reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS235P(V): dvojrecenze prodejních hitů

9.7.2012, Pavel Kovač, recenze
LG IPS235P(V): dvojrecenze prodejních hitů
Pod hledáček naší sondy si našly cestu dva monitory od firmy LG. Jde o modely IPS235V a IPS235P, jež jsou papírově prakticky stejné. Jak tomu je však ve skutečnosti? To se dozvíte v dnešní dvojrecenzi.

Monitor LG IPS235P a LG IPS235V: celkové hodnocení


I přestože se jedná o papírově velmi podobné monitory, jsou ve výsledku docela odlišné. Projděme si je pěkně postupně. Design i konstrukce u obou modelů trochu pokulhává. Oba se na stole docela houpou. Model IPS235P má však daleko lepší ergonomii. Už jen fakt lepší ergonomie hraje do karet právě tomuto monitoru.

Dále je tu odezva, která je u IPS235P výrazně lepší, což je dáno pouze aktivní položkou RTC v menu. Nevím, zda je to hardwarová záležitost, či jen marketingová, a zkrátka u IPS235V je položka pouze skryta, ale to je vlastně úplně jedno. Zkrátka další plusový bod pro IPS235P.

V případě barevného podání zjistíme, že zde si jsou monitory podobné jako vejce vejci. Drobné rozdíly tu jsou, ale ve výsledku to asi těžko někdo pozná. Sonda je sice neúprosná, ale pro oko jsou monitory zcela stejné. A jak stejné? Velmi dobré barevné podání (nízká dE), přesné reprodukce gamutu sRGB. To jsou zkrátka fakta, která u takto levných monitorů nejsou zrovna dvakrát zvykem. Zkrátka barevně jde o velmi dobrý monitor resp. monitory. Jediný problém vidím v aktivním ditheringu. Ten je však daleko více vidět u monitoru IPS235V, protože ten nemá RTC, a tak je ono "přesýpání písku" či "sněžení" více zřetelné.

Pozorovací úhly jsou zcela v souladu s technologií e-IPS, tedy velmi dobré, IPS Glow a lehce lesklejší obrazovka (méně hrubá struktura). Pozorovací úhly jsou tedy velmi dobré a není jim co vytknout (tedy vzhledem k technologii - OLED bude samozřejmě daleko lepší).

Asi největší problém je u podsvícení. To zkrátka ani u jednoho modelu není zrovna ideální. Oba mají velmi podobný průběh resp. rozložení jasu po ploše. A oba nejsou zrovna snem každého. Zde se hodně podepsala cena monitorů.

Celkově jde tedy pouze o běžné monitory, kterým výrobce věnoval trošku víc péče při kalibraci. Pokud vám nevadí horší podsvícení a méně pevná konstrukce, tak je LG IPS235P velmi dobrou volbou. U LG IPS235V musíte navíc oželet ještě i samotnou ergonomii.








Podívejme se na procentuální hodnocení obou modelů.







Všimněte si, že jsou zde opravdu jen drobné rozdíly v barevném podání. To je zkrátka téměř shodné. Naopak ergonomie a odezva jsou hodně rozdílné.

Trošku však nechápu cenu modelu IPS235V. Ta je totiž v českých obchodech pouze o cca 80 Kč nižší. LG IPS235P je zkrátka lepší a vlastně je za stejnou cenu. Už jen samotná odezva by mohla stát třeba 200 Kč navrch a lepší stojan klidně dalších 800 Kč. IPS235V je tedy nejspíš u nás lehce předražen, nebo naopak LG IPS235P má cenu stlačenou níže, než by si zasloužil.

Každopádně vítězem se stává... LG IPS235P, a to s velmi výrazným předstihem. Nebýt horšího podsvícení a konstrukce, vysloužil by si naše ocenění TREFA.


Monitory jsou vhodné pro:


1) Občasné grafické použití (díky tovární kalibraci barev)
2) Model LG IPS235P pro hraní her

Díky kvalitní tovární kalibraci jsou oba monitory vhodné pro občasnou grafickou práci. Bohužel mají oba monitory podprůměrné podsvícení a dithering, takže profesionály neuspokojí. Na druhou stranu šestiosé barvy se u levných monitorů hned tak nevidí. Model LG IPS235P má také velmi dobrou odezvu díky aktivní položce RTC v OSD menu.



Hodnocení LG IPS235P



Plusy


+ Velmi dobré barevné podání
+ Slušné pozorovací úhly
+ Regulace odezvy a její rychlost
+ Prakticky přesné pokrytí sRGB gamutu

 

Minusy


- Podsvícení a průsvity
- Horší konstrukce (monitor se houpe na stole)
 
 
Cena v době testování: cca 3.900 Kč s DPH



Hodnocení LG IPS235V



Plusy


+ Velmi dobré barevné podání
+ Slušné pozorovací úhly
+ Prakticky přesné pokrytí sRGB gamutu
 
 

Minusy


- Podsvícení a průsvity
- Horší konstrukce (monitor se houpe na stole)
- Pomalejší odezva
- Vzhledem k ceně IPS235P horší ergonomie
 
 
Cena v době testování: cca 3.800 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitorů LG IPS235P a LG IPS235V děkujeme obchodu ALFA COMPUTER

Jak hodnotíte monitory LG IPS235P a IPS235V?
V anketě šlo hlasovat od 9.7.2012 do 2.7.2013. Počet hlasujících: 18
Výborné72 %
Průměrné22 %
Špatné6 %
reklama