reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G9: nový idol pro hráče?

14.11.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech G9: nový idol pro hráče?
Logitech má na kontě už několik úspěšných myší pro hráče. V konkurenci s Razerem v čele je ale dnes těžké se prosadit. Situaci může strhnout na stranu Logitechu právě G9 Laser Mouse kombinující zajímavé funkce a technologické inovace.
Tentokrát se poprvé setkáváme s aplikací Setpoint ve verzi 5.0, která kompletně změnila design a nabízí i nové funkce, které konkrétně Logitech G9 podporuje. Pojďme si tedy podrobně popsat všechny možnosti nastavení. Po spuštění vás uvítá nový vzhled, který se změnil z fádní šedé na kombinaci červené a bílé. Na první pohled je ovládání a zobrazení informací trochu zmatené, ale po chvilce si zvyknete. Hned po spuštění se objeví stránka s přehledem aktuálně nastavených parametrů a funkcí.



V levém menu jsou umístěny záložky, které vás zavedou k jednotlivým možnostem nastavení. Nad nimi je rolovací menu, které slouží k přepínání mezi profily. Naopak úplně dole je nastavení SetPointu, ve kterém naleznete pouze možnost aktualizace a informace o aktuální verzi a také nastavení zařízení. Tam je k dispozici aktualizace firmwaru myši, obnovení původního nastavení profilů a nápověda.



Přejděme k zajímavější záložce Basics (základní nastavení), kde je možné upravit popisky aktuálně zvoleného profilu a co víc, také barvu indikace pomocí diod přímo na myši. Podle výrobce si můžete vybrat z více než stovky barev, popravdě se jedná spíše o pár barev (modrá, zelená, červená, růžová, oranžová, tyrkysová). Jednotlivé barvy totiž vznikají kombinací pár základních barev a jemné rozdíly nejsou pouhým okem moc znatelné. Nápad je to ale celkem užitečný, protože se tak můžete snadno informovat o aktuálně nastaveném profilu a k tomu vám jistě bude počet barevných odlišení bohatě stačit.



Další položka Buttons zajišťuje nastavení tlačítek. Primární tlačítko (levé) má funkci pevně stanovenou, u pravého si můžete nastavit už jinou, což se hodí zejména u některých her. Obě tlačítka lze samozřejmě prohodit, ovšem uživatelů z řad leváků kvůli ergonomii myši asi moc mít nebude. Portfólio nastavení ostatních tlačítek je téměř vyčerpávající, od klasických funkcí přes ty multimediální až po složitá makra. Nechybí tak například regulace hlasitosti, zoomování, spuštění programu, funkce vpřed/zpět, přepínání DPI, přepínání mezi okny a rychlé vyhledávání v operačním systému Windows Vista. Pro méně zkušené uživatele je u každé funkce podrobný popis.



Další nastavení v položce Pointer (kurzor) se týká kompletního nastavení vlastností ukazatele. Kromě klasických voleb ohledně citlivosti pro obě osy lze také upravit hodnoty krokování DPI (rozlišení snímání), které se posléze přepíná přímo na myši. Hodnot lze nastavit hned pět pro každou osu zvlášť, na myši je pak zobrazení pomocí tří světelných diod vymyšleno tak, že nejprve se postupně přidávají "čárky" zleva a poté opět zleva mizí. Úplně dole je ještě nastavení frekvence vstupu od hodnot 125 až po 1000, která je důležitá zejména při dobrých senzorech, které ztrácejí při slabším spojení smysl. Za všech okolností je ale nejlepší zvolit maximální hodnotu pro přesnost.



Položka Scrolling (rolování) nabízí jednoduché nastavení rychlosti vertikálního a horizontálního rolování. O správu profilů se stará záložka další, ve které lze vytvářet nové profily, rozhodovat, zda budou uloženy ve vnitřní paměti myši a samozřejmě je i mazat. V horní části nastavení je možné zvolit buď automatickou detekci nastavení podle aplikace, nebo vlastní volbu profilu přímo na myši.



Tlačítko Onboard Memory (paměť na základní desce myši) je určeno na přesouvání a odstraňování profilů právě z interní paměti myši. Ta umožňuje vynikající možnost přenášení nastavení i na jiné počítače a to i bez nutnosti instalovat ovládací software Setpoint (bohužel není podporováno v OS X, Linuxu a starších Windows). V levém okně jsou jednotlivé profily seřazeny podle krokování, které se nastavuje tlačítkem na spodní straně myši. Úpravou pořadí tak docílíte seřazení, kterému bude odpovídat i indikace, která je v okně zobrazena také.



Vytváření maker je opravdu dobře zpracováno. Můžete nahrávat kompletní ovládání počítače a to včetně prodlení mezi stisky, délku stisků kláves a tlačítek myši a samozřejmě i pohyb myši. Lze toho využít jak v některých hrách, tak i při kancelářské práci - opakované příkazy jsou tak hodně ulehčeny.

reklama