reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G400: MX518 v novém

1.9.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech G400: MX518 v novém
Společnost Logitech na začátku léta představila nástupce oblíbené myši MX518, kterou uvedla na trh již v roce 2005. My si dnes již tedy můžeme vyzkoušet novou Optical Gaming Mouse G400, která nás snad přesvědčí o svých kvalitách. Ale o tom až v recenzi...
Kapitoly článku:
Logitech na svých stránkách slibuje, že pokud jste měli rádi myš MX518, pak si G400 zamilujete, neboť dostanete ty samé funkce, na něž jste si zvykli, a k tomu navíc vylepšenou přesnost a rychlost snímání. Dostaneme dvakrát vyšší rozlišení, tedy 3800 dpi, což ovšem není na dnešní dobu vůbec nic výjimečného a také možnost měnit mezi čtyřmi úrovněmi dpi, a to již také notoricky známe. Uvažujme tedy o G400 jako o aktualizované verzi MX518 a ne jako o revoluční myši přinášející něco, co tu dosud nebylo.


Dále Logitech slibuje odolné tělo, osm programovatelných tlačítek, pokročilý software, kvalitní teflony, tedy zkrátka vše, co by měla mít kvalitní herní myš.



Myš přichází v zeleno-oranžové krabici, v níž se ukazuje vystavená za průhledným plastem. Díky tomu si i bez rozbalování můžete udělat dobrý obrázek o její velikosti.


Model
Logitech Optical Gaming Mouse G400
Rozměry myši
130 x 70 x 42 mm
Hmotnost myši
133 gramů (z toho 15 g kabel)
Tlačítka
7 + třísměrné kolečko
Senzor
optický
400 - 3600 dpi
5,8 Mpix/s
70 - 140 ips
max. akcelerace 25 G
Rozhraní
USB (2metrový kabel)
dotazovací frekvence 1000 Hz
Kompatibilita
Windows XP, Windows Vista či Windows 7


Za cenu kolem 850 Kč s daní dostaneme tedy myš, která už dle svých specifikací vychází z minulosti. Nemáme tu žádný hypermoderní laserový senzor, žádné vícebarevné podsvícení ani displej a ani žádný systém pro změnu hmotnosti. Jedná se zkrátka o herní myš vybavenou optickým senzorem, několika programovatelnými tlačítky včetně kolečka a rozhraním USB. Očekávat můžeme také tradiční software od Logitechu pro nastavení, který bude prost barevných blikátek a plamenů žhnoucích v očích lebek.



Zpracování myši


Logitech pro stvoření Optical Gaming Mouse G400 využil kombinaci tří různých materiálů. Dočkáme se černého plastu tvořícího základnu, dále tu je převážně na bocích plast s černým změkčeným povrchem, tedy přesněji velmi mírně změkčeným povrchem pro jistější úchop a nakonec byl pro hřbet a tlačítka využitý plast s tmavým metalízovým povrchem.



Tělo myši není ani tak těžké (133 gramů i s kabelem), ale přesto je velmi pevné. Ani po pořádném prohmatání jsem nenašel slabé místo, kde by se myš jen trošku prohýbala (samozřejmě kromě tlačítek, že), natož pak aby přitom povrzávala. Slib výrobce ohledně odolného zpracování byl tedy dle mého názoru naplněn, i když ten se týká spíše tlačítek a teflonů. Tlačítka mají vydržet i 10 milionů kliků a teflony zase mohou "najet" až 250 km.



Co se týče tlačítek, pak tu samozřejmě máme dvě hlavní tlačítka s velmi příjemným stiskem, který nevyžaduje velkou sílu a ozývá se jemným cvaknutím mikrospínačů. Kolečko má hladký, ale velmi měkký a přilnavý povrch, takže se s ním otáčí dobře. Jeho krokování je velmi výrazné a také je slyšitelné. Stisk kolečka pak vyžaduje o mnoho více síly, ovšem díky výraznému krokování moc nehrozí, že byste s ním při tom omylem pootočili. K tomu přispívá také hluboký stisk, neboť pak už se prstem opřete o lůžko kolečka. K těmto třem hlavním ovladacím prvkům tedy nemám výhrady.



Další tři tlačítka jsou umístěna ve stejném černém klínu. Bezprostředně u něj je to malé kulaté plus a minus a z toho je jasné, že výchozími funkcemi jsou zvýšení a snížení hodnoty dpi. Třetí tlačítko je trošku opodál a také je o něco větší. Jeho výchozí funkcí pak zdánlivě není nic, avšak ve skutečnosti je obnovení výchozího nastavení hodnoty dpi. Poslední dvě tlačítka z celkových osmi jsou jako obvykle umístěna na levém boku a slouží pro pohyb vpřed/zpět v internetových prohlížečích, apod. Jejich poloha je dle mého názoru ideální pro to, abychom na ně palcem pohodlně dosáhli, pokud jsme tedy praváci a stisk jistý a s adekvátním odporem. I ostatní tlačítka jsou na tom dle mého názoru velmi dobře.



Ergonomie této myši je tedy uzpůsobena výhradně pravákům. Osobně se mi líbila velikost myši, která je dobrým kompromisem vhodným na to, aby vyplnila celou dlaň, ale také na to, abychom si s ní mohli pohrávat mezi prsty. A právě k tomu dobře poslouží také značně hluboké vykrojení na straně palce, které je na straně blíže u uživatele příkré, takže se za ně můžeme palcem pevně zaklesnout. Celý tvar myši G400 by ostatně měl být v podstatě identický s MX518, takže pro majitele této myši nepůjde o nic nového.



Když myšku obrátíme na záda, objeví se bříško s velkorysými teflony, jež skutečně vypadají na to, že by mohly vydržet opravdu dlouho. Jde celkem o tři - velké nahoře a dole a jeden boční pod pozicí palce, který by měl zabránit ošmajdání levé strany. Oko červeného optického senzoru je pak umístěno víceméně ve středu.


Příslušenství


Kromě samotné myši dostaneme v balení pouze dokumentace, která není nijak zajímavá. Příslušný software od Logitechu si tak budeme muset stáhnout, což je možná i pohodlnější než využití CD, kde navíc nemáme záruku nejnovější verze.

reklama