reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G15 Gaming Keyboard - průkopnická klávesnice

28.11.2005, Jan Vítek, recenze
Logitech G15 Gaming Keyboard - průkopnická klávesnice
Dnes si představíme novinku z dílny Logitechu, herní klávesnici G15 Gaming Keyboard, která nabízí poměrně zajímavé funkce, jimž kromě 18 programovatelných G kláves dominuje novinka - víceúčelový displej. Dále je vhodné zmínit modré podsvícení kláves, které může zaujmout nejednoho workoholika nebo náruživého hráče.
Kapitoly článku:
  1. Logitech G15 Gaming Keyboard - průkopnická klávesnice
  2. Praktické užití a ergonomie
  3. Nastavení kláves a displeje
  4. Závěrečné zhodnocení
Logitech, coby velmi známý výrobce periferií, uvedl na trh klávesnici určenou především hráčské komunitě. Podíváme se, jestli má za svoji cenu co nabídnout a zda nové funkce mají své opodstatnění. V krabici, poukazující hlavně na skutečnost, že se vevnitř skrývá první klávesnice s přídavným displejem, najdete přirozeně samotnou klávesnici, odnímatelnou podložku pod zápěstí a instalační CD se zběžným manuálem.




Rychlý pohled na manuál v podobě jednoho rozkládacího čtvercového listu mi neřekl naprosto nic a po podrobném prozkoumání jsem zjistil, že jediná použitelná informace je číslo na technickou podporu. Ač obsahuje i české popisky, jsou v drtivé většině případů naprosto k ničemu. Například když jsem na klávesnici objevil tlačítko MR, přirozeně jsem se pídil po jeho funkci. Ovšem po konzultaci s "manuálem" jsem se toliko dozvěděl, že jde o klávesu MR. Jak objevné. Naštěstí se vše potřebné naučíte velmi rychle metodou pokus-omyl sami, nebo se můžete zorientovat v klasickém helpu, součásti ovládacího programu.

¨
Zadní strana klávesnice

Klávesnice na délku měří 55cm a na výšku 22, respektive 26.5cm. Její šířka je 2cm, ovšem až na oblast s displejem, která se zdvihá až na 3.2cm. Povrchová úprava je vyvedena v masivním černém a stříbrném plastu. Jejími hlavními prvky, jimiž se vymyká zařazení mezi klasické klávesnice, je (jak jinak) modré podsvícení veškerých kláves, 18 samostatných programovatelných kláves a již zmíněný informační displej.



Rozsvícená klávesnice s vyklopeným displejem


Rozsvícená klávesnice s vyklopeným displejem

K PC se připojuje výhradně pomocí USB portu a sama také slouží jako USB hub se dvěma porty na zadní straně. V oblasti displeje je rovněž přítomno ovládání hlasitosti, videa a tlačítka pro ovládání displeje.





Klávesy


Nejprve se podívejme na klasickou část klávesnice. Předem se přiznám, že nejsem zastánce nových multimediálních klávesnic s miliony tlačítek, jež jsou hlavně na místech, kde bych intuitivně předpokládal něco jiného. Mluvím hlavně o klávesnicích, kde klasické klávesy uvolnily místo novým, nejlépe s funkcí uspání, nebo rovnou vypnutí počítače.


Klávesnice s namontovanou podporou zápěstí

Proto jsem byl docela potěšen, že v pravé části jsem nic podobného nenašel. Téměř vše je zde vyvedeno s ohledem na zkostnatělé zpátečníky, ke kterým se hrdě hlásím. Rozložení kláves se ovšem až moc podobá starým IBM klávesnicím, což nám napovídá hlavně dlouhý Backspace a useknutý Enter, jenž se uskrovnil jen na jedné řádce a to může leckomu zpočátku působit dost problémů. Rovněž si můžete všimnout horní řady F kláves spolu s Escape. Ta není klasicky zarovnána s hlavní částí klávesnice, ale na levé straně končí o něco dříve.




Teď už se ale dostáváme k novinkám. Začneme na levé části, s polem G kláves, jichž je 18. Jedná se o programovatelné klávesy, kterým se dá namapovat funkce jakékoliv jiné klasické klávesy, nebo rovnou makro, tedy kombinace různých kláves. Zde se tedy dostáváme k prvnímu hernímu prvku klávesnice. Není to ovšem prvek výhradně herní, protože i uživatelé zcela seriózních programů mohou takové funkce využít a usnadnit si tak práci.



Pokud pohled přesuneme nad G klávesy, ulpíme na čtyřech kulatých stříbrných tlačítkách, pro změnu s názvem M. M1, M2 a M3 mají za funkci přepínání mezi přednastavenými módy G kláves a tak si můžeme velmi rychle a kdykoliv podle potřeby přednastavené funkce G kláves změnit, čímž se v podstatě jejich počet ztrojnásobuje. Indikaci zapnutého módu naznačuje oranžové podsvícení M tlačítek.

Poněkud větší tlačítko MR má za úkol velmi pohodlné programování kláves G. Stačí ho stisknout, čímž se modře podsvítí, poté stisknout G klávesu, kterou chceme naprogramovat, následně kombinaci kláves k přiřazení a nakonec ještě jednou MR tlačítko k potvrzení zadané kombinace. Tento způsob oproti nastavení v ovládacím programu v sobě nese velkou výhodu – dá se použít kdykoliv a kdekoliv a tím programování kláves značně zjednodušuje a urychluje.




Přesuneme teď svůj pohled doprava a narazíme na jednoduchý přepínač. Ten má za úkol jednoduchou věc, a sice přepínaní mezi normálním a herním módem klávesnice. Zní to sice poněkud důležitě, ale jediná věc, která se přepnutím na herní mód změní, je deaktivace Windows a Shortcut kláves, abyste je v náruživém hraní náhodou nestiskli a nepřerušili si tak hru. Přepínač jsem si s oblibou nechal přepnutý na herní mód po celý čas, neboť zmíněné klávesy stejně nepoužívám.




Displej zatím necháme displejem a podíváme se na jeho pravou stranu. Tam se vedle sebe skrývají dvě podobná tlačítka, která ovšem jinak nemají vůbec nic společného. To levé s přeškrtnutým reproduktorem už samo dává najevo, že bude mít funkci Mute, a taky že ano. Menší tlačítko napravo od Mute má naopak za úkol nastavení podsvícení kláves ve třech módech, mezi nimiž cykluje – vypnuto, slabá a silná intenzita.




Zbývá indikace zapnutí/vypnutí kláves Caps Lock, Scroll Lock a Num Lock. Je klasicky umístěné nad numerickou klávesnicí a skryté v černém rámečku s kulatými rohy. Indikace je pak zajištěna světlem se stejnou oranžovou barvou, jako mají M klávesy.
reklama