reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G100s: herní myš jednoduše

14.6.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech G100s: herní myš jednoduše
Od společnosti Logitech jsme dostali na vyzkoušení novou jednoduchou myš řady G, která se tak řadí mezi herní modely. Nenabídne nám však podsvícení, kupu tlačítek a ani divoký design, ale zato je vhodná i pro leváky, slibuje dlouhou výdrž a také rozumnou cenu.
Kapitoly článku:
Herní počítačová myš Logitech G100s se tedy neřadí mezi myši, které se snaží nabídnout co nejvíce funkcí, co nejvíce ergonomický tvar a kupu diod k tomu, či snad dokonce displej. Logitech se zde zaměřil především na spolehlivost a výdrž, přičemž udává, že tlačítka myši mají vydržet až 20 milionů stisků, přičemž testovány byly na 8 milionů stisků, což trvalo téměř měsíc. Krom toho se máme dočkat pevného těla vyrobeného z kvalitních materiálů, což tedy firmě tohoto formátu můžeme klidně věřit, přičemž na nejvíce exponovaná místa byly aplikovány vrstvy odolné proti otěru a potu. A nakonec tu je informace o teflonových podložkách, s nimiž můžeme dle specifikací nadrandrit celkem 250 km.



- klikněte pro zvětšení -


Už na první pohled vypadá tato myš velmi jednoduše, že v podstatě zapadne mezi normální kancelářské modely. Její tvar je souměrný, takže levákům padne do ruky naprosto stejně jako pravákům. To jednak díky tvaru jejího těla a také díky rozmístění tlačítek. Ty jsou zde pouze základní dvě plus kolečko a jediným tlačítkem navíc je vrchní přepínač rozlišení.





Myš přišla v malém černém obalu, na němž se dozvíme právě o slibované vysoké odolnosti.

Model
Logitech G100s Optical Gaming Mouse
Rozměry myši
116 x 62,5 x 38 mm
Hmotnost myši
81 gramů (bez kabelu)
Tlačítka
3 tlačítka + třísměrné kolečko
Senzor
Delta Zero Sensor
250 - 2500 dpi
max. zrychlení 20 G
maximální rychlost 4,1 m/s (120 IPS)
Rozhraní
USB (2metrový kabel)
dotazovací frekvence 500 Hz
Ergonomie
pro praváky i leváky
Kompatibilita
Windows XP, Vista, Windows 7 či Windows 8

Logitech ve spojení s touto myší hovoří o Delta Zero Sensor, jenž má poskytnout vysokou přesnost. Blíže se o něm ale nezmiňuje a trošku matoucí je, že ač jde o optickou myš, její senzor nevydává viditelné světlo, kterým by osvětlil podložku, což by odpovídalo spíše laserovému senzoru. Nicméně pokud se podíváme přímo do něj, ukáže se slabé červené světýlko, což by napovídalo, že jde o infračervené světlo. Nic bližšího jsem ale o tom nenašel a jediná zmínka o infračerveném světle povídá pouze o tom, že bylou využito snímání tepelných stop po ruce, aby výrobce zjistil, kde se jí uživatelova ruka dotýká nejčastěji.


Nastavitelné rozlišení v rozsahu 250 až 2500 dpi nám snad postačí, stejně jako dotazovací frekvence 500 Hz, i když dnes se už myši chlubí především frekvencí 1000 Hz. Jak už jsem řekl, G100s se nesnaží nabídnout ty nejlepší vlastnosti, ovšem otázkou také je, zda jsou takové vlastnosti vůbec k něčemu.


Zpracování myši


Logitech pro stavbu své G100s použil pouze černé plasty a výsledkem je menší a velmi pevné tělo s hmotností pouze 81 gramů. Je vidět, že se výrobce nesnažil vymýšlet nic složitého a prostě stvořil myš vejčitého tvaru (s trochou fantazie), která má na sobě jednoduchý potisk, či tedy spíše jde o nějakou otěruvzdornou a hydrofobní vrstu. Na dotyk je povrch této myši sametově hladký, ale přitom tvrdý.





Myš tedy není příliš veliká, takže nedokáže vyplnit celou dlaň dospělého člověka. Tedy respektive dokáže, ale pak se do ní schová celá a vy budete drhnout prsty a spodní částí dlaně po podložce, takže je lepší myš chytnout jen konečky prstů, díky čemuž s ní můžete jemně pohybovat pod dlaní, která zůstane na místě. K tomu přispěje také její malá výška.





Co se týče tlačítek, pak už bylo uvedeno, že tu máme dvě hlavní, třísměrné kolečko a nakonec přepínač rozlišení senzoru s piktogramem běžce. Hlavní tlačítka jsou provedena klasicky. Obě jsou součástí jednoho vrchního panelu a odděluje je jedna škvíra, do níž je zasazeno kolečko a onen přepínač. Obě tlačítka kladou přiměřený odpor, tedy ne moc velký ani malý a při stisku se ozve ostré a poměrně hlasité cvaknutí mikrospínače.





Kolečko má hladký gumový povrch, ale i bez vzorku se s ním otáčí snadno a přesně. Na rozdíl od tlačítek je jeho provoz tichý, ale osobně bych ocenil o trošku výraznější krokování. To ale neznamená, že by se kolečko zasekávalo v pozicích mezi kroky, to v žádném případě. A co se týče jeho stisku, ten je naprosto v pořádku. Často se setkáváme s tím, že kolečka kladou při stisku příliš velký odpor, což v případě myši Logitech G100s nehrozí. Poslední tlačítko na hřbetu myši asi moc často využívat nebudeme, nicméně u něj jsem také nenarazil na problém. Výrobce jeho plochu dokonce sklopil směrem dopředu, aby bylo lépe vystaveno ohnutému ukazováčku.





Nakonec se zbývá podívat na myš zespoda, kde poblíž oka senzoru uvidíme nápis "Invisible Optic", který nám tedy princip fungování senzoru moc neosvětlí. Pak tu máme dva menší teflony ve předu, jeden velký vzadu a v půlkruhu kolem senzoru je ještě jeden. Ten přispěje i k tomu, aby se do senzoru nedostávalo moc prachu.


Příslušenství


Společně s touto myší dostaneme pouze manuál a pak nějaké další informace o bezpečnosti, záruce, atp. Můžeme tedy říci, že příslušenství tu není žádné.




reklama