reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G303 Daedalus Apex: netradiční myš se 12 000 DPI

29.4.2015, Jan Vítek, recenze
Logitech G303 Daedalus Apex: netradiční myš se 12 000 DPI
Logitech G303 Deadalus Apex je horkou novinkou mezi herními modely myší a chystá se nás zaujmout svým zajímavě tvarovaným tělem, výkonným senzorem Delta Zero a také možnosti nastavit libovolnou barvu podsvícení. A co má ještě?
Kapitoly článku:
  1. Logitech Daedalus Apex
  2. Software a nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Myš Logitech G303 Daedalus Apex má netradiční tvar, který se rozhodně nedá označit za ergonomický, alespoň ne ve srovnání s modely, které se za ergonomické vydávají. Nedá se říci, že by myš ihned dobře padla do ruky, spíše si tu nejlepší polohu budete nějakou dobu hledat a otázka je, zda ji vůbec naleznete. Možná že to výrobce myslel tak, že nás tvar myši přiměje neustále přehmatávat s ohledem na aktuální potřebu a styl hraní. Tato myš má totiž poměrně malé, ale široké tělo, které je však široké pouze v jednom bodě a směrem dopředu i dozadu se značně zužuje. Nejsou tu žádná přirozená "odpočívadla" pro prsty a pokud myš chytneme víceméně normálně, náš palec spočine svým bříškem přesně na boční hraně a stejně tak na opačné straně malíček.

Tato myš tedy bude vyhovovat především těm, kteří nemají zájem o ergonomickou myš, jež se dá držet jen jedním způsobem. Chtějí naopak menší myšku, již mohou chytit jen konečky prstů a pohybovat s ní pouze jimi s rukou opřenou o stůl. Tvar Logitechu G303 je ale tak odlišný od většiny dnešních myší, že silně doporučuji si ji před koupí vyzkoušet, nebo mít alespoň předem jistou možnost jejího vrácení, však nejde o levný produkt.



Co se týče tlačítek, k nim nemám velké výhrady, jak bylo napsáno už v první kapitole. Jejich stisk je velmi lehký a přitom se velmi pohotově vrací do výchozí polohy, k čemuž nejspíše pomáhají pružinky, o nichž Logitech mluví ve svých materiálech. Co se týče kolečka, u něj by se přeci jen hodil alespoň jemný vzorek, aby nehrozilo jeho podklouzávání v případě, že si je dlouhodobým hraním zamastíme. Krokování je ale jemné, takže pokud máte obyčejně suché ruce, na něco takového si stěžovat nebudete. Při stisku ale právě kvůli jemnému krokování hrozí, že si s ním nechtěně pootočíte, takže pokud používáte třeba systém výběru pomocí kolečka a jeho stisku, můžete se občas splést. Na to se ale dá zvyknout.

Použitý senzor Delta Zero s rozlišením až 12.000 dpi by měl být stejný jako u myši Logitech G502 Proteus Core. To znamená, že jej můžeme pomocí softwaru vyladit na určitý povrch, což jsme si mohli vyzkoušet s bílým listem papíru. Myš bez ladění nebyla vůbec schopna na něm rozpohybovat ukazatel, takže vůbec nereagovala. Po vyladění ale najednou začala reagovat a na papíře pracovala stejně dobře jako na normální podložce. Nezvládne ale všechny povrchy a jako obvykle jí dělají problémy především ty reflexní, takže třeba na displeji vypnutého tabletu se ani nechytla a vyladit ji nebylo možné, protože proces vždy selhal. Ladění ale má bezesporu svůj smysl, takže bude vhodné je provést, i když myš na vaší podložce funguje na první pohled v pořádku.

Použité teflony mají dohromady velkou plochu, díky čemuž bude myš dobře klouzat i po měkčí látkové podložce. Opravdu by se ale hodila náhradní sada vzhledem k tomu, že jsou poměrně nízké.



A nakonec tu máme jako obvykle dotazovací frekvenci, která se pohybuje kolem kýžených 1000 Hz.


Závěrečné hodnocení


Logitech G303 Daedalus Apex je herní myš s neobvyklým tvarem, tedy širokými boky a úzkou přední i zadní částí, kvůli čemuž si na ni budeme muset nějakou dobu zvykat. Není určena pro uživatele hledající ergonomickou myš, ovšem ti, kteří potřebují malou myš, s níž by si mohli pohrávat mezi prsty, by mohli být spokojeni. Zbývá si jen zvyknout na vyčnívající boky a ještě před koupí bude velmi vhodné si myš alespoň na chvíli vyzkoušet a utvořit si představu, na co si budete muset zvykat.


- klikněte pro zvětšení -

Zpracování této myši je na vysoké úrovni, což platí i o tlačítkách, jejichž stisk je velmi lehký, ale přesto má výbornou hmatovou odezvu a tlačítka se pohotově vrací do výchozí polohy. Kolečko by ale zasloužilo vzorek, aby při intenzivním hraní nehrozilo jeho proklouzávání a také se případně budeme muset naučit, jak stisknout jeho tlačítko, aniž bychom s kolečkem kvůli jemnému krokování nepootočili. S tím by ale neměl být problém, stačí mít narovnaný prst.

Senzor Delta Zero nabízí jednak rozlišení až 12.000 dpi, pokud to někdo vůbec využije, ale také je laditelný. Myš byla po vyladění schopna pracovat i na čistém bílém papíru, čehož předtím nebyla schopna, takže je zřejmé, že jde o funkční systém. Software také nabízí tvorbu mapy nejpoužívanějších tlačítek stejně jako u klávesnice Logitech G910 Orion Spark, ale to je pouze neužitečná hříčka, zvláště ve spojení s myší a jejími pouhými šesti tlačítky.

Herní myš G303 od Logitechu je tedy kvalitní kousek, který však není pro každého a rovněž ne každý bude ochoten za ni zaplatit bezmála 2 000 Kč s DPH.


Plusy


+ Kvalitní zpracování, lehké tělo
+ Lehký stisk tlačítek s výbornou odezvou
+ Kvalitní laditelný senzor


Minusy


- Neobvyklý tvar, který asi nebude vyhovovat všem
- Cena
- Hladké kolečko
 
 
Za zapůjčení myši G303 Daedalus Apex děkujeme Logitechu.

 
 
Výrobcem doporučená cena: 1950 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte myš Logitech G303?
V anketě šlo hlasovat od 29.4.2015 do 30.4.2016. Počet hlasujících: 1
Výborná0 %
Průměrná100 %
Špatná0 %
reklama