reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G303 Daedalus Apex: netradiční myš se 12 000 DPI

29.4.2015, Jan Vítek, recenze
Logitech G303 Daedalus Apex: netradiční myš se 12 000 DPI
Logitech G303 Deadalus Apex je horkou novinkou mezi herními modely myší a chystá se nás zaujmout svým zajímavě tvarovaným tělem, výkonným senzorem Delta Zero a také možnosti nastavit libovolnou barvu podsvícení. A co má ještě?
Kapitoly článku:
Pro odemčení všech možností myši Logitech G303 Daedalus Apex poslouží software Logitech Gaming Software, který jsme stáhli v nejnovější verzi 8.58.183. Stáhnout musíme cca 70 MB, ovšem to je celkem pochopitelné, protože jde o univerzální aplikace obsluhující řadu periferií Logitech řady G. Po instalaci poznáme, že tu máme dobře známé rozhraní, jehož první obrazovka s ikonou domečku slouží především k tomu, abychom se mohli přepnout mezi více periferiemi Logitech řady G, které můžeme mít nainstalovány v jednom systému. My jsme v něm ale měli jen jedinou, myš G303, přičemž si zde můžeme vybrat, zda máme použít profily z paměti myši, nebo profily uložené v počítači.



- klikněte pro zvětšení -

V druhé obrazovce budeme volit mezi jednotlivými třemi profily, které si myš dokáže zapamatovat, přičemž na výběru pak bude záviset to, jaké funkce a rozlišení se ve zbytku obrazovky ukáže. Co se týče tlačítek, pak programovat můžeme všechna až na ta hlavní, která lze pouze navzájem prohodit. Všem ostatním pak můžeme přiřadit buď speciální funkce (přehrávání multimédií, nastavení zvuku, G-Shift, atp.), klávesy či kombinace kláves a pak celá makra složená z kláves, přičemž jedinou volbou je to, aby aplikace zaznamenávala reálné prodlevy mezi stisky kláves. Vhodnou volbou je zmíněný G-Key, který funguje jako přepínač, takže umožní tlačítkům přiřadit alternativní funkci (opět krom hlavních tlačítek).

Zbytek nastavení se týká senzoru a rozhraní. Můžeme si nastavit až pět úrovní, mezi nimiž se budeme cyklicky přepínat pomocí vrchního tlačítka myši. Hodnoty se nastavují pro obě osy stejné, a to po krocích 50 dpi. Dotazovací frekvence může být standardních 125 Hz až maximálních 1000 Hz.



- klikněte pro zvětšení -

Třetí záložka se týká podsvícení a i to bude pochopitelně záviset na zvoleném profilu. Z možností poznáme, že logo G a strany myši mohou být podsvíceny nezávisle na sobě, respektive můžeme logo či strany libovolně vypnout, ale už ne jim přiřadit různé styly podsvícení (až na jednu výjimku). Ostatní nastavení tedy platí pro ně společně a jde o dva efekty - cyklické prolínání všech barev spektra a efekt dýchání či pulzování jedné barvy, jejíž libovolný odstín si pak vybereme v menu, které se objeví v levé části okna. Pouze u efektu dýchání lze zvolit to, zda se má týkat loga G i stran. Pokud jedno z toho (či obé) deaktivujeme, bude příslušná část podsvícena stále a neměnně. Nakonec můžeme u obou efektů nastavit jas a "sazbu", což se týká rychlosti pulzování či prolínání barev a pak je tu také časovač, který po určité době nečinnosti podsvícení vypne (prodleva 1 - 60 minut).



- klikněte pro zvětšení -

Ladění povrchu funguje stejně jako u myši Logitech G502 Proteus Core a stejně jako u ní bylo nutné testovanou G303 připojit přímo k portu USB 2.0 na desce. Ladění nefungovalo v případě, kdy byla myš připojena přes port USB 3.0 nebo přes USB 2.0 hub v monitoru. V tomto případě jsem si ale už nevšim rozdílu ve fungování nevyladěné a vyladěné myši na použité podložce CM Storm Weapon of Choice, ovšem při použití čistě bílého listu papíru jako podložky už byl rozdíl značny. Je ale otázka, co toto ladění vůbec dělá. Po uživateli se žádá pouze to, aby na dané podložce opsal pár ležatých osmiček. Myš tedy fungovala stejně dobře předtím i potom.



- klikněte pro zvětšení -

Novinkou je zde tepelná mapa stisků kláves, tedy v tomto případě spíše tlačítek. Setkat jsme se s ní mohli už u klávesnice Logitech G910 Orion Spark, kde jsou však výsledky nepoměrně zajímavější, protože zde můžeme sledovat maximálně šest tlačítek, zatímco klávesnice jich má více než sto. Po spuštění záznamu stisknutých tlačítek můžeme tedy dále hrát či pracovat a pak po určité době záznam zastavíme a podíváme se na to, která tlačítka byla využívána nejvíce, což se ukáže na jejich zbarvení. Přepnout si pak můžeme z mapy stisků tlačítek na mapu délky stisků tlačítek, pokud by vás to tedy z nějakého důvodu zajímalo.



- klikněte pro zvětšení -

Nakonec je možné v menu nastavení (ozubené kolečko) zapnout funkci Arx Control (viz Logitech G910 Orion Spark) a ve stejném okně můžeme zapnout funkci Angle Snapping (pod českým označením "snímání úhlů"), jež slouží k tomu, aby byl pohyb kurzoru uměle zarovnáván do čistě vertikálního či horizontálního pohybu, což se hodí pro práci v kancelářských aplikacích, jako je třeba Excel.

reklama