reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS235P(V): dvojrecenze prodejních hitů

9.7.2012, Pavel Kovač, recenze
LG IPS235P(V): dvojrecenze prodejních hitů
Pod hledáček naší sondy si našly cestu dva monitory od firmy LG. Jde o modely IPS235V a IPS235P, jež jsou papírově prakticky stejné. Jak tomu je však ve skutečnosti? To se dozvíte v dnešní dvojrecenzi.

Struktura displeje


Jde o tradiční e-IPS panel, který má rohlíčkovou strukturu domén. Tyto domény jsou lehce zakřivené a jakoby zdeformované. Ale však to asi již všichni znáte.




LG IPS235P/V - struktura displeje e-IPS (klikněte pro zvětšení)


Odchylka dE a barevný gamut


Hlavním problémem většiny dnešních monitorů je barevný gamut, který je obvykle hodně za hranicemi sRGB prostoru. To by ve své podstatě nebyl až takový problém, ale často se stává, že některé barvy jsou hodně mimo prostor Adobe RGB. Zkrátka ideální podmínky jsou takové, kdy gamut odpovídá sRGB či Adobe RGB. V tomto případě se LG drží v pásmu sRGB a dělá to velmi dobře. Téměř přesně pokrývá gamut sRGB, a to je v rámci této cenové relace naprosto ideální řešení.




Tovární nastavení





Barevný gamut však není to jediné, co ovlivňuje samotné barvy. Pokud máte dobrý gamut, tak máte pouze základ pro dobré barvy. Je také nutné správné nakalibrování gamy apod. To už je v rukou elektroniky. A jak si poradila elektronika? Věru dobře. LG totiž k monitoru přikládá i report z tovární kalibrace každého monitoru. Tento report obsahuje pouze odchylky dE(94), a to v šedých tónech. Barvy jako takové v reportu nejsou.


Teplota bílého bodu


Ještě než se podíváme na kvalitu barev jako takovou, tak si provedeme zkoumání teploty bílého bodu, a to jak po ploše, tak při změně jasu. Nejprve monitor LG IPS235P.





Rozložení teploty bílého bodu je vcelku dobré. Horní levá část obrazu je však znatelně "teplejší". V tomto ohledu zkrátka na profi monitory levné e-IPS nestačí. Rozdíl mezi maximem a minimem je 340 K.





A jak už to tak bývá, tak teplota s rostoucím jasem stoupá. Naštěstí celková odchylka cca 100 K není až tak velká. Doporučuji, tedy nastavit 6500 K zhruba na střed, v případě, že využíváte jen jeden jas, tak na onen konkrétní. Nyní se už však dostáváme k modelu LG IPS235V.





Model V má rozložení teploty ještě o drobek horší. Rozdíl mezi maximem a minimem je 456 K, což už je docela dost.





Také teplota v závislosti na jasu je méně předvídatelná. Rozdíly jsou však podobné, kolem 100K.


Barevná odchylka


Byl jsem docela zvědavý, zda tento report bude u obou monitorů stejný, či se bude lišit. A skutečně reporty jsou odlišné. LG tedy skutečně své monitory měří. Ne, že bych očekával něco jiného, ale je dobré to mít černé na bílém.

Tentokrát si porovnáme barvy pěkně vedle sebe. Vlevo je LG IPS235P a vpravo LG IPS235V.




Profil User - Warm


Všimněte si opravdu jen drobných rozdílů v barvách. Trošku vyšší rozdíl je v podání šedé barvy. Zde je malinko V varianta lepší, ale opravdu jen drobně.

LG IPS235P dE(2000) = 1,71
LG IPS235V dE(2000) = 1,40




Profil User - Cool


V profilu Cool se barvy hodně posunou do studených (jak jinak), ale také se zhorší celkové barevné podání. Moc nedoporučuji používat. Jsou zde lepší profily.

LG IPS235P dE(2000) = 2,78
LG IPS235V dE(2000) = 2,29




Profil User - Medium


Profil Medium je o něco lepší než Cool, ale stále to není žádná hitparáda. Respektive ano, je to hitparáda, ale v porovnání s profilem Warm je horší.

LG IPS235P dE(2000) = 2,29
LG IPS235V dE(2000) = 1,76

Nastavení monitoru LG IPS235P bylo po kalibraci následující:

R=50
G=49
B=45
Kontrast: 63
Jas: 25

Nastavení monitoru LG IPS235V bylo po kalibraci následující:

R=50
G=48
B=39
Kontrast: 63
Jas: 28

Ihned po kalibraci přes OSD menu se barvy ještě výrazněji zlepší. Většině uživatelů toto nastavení bude jistě naprosto dostačovat. Profil ICC/ICM nebude vůbec potřeba.




Kalibrované pouze přes OSD


LG IPS235P dE(2000) = 0,63
LG IPS235V dE(2000) = 1,19


Kalibrace


Pokud zavedeme profil do monitoru, tak získáme ještě o něco lepší barvy. Samozřejmě onen rozdíl již není tak zřetelný a vzhledem k ceně a nasazení monitoru jej asi těžko někdo pozná.





LG IPS235P dE(2000) = 0,53
LG IPS235V dE(2000) = 0,65





Změna barev pomocí ICC u LG IPS235P




Změna barev pomocí ICC u LG IPS235V


Profily u těchto monitorů asi nemá smysl ani přikládat. Mají tak dobré barvy již před samotnou kalibrací, že by mohl vlastně i profil uškodit. Zkrátka, pokud nemáte možnost kalibrace, tak raději na barvy ani nesahejte.
reklama