reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G230: akční headset

23.5.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech G230: akční headset
Logitech si pro nás připravil nový headset určený především pro využití s hrami. Jedná se o model G230 Stereo Gaming Headset vybavený otočným ramenem s mikrofonem a také odnímatelnými náušníky, které budeme moci po dlouhé pařbě vyčistit.
Kapitoly článku:
Na podzim minulého roku jsme si vyzkoušeli model CM Storm Sonuz prezentovaný stejně jako dnešní Logitech G230, čili jako herní headset vybavený silnými reproduktory, který je určen pro dlouhé herní dny a večery. Jako správný headset je vybavený mikrofonem na otočném a ohebném rameni a k tomu získáme také ovladač umístěný na přívodním kabelu a odnímatelné náušníky. K nim sice nezískáme jako v některých jiných případech alternativní pár s jinými vlastnostmi, ale aspoň je budeme moci vzít a vyčistit.






- klikněte pro zvětšení -


Logitech ve své webové prezentaci píše především o vysokém komfortu, který je u herních sluchátek jednou z nejdůležitějších vlastností. K tomu má pomoci lehká konstrukce a měkké náušníky. A vedle toho nám samozřejmě stejně jako všichni ostatní slibuje kvalitní zvuk.





Headset přišel zabalen v poloprůhledném obalu, na němž se dočteme o specifikacích, a tedy především o 40mm neodymových reproduktorech v každém sluchátku slibujících velmi kvalitní zvuk. Ale uvidíme a nejdříve se zaměříme právě na specifikace:

Model
Logitech G230 Stereo Gaming Headset
Reproduktory
40 mm
Impedance
32 Ohmů
Citlivost
98 dB SPL/mW
Frekvenční odezva
20 - 20 000 Hz
Zkreslení
?
Náušníky
circumaurální (kopírují tvar uší)
Mikrofon
Vícesměrový
Frekvenční odezva: 50 - 20 000 Hz
Odstup signálu od šumu: 58 dB
Citlivost: -40dBV/Pa (re: 0 dB = 1 Pa, 1 kHz)
Doporučená cena: 60 USD (cca 1200 Kč)

Jedním z údajů, který se ve specifikacích nedozvíte, je hmotnost, ač se výrobce chlubí, že jde o lehký headset. Nicméně na rozdíl od zmíněných Sonuz, které se chlubí tím samým, jsou Logitech G230 na svou mohutnost opravdu lehké, a to cca 270 gramů.



Zpracování headsetu


Logitech si pro tento headset zvolil fungující kombinaci černé a křiklavě červené barvy, která ve spolupráci s říznými tvary nenechá nikoho na pochybách, že jde o herní headset. Sluchátka však nejsou "předesignovaná", čili na nich na rozdíl od Sonuzu nenajdeme nic vyloženě zbytečného, co by jen zvyšovalo hmotnost. krom toho mě zaujal také velmi pěkně provedený tenký kabel s červenou pletenou bužírkou, jehož délka byla 3,2 metru. Pokud tedy o něj nezakopnete, můžete se pohybovat třeba i po celém pokoji s nasazenými sluchátky. Zpracování těchto sluchátek se mi osobně líbilo, a to jak s designové, tak z technické stránky.




- klikněte pro zvětšení -


Tělo headsetu G230 je tedy, jak už bylo řečeno, opravdu poměrně lehké, díky čemuž nás nebude už zakrátko na hlavě tížit. K pohodlnému nošení také příspěje měkké vyložení a samozřejmě máme možnost také nastavení sluchátek podle velikosti hlavy. Každé sluchátko tak lze o cca 6 cm vysunout, přičemž to zajistí pevné spojnice z nerezového plechu, jež mají rovněž na starosti přítlak.

Co se týče nastavení sluchátek, pak ta můžeme rovněž otočit o 90° tak, aby se hezky připlácla na stůl tak, jak to ukazuje fotografie zde dole, kde můžete rovněž vidět sklopené rameno mikrofonu. Sluchátka se takto otáčí z jednoho prostého důvodu - aby nebyla náchylná na poškození, což platí i pro mikrofon. Když je totiž položíte na stůl tak, aby ležela naplocho, pak by měla v případě, že vám na ně třeba něco upadne, vydržet daleko více. Kdyby otočit nešla, tak by se mohlo něco ve spojích zlomit, přičemž nejvíce na ráně by pak bylo rameno mikrofonu.




- klikněte pro zvětšení -


Jinak je ale samozřejmé, že sluchátka mají ve svém uložení jistou vůli i v ostatních směrech, takže mohou celým svým náušníkem přilnout v hlavě a obepnout uši, což ihned poznáte na sníženém hluku z okolí. Mikrofon s ohebným ramenem je také zpracován dobře. Umístěn je akorát poblíž koutků úst, takže si do něj nebudete funět a dá se okamžitě vyklopit nahoru, aby nepřekážel, i když tedy nevím, čemu by měl překážet (leda požírání velké sýrové pizzy).




- klikněte pro zvětšení -


Odnímatelné náušníky mají kvůli povrchu z umělé tkaniny trošku drsný povrch, ale ten na hlavě vůbec neucítíte. Naopak je dobře, že od něj můžeme čekat vysokou odolnost, aby vydržel i to, že náušníky jednou za čas sejmeme a vypereme. To samozřejmě šetrně a v ruce.


Příslušenství


Do příslušenství sluchátek můžeme počítat také ovladač umístěný přesně 70cm od sluchátek na přívodním kabelu. To je na jednu stranu na můj vkus příliš, ovšem díky jeho klipsu si jej můžeme přidělat třeba na tričko, aby byl hned k dispozici. A přitom se pak nebudete muset obávat, že by vám oněch 70 cm chybělo, však celý kabel má délku 3,2 m.





Nabídka ovladače je klasická - nastavení hlasitosti pomocí potenciometru a pak už jen vypnutí mikrofonu pomocí jednoduchého přepínače. Headset samotný připojíme pomocí dvou 3,5mm jacků, které jsou barevně odlišeny - zelený je pro sluchátka a růžový pro mikrofon.





Krom toho tu máme už jen krátký a v podstatě nepotřebný manuál a dále informace o bezpečnosti a záruce.
reklama