reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li Tyr PC-X2000: (téměř) bez kompromisů

2.3.2009, Jan Vítek, recenze
Lian Li Tyr PC-X2000: (téměř) bez kompromisů
Do rukou se nám dostala velmi zajímavá skříň od renomovaného výrobce Lian Li, jež vypadá na další z řady povedených kousků pro náročné zákazníky. Lian Li Tyr PC-X2000 je celohliníkový BigTower obdařený 3 komorami pro chlazení komponent a "kupou" místa navrch.
Kapitoly článku:
  1. Lian Li Tyr PC-X2000: (téměř) bez kompromisů
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
V úvodu jsem psal, že jde o celohliníkový model, avšak to je v případě Lian Li snad i zbytečné světu sdělovat, protože v nabídce této firmy jiné než celohliníkové modely nejsou. Samotná firma si tuto svou reputaci dobře uvědomuje, a tak, když začala vyrábět modely vyrobené i ze SECC plechu, založila si pro to novou značku Lancool. Krátký popis její nabídky můžete nalézt zde.



Dnešním tématem je však hi-end model Tyr PC-X2000, jejž výrobce předurčuje herním sestavám i HTPC. To druhé bych bral poněkud s rezervou, neboť dle mého názoru má být Home Theatre PC spíše kompaktnější, aby se mohlo stát spíše nenápadnou součástí obývacího pokoje. Tento mastodont s bezmála sedmdesáticentimetrovou výškou by tvořil spíše jeho dominantu. A druhou věcí je, že HTPC bývají méně výkonné počítače s nenáročnými procesory a grafickými kartami určenými především pro přehrávání videa, a ty jako takové nepotřebují tříkomorový systém chlazení s kupou ventilátorů navrch.

Model
Tyr PC-X2000
Typ
Super Full Tower
Rozměry
230 x 430 x 680 (Š, H, V)
Materiál
hliník
Hmotnost
(není ve specifikacích)
Pozice úložných zařízení
2x 5,25"
1x externí 3,5"
6x interní 3,5"
Pozice karet
8x
Kompatibilita
E-ATX, CEB, ATX, M-ATX
Chlazení
3x přední 140mm 800/980/1200 RPM, kuličková ložiska
1x zadní 140mm 800/980/1200 RPM, kuličková ložiska
2x zadní 80mm 1500 RPM, kuličková ložiska
I/O porty
4x USB 2.0, IEEE 1394, eSATA, HD + AC97 Audio

Ale dost tlachání, jdeme na věc. Pokud se podíváme na rozměry, pak zjistíme, že výška je opravdu více než nadprůměrná, ale hloubka naopak tolik neodpovídá. Toto je dáno vnitřním uspořádáním komponent - pevné disky jsou pod základní deskou a mechaniky se zdrojem nad ní. Podobný způsob zvolil také Thermaltake u svého modelu Mozart TX a také on se chlubil komorovým chlazením. Ale spíše by ještě vyzdvihl to, že vzduch nemusí projít celou délkou skříně přes pevné disky, karty, procesor a zdroj (popř. zadní ventilátor), ale má všude blízko, takže především hlavní komponenty si mohou užívat komfortu čerstvého proudu vzduchu, tedy pokud je vše zpracováno tak, jak má být.



Musím přiznat, že výška skříně budí respekt, avšak díky její malé hloubce Tyr nevypadá až tak prostorově náročně, protože má malou základnu. Budí tak dojem spíše vysokého reproduktoru. Ihned po vybalení z lepenkové krabice, kde je Tyr chráněn pomocí dvou polystyrenových bloků a tlustého igelitu, je také poznat, že kvalita nejspíše opět nebyla zanedbána. Nechci firmě Lian Li nějak nadsazovat, ale je fakt, že její hi-end modely jsou sice drahé, ovšem s pečlivostí zpracované a na materiálu se u nich také nešetří.



To dokazují dvoumilimetrové hliníkové bočnice a pokud vím, tak zbylý hliníkový plech se svou tloušťkou nejde pod 1 mm, ale spíše je to 1,5 mm. Celkový design skříně je jednoduchý až minimalistický, což samotný výrobce ve své prezentaci zmiňuje a je to také jeho tradiční způsob pojetí. My také začneme tradičně s přední stranou skříně.



Na první pohled by si uživatelé nemající rádi přední dvířka mohli podrážděne odfrknout, avšak tato skříň přední dvířka nemá, alespoň ne v klasickém pojetí. Panel zabírající celou výšku sice lze odstranit, ale neskrývají se pod ním žádné pozice externích zařízení. Panel odstraníme jednoduše tahem, protože drží za čtyři plastové packy, jež mohou na první pohled vzbuzovat nedůvěru. Ovšem osobně vlastním model Lian Li PC-7A Plus využívající stejný systém a u něj se stalo maximálně to, že jedna packa se uvolnila, nikoliv praskla. Přesto ale není vhodné Tyr při přenášení držet za předek a zamyslet se nad nenechavými ručkami vašich malých. Ještě se zmíním, že v pravém horním rohu nalezneme dvě malé průhledné kontrolky, skrz něž budou svítit stavové diody (Power, HDD).



Pod předním panelem se zjeví pěkný sloupek třech 140mm ventilátorů s volitelnými otáčkami 800, 980 a 1200 RPM. Od výroby jsou nastavené na střední hodnotu a mají před sebou vysouvací rámeček s jemným plastovým prachovým filtrem. Jinak za sebou ani před sebou nemají nic než kulatou mřížku a tu, pokud se rozhodneme, není problém odšroubovat. Zde se nedá říci nic jiného než: "Ano, takto mají pozice ventilátorů vypadat!"



Pokud si budeme předku skříně všímat dále, uvidíme po stranách dva děrované plechy sloužící coby hrubší prachový filtr. Ty by mohly někomu vadit, ale Lian Li opět zaperlilo a dalo nám možnost je odšroubovat. Můžeme se tedy sami svobodně rozhodnout, jakou z nabízených možností filtrování vzduchu využít, či nevyužít.

Pokud vás už nenudím superlativy, přidám jedno negativum, o němž básní recenzent na Bit-tech.net. Stěžuje si na to, že přední panel je prohnutý dovnitř, čímž se přední hrany bočnic dostávají před něj. Dle mého názoru jde ale o zanedbatelnou záležitost, protože přesah je maximálně 1 mm. Možná měl Bit-tech.net o něco hůře vyrobený kus. Nyní se můžeme přesunout na bok skříně.



Zde již konečně můžeme vidět, kam se poděly externí pozice a vlastně i proč je jich tak málo. Lian Li je netradičně zasadilo do boku skříně, což může činit problémy s jejím umístěním. Levou stranou ke stolu nebo jinému nábytku si ji tedy asi stavět nebudeme. Jinak je levá bočnice celá holá, ale boční pohled nám ještě dobře ukazuje 2,5 cm široký průduch, skrz nějž bude dovnitř proudit čerstvý vzduch. Taková škvíra by měla bez problémů stačit, i když je jasné, že nějaký vliv na proudění vzduchu to mít bude.

Z pohledu na pravou bočnici nastává menší překvapení - mechaniky jdou do skříně vložit z obou stran. Je tedy zřejmé, že i zde výrobce přemýšlel a nesnažil se svázat uživatele vlastní volbou. Až na stranové převrácení jsou tedy bočnice identické. Velmi jednoduchý je jejich způsob připevnění. Zaklesávají se dole o hranu skříně a nahoře je drží jeden dlouhý posuvný zámek jištěný zezadu přítlačným šroubkem. Otevření je tedy dílem okamžiku, ale při opětovném nasazení je nutno dokonale slícovat otvory se záslepkami/mechanikami.



Většina černých skříní má zadní panel nezbarvený a ponechaný v barvě použitého materiálu. U Tyr PC-X2000 ovšem najdeme černou i zde a všude samé průduchy. Ty především nahoře, kam by se mohl případně namontovat další ventilátor, ale mysím, že to není ani nutné. Následuje pozice pevného zdroje se samostatným rámečkem drženým čtyřmi přítlačnými šroubky. Ten je u Lian Li běžně používaný.



Ve středu panelu se uhnízdil zadní 140mm ventilátor krytý kulatou odšroubovatelnou mřížkou a stejně tak spodní 80mm modely mají kulatou mřížku. Lian Li se tedy opět odlišuje od jiných výrobců, kteří v drtivé míře tvrdošíjně trvají na vyražených mřížkách a všech jejich nedostatcích. Nu a pak tu máme již jen pozice pro osm rozšiřujících karet (běžně jich bývá sedm), vedle další průduchy a nakonec čtyři zakryté otvory pro hadičky vodního chlazení, snad kdyby někdo využíval dva samostatné okruhy. Proč ne.



A nakonec si na této stránce ukážeme, kam se zatoulaly I/O porty a tlačítka. Nemusíte asi dvakrát hádat - jsou vepředu na "stropě" skříně, větší Power s nízkým stiskem a menší Reset. Toto se používá stále častěji a může se stát, že si skříň sami vypnete, nebo se o to postará kočka/papouch/dítě/uklízející drahá polovička. Počítač se může ale zapínat přes klávesnici a Reset je natolik malý, že nechtěně stisknout snad ani nejde.



I/O porty máme hned vedle pod výklopnými dvířky v podobě čtyřech USB 2.0, FireWire, eSATA a dvou audiokonektorů. Ty jsou všechny namačkané na docela malé ploše, a to by leckomu mohlo vadit.

Zatím si tedy Tyr dle mého názoru vede velmi dobře, ovšem uvidíme, co předvede jeho interiér.
reklama