reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG M2482D: Monitor či televizi? Proč ne obojí?

19.7.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG M2482D: Monitor či televizi? Proč ne obojí?
LG si pro nás připravil nový monitor, který je navíc vybaven DVB-T/C tunerem. Navíc se pyšní A-MVA technologií, slušnou odezvou a netradičním designem. Jak si vede tento nadějný monitor a televize v jednom v našich testech? To se dozvíte v recenzi.

Lesklý rámeček, avšak matný displej


LG si pro nás připravil celkově zajímavý monitor resp. televizi. Opravdu nevím, kam toto zařízení zařadit. Jde v jednom směru o klasický monitor s HDMI vstupem, celkem tradičním monitorovým designem a i parametry, které patří spíše monitorům. Na stranu druhou tu máme plnohodnotný dálkový ovladač a OSD menu má zkrátka tradiční televizní grafiku. LG je také docela známá právě výrobou velká řádky televizí. Jak si tedy vede v obou disciplínách? Jako monitor a jako televize?





Logo výrobce




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Design na první pohled zaujme hlavně lesklým rámečkem, který může někomu zkrátka vadit. Jsou v něm vidět odrazy okolí a hlavně na něm jsou vidět velmi rychle otisky prstů. Naštěstí otisky prstů v prostoru tlačítek mohou být eliminovány díky dálkovému ovladači.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Z čelního pohledu nepoznáte, že se jedná o monitor a televizi zároveň. Rámeček je sice ve spodní části trošku širší, ale to bývá i u klasických monitorů. Můžete si však všimnout, že monitor nemá ani pivot ani výškové nastavení. Noha k monitoru je tedy velmi jednoduchá a umožňuje jen náklon.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


A ten náklon je zcela standardní. -5° až 20° je u většiny monitorů zcela běžné, dokonce to dnes považuji za zcela minimální ergonomii, kterou lze u monitorů nalézt.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka umístěná na pravé straně jsou velmi jednoduchá a graficky zcela jasná. Už od pohledu je asi každému jasné, že jsou dotyková a nepodsvícená. Naštěstí tu je dálkové ovládání, které řeší asi všechny neduhy dotykového ovládání monitorů Zkrátka máte dvě možnosti, jak monitor ovládat, a to se jen tak nevidí.


Dálkové ovládání (klikněte pro zvětšení)




Dálkové ovládání v ruse (klikněte pro zvětšení)


Dálkové ovládání má pěkně velká tlačítka a některá jsou i hmatově oddělena. Jediný problém je se středovým křížem, který má okraj zarovnaný s okolními tlačítky. Občas se vám může stát, že zmáčknete kříž moc na kraji, kde je stisk výrazně tužší. Jde však o zvyk a nevidím v tom až tak velký problém.




Zadní strana monitoru


A protože jde monitor s televizním tunerem, tak lze očekávat zcela jiné vstupy, než je běžné u standardních monitorů. Je zde samozřejmě anténní resp. kabelový vstup. Ano, tuner je totiž DVB-T/C. Satelitní sice chybí, ale kdo by jej očekával, že? Dále je zde Scart, komponentní vstup a vstup pro zvuk. Jako klasické obrazové vstupy najdete 2x HDMI a D-Sub. Trošku netradičně naleznete klasický USB port, který slouží pro připojení externího disku. Na něm mohou být filmy v DivX a MKV. To je naprosto perfektní řešení, protože nemusíte večer zapínat počítač a přehrajete si seriál na spaní.




Konektory (klikněte pro zvětšení)




Dodávané kabely (klikněte pro zvětšení)


Dodávané příslušenství:
  • D-Sub kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V balení bohužel nenaleznete žádný digitální kabel. Pouze postarší D-Sub. To je docela škoda, protože takový HDMI kabel by výrobce nejspíš nezatížil a uživatelům by jistě udělal radost.

LG M2482D
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (5 000 000:1)
Výrobní technologie
A-MVA
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
8 bitů
Rozteč bodů
0,276 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
ANO 2x 7 W
USB HUB
NE (pouze USB vstup)
Vstupy
2x HDMI, anténní, SCART, komponentní,
Výstup pro sluchátka
Ikona Odkaz na databázi
Možnost montáže na stěnu
VESA 200 × 100 mm
Rozměry (Š x V x H)
547 x 417 x 176 mm
Hmotnost
4,7 kg
Norma TCO
-
Pivot
NE
Spotřeba
35 W max
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
PIP

Na první pohled jde o tradiční A-MVA panel. Na pohled druhý má však docela krátkou odezvu, a tak jsem byl opravdu hodně zvědavý, jak si s touto 5ms odezvou poradí.
reklama