reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS234V: AH-IPS za hubičku

5.9.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG IPS234V: AH-IPS za hubičku
LG si v nedávné době připravilo nový monitor IPS234V, který se řadí mezi ty levnější IPS. Přesto dokáže zaujmout, a to hlavně v barvách, jde totiž o AH-IPS. To je v záplavě e-IPS velmi příjemná vzpruha. Obstojí?

Lesklý rámeček skrývá nevšední panel


Monitory od firmy LG jsou pověstné tím, že mají lesklý rámeček. Tedy u těch levnějších monitorů. Výjimkou není ani dnešní IPS234V. Je sice pravda, že IPS235V má čelní plochu matnější, ale pořád to není klasický matný povrch jako u jiných monitorů. Musíme se tedy spokojit s tímto faktem. Někdo to může pokládat i za klad, ale těch bude asi minimum.


BenQ GW2750HM - základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Asi největší problém levných monitorů je horší ergonomie. Pokud si pořídíte monitor za necelé čtyři tisíce, tak nelze očekávat, že výrobce přibalí i kvalitní stojan, co běžně stojí kolem 1 500 Kč. Máte však možnost si k monitoru pořídit VESA držák, a to buď levnější nebo dražší. Už při prvním pohledu si můžete všimnout jen pevné nohy (bez zdvihu), která umožňuje pouze náklon.


BenQ GW2750HM - pohled zepředu

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Na čelním pohledu odhalíte poměr stran 16:9 (1920x1080), který je sice pro filmy perfektní, ale pro běžné použití jej spousta uživatelů pokládá za méně použitelné - lepší je 1920x1200. Doba je však taková a monitorů 16:10 je jak šafránu a navíc jsou obvykle hodně drahé. Je to škoda.


BenQ GW2750HM - náklon

Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Jak už bylo řečeno/napsáno, tak noha má pouze náklon. Ten je však o něco lepší než u staršího IPS235V. Náklon vpřed je 5° a vzad 20°, oproti 15° u IPS235V. Také je noha trošku masivnější a ve stojanu drží lépe. Celkově je konstrukce lehce lepší a monitor se tolik nehoupe. Stále to však není ono. Inu levný monitor.


BenQ GW2750HM - tlačítka

Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka jsou klasicky umístěna ve spodní části a mají textové i grafické popisky. Osobně bych byl raději, pokud by se text zepředu panelu nevyskytoval, ale je to o zvyku. Hmatové oddělení tlačítek je dobré a ani jednou jsem nestiskl jiné tlačítko. To pokládám za velký úspěch, protože některé monitory s tímto mají problém.


BenQ GW2750HM - pohled zezadu

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na zadní straně naleznete jednu zvláštnost. Tím jsou otvory VESA s roztečí 75 mm. Obvykle je u monitorů této úhlopříčky VESA 100 mm. Pozor tedy při výběru držáku, sice mívají i 75mm rozteč, ale daleko obvyklejší je 100mm. Nehledě na to, že při větší rozteči máte větší páku a šrouby jsou méně namáhány. Na obhajobu LG IPS234V musím říci, že jde o velmi lehký monitor, a tak 75mm rozteč nebude vadit.

Další zajímavostí je umístění konektorů, které jsou kolmo k obrazovce, a tak kabely trčí z monitoru. Tím se vám monitor bohužel trošku odsadí od zdi a kabel navíc trpí a vylamuje konektor. Také budete jen marně hledat konektor pro klasické napájení. LG se rozhodl použít externí adaptér. Naštěstí je proveden jako větší zástrčka (stejně jako u mobilů), a tak se pod stolem neválí další krabička. Pouze zabere trošku více místa v prostoru u zásuvek.


BenQ GW2750HM - konektory

Konektory


Zde již vidíte konektory umístěné kolmo na displej. Je to trošku škoda. Najdete zde standardní várku od analogového D-Sub, přes HDMI a DVI, až po výstup pro sluchátka.


Video konstrukce a ergonomie


Jako novinku jsme si pro vás připravili video, kde vám v kostce ukážeme konstrukci a ergonomii. Jde spíš o takový doplněk, abyste viděli jak se monitor chová v praxi. Váš názor nás samozřejmě zajímá, a pokud máte nějaké nápady na zlepšení, resp. chcete video rozšířit, tak je vyjádřete v diskuzi. Prozatím nechávám video bez zvuku (na monitoru toho není moc co zvukově předvádět), avšak v 1080p!



Dodávané příslušenství:

  • D-Sub, audio propojovací kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V balení mi hodně chyběl digitální kabel. V dnešní době je to opravdu na pováženou, pokud výrobce nepřibalí alespoň HDMI či DVI kabel.

LG IPS234V
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (5 000 000:1)
Výrobní technologie
AH-IPS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6 bitů
Rozteč bodů
0,2652 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
DVI, HDMI, D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
VESA 75 x 75mm
Hmotnost
3,1 kg se stojanem, 2,9 kg bez stojanu
Norma TCO
TCO 5.0
Pivot
NE
Spotřeba
27W
Rozměry
544 x 406 x 181 mm
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
-

Specifikace zaujmou hlavně panelem. Tentokrát není použit e-IPS, ale AH-IPS. Tato matice se obvykle vyskytuje u monitorů vyšší cenové kategorie, takže jsme opravdu zvědaví, co předvede.
reklama