesu počtu snímků dochází.



Přichá zí to nejdůležitější z celého testu: Dolby Digital Live! a DTS Connect. Pro domácí kino je to zásadní - bez těchto technologií půjde do HDMI jen stereo zvuk. Levnější mikroATX desky se sadou G43 tuto technologii nepodporují. Na našem diskuzním fóru najdete několik základních informací, co dané technologie přináší. V tomto testu se projevila vyladěnost ovladačů a to je dobrý základ pro kvalitní akceleraci HD Audia.


Graf 7.3: Syntetický benchmark 3DMark2003 – zvuková karta


Základní desky a jejich zvukové kodeky

V předposlední kapitole se dozvíme, jak se projeví výkon procesoru na spotřebě.
reklama