reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G900 Chaos Spectrum: bezdrátový herní univerzál

1.6.2016, Jan Vítek, recenze
Logitech G900 Chaos Spectrum: bezdrátový herní univerzál
Logitech G900 s podtitulem Chaos Spectrum byla představena teprve letos v březnu a my si ji dnes vyzkoušíme jako herní myš, která má souměrný tvar vhodný pro praváky i leváky a nabízí bezdrátové rozhraní i vyměnitelná tlačítka.
Kapitoly článku:
Logitech G900 Chaos Spectrum byla představena letos v březnu jako herní myš, kterou by měl chtít snad každý hráč pro své PC. V její nabídce je nejlepší optický senzor využívaný firmou Logitech, bezdrátové rozhraní napájené vlastním akumulátorem myši, odlehčená konstrukce, která by neměla mít negativní dopad na celkovou pevnost myši, podsvícení nebo slíbená kvalitní tlačítka s možností programování. Vedle toho se setkáme také s dvěma režimy kolečka, mezi nimiž lze volit jedním mechanickým tlačítkem. Jde o dobře známou volbu mezi krokovacím pohybem a volným protáčením.


- klikněte pro zvětšení -

G900 Chaos Spectrum je především myš, kterou si mohou oblíbit leváci i praváci. To znamená, že je souměrný nejen její tvar, ale také rozmístění tlačítek, takže ta boční najdeme nalevo i napravo. Navíc bude možné, abychom si je velice snadno nahradili záslepkami, pokud nám bude jeden z párů k ničemu.



Myš přišla v malém černém obalu, do nějž se snadno dostaneme bez jeho poškození, takže si ji budete moci osahat i v obchodě, pokud vám to umožní. Však jde o univerzální myš pro praváky i leváky a jako taková by právě zmlsaným pravákům nemusela vyhovovat.

Model
Logitech G900 Chaos Spectrum
Rozměry myši
130 x 67 x 40 mm
Hmotnost myši
107 gramů (bez 183cm kabelu)
Tlačítka
8 + kolečko (krokovací/volnoběžné)
Senzor
optický PMW3366
200 – 12 000 dpi
> 40 G a 300 ips
Rozhraní
USB a 2,4GHz rádiové
(obě s 1000Hz dotazovací frekvencí)
Ergonomie
pro praváky i leváky
Kompatibilita
Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7

Logitech udává všechny důležité specifikace. Jde o velkou desktopovou myš, která dokáže vyplnit celou dlaň. Hmotnost 107 gramů bez kabelu skutečně není vysoká, když si uvědomíme, že v tom je i baterie. Pak tu je 8 tlačítek plus kolečko, které lze jako obvykle stisknout, ale také naklápět, takže to má pod sebou 3 tlačítka, jež také budou programovatelná, takže celkově je jich udávaných 11.

Senzor PWM3366 jsme si již vyzkoušeli, a to díky myši Logitech G303 Daedalus Apex, kde firma ještě mluvila o senzoru Delta Zero. I zde bychom tak měli mít možnost vyladit senzor na používaný povrch, na němž by měl díky tomu pracovat lépe. Vedle 2,4GHz rádiového rozhraní, jež má být pozoruhodně energeticky úsporné, lze myš s vybitou baterií napojit na rozhraní USB a přes něj ji nechat dobít. V obou případech může pracovat s až 1000Hz dotazovací frekvencí, čili aktualizovat polohu ukazatele 1000x za sekundu. A konečně, software bude pracovat se systémy Windows 10, Windows 8.1, Windows 8 a Windows 7.


Zpracování myši


Logitech se celkovým zpracováním své myši G900 Chaos Spectrum snažil zdůraznit, že má odlehčený design. Hlavní tlačítka tak zdánlivě visí nad myší a také kolečko bylo odlehčeno, takže je ke středu připojeno jen několika paprsky. Když ale zkusíme myš pořádně promačkat, neozve se žádné praskání plastů a ani se žádná část neprohýbá. Tudíž tato myš odlehčená jistě je, na což ukazuje i její hmotnost, ale nevypadá to, že by měla být kvůli tomu chatrná. To bych spíše viděl jako problém to, že se do hlubokých mezer mezi tlačítky a středovým panelem dostanou nečistoty, které nebude snadné vymést ven.



Tělo myši je vyrobeno převážně z tmavě šedého plastu s matným povrchem, pouze vedlejší tlačítka jsou lesklá, stejně jako středový panel, který je navíc zrcadlově lesklý. Design hlavních tlačítek vychází také z toho, jak jsou zavěšena, což nejlépe ukáže následující gif.


 
Jde o mechanické zavěšení, kde odpor tvoří také pružiny, díky nimž se tlačítka rychleji vrací do původní polohy, a uživatel může rychleji klikat či dvojklikat. Je to skutečně v praxi znát při porovnání s myší, která má hlavní tlačítka ohebná, takže jsou součástí jejího těla. Logitech ale nezmiňuje, jaké spínače tato myš používá, čili zda jde o známé kvalitní Omron, nebo snad něco firemního. Však i pro klávesnice si Logitech vyrábí svá tlačítka Romer-G.


- klikněte pro zvětšení -

Středový panel v sobě nese jednak kolečko, které má za sebou mechanický přepínač krokového a volnoběžného režimu a ještě za ním jsou další tlačítka. Jejich výchozí funkce je přepínání mezi přednastavenými hodnotami rozlišení senzoru, což budou značit rozsvícené LED. Ty jsou schované v samotné hraně středového panelu za 3 podlouhlými kontrolkami. Kolečko je naklápěcí, takže kromě stisku je možné ho naklopit doprava i doleva, což jde překvapivě lehce. Vertikální stisk už má vyšší odpor, ale ten není na druhou stranu přehnaný. A pak je tu zmíněný mechanický přepínač, který je velice dobře přístupný, takže můžeme velice rychle a pohodlně zapnout krokování. To má výraznou aretaci a ozývá se ostrým cvakáním, ale i tak se s kolečkem otáčí pohodlně. Když si aretaci vypnete, je možné kolečko prstem popohnat tak, aby se setrvačností točilo i 15 sekund. Díky tomu můžeme rychle a bez námahy prolétnout i dlouhý dokument.



Pak tu jsou postranní tlačítka v klasických pozicích. Dle mého názoru jsou velice dobře umístěna, a to tak, že přímo pod bříškem palce nahmatáte jejich předěl. Myš přišla vybavena oddělenými tlačítky, mezi nimiž je dostatečná mezera na to, abyste mohli nahmatat to pravé. V balení myši ale najdete také záslepky, jimiž můžete tlačítka nahradit. Drží je totiž pouze magnety, takže je stačí jen nehtem vydloubnout a nasadit jiná. Z toho ale i vyplývá, že byste je mohli někde vytrousit.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část myši nese potřebný vypínač a tlačítko pro změnu profilů. Dále 4 velké teflony pro hladký skluz a kolem optického senzoru jsou posázeny ještě 2 malé, jež poslouží především k tomu, aby se do oka senzoru nedostávalo tolik prachu.


Příslušenství


Na náhradní sadu teflonů zde budeme čekat marně. Společně s touto myší dostaneme malinký složený manuál a vedle něj tu je nezbytný bezdrátový transmitter, který je na první pohled výrazně větší než obvyklé Logitech Unifying. Zjistíme ale, že jde stále o USB zařízení o velikosti známého Unifying, které je pouze zasunuto v modulu, jenž má na opačné straně konektor Micro USB. Díky tomu můžeme transmitter připojit prostřednictvím jeho modulu na prodlužovací kabel s konektorem Micro USB, čímž půjde v případě potřeby prodloužit dosah bezdrátového rozhraní. Transmitter je umístěn v malé plastové krabičce, kde najdeme také dvě záslepky, jimiž můžeme nahradit 4 tlačítka na bocích myši.



Nesmí chybět ani dobíjecí kabel, jehož konektor na první pohled vypadá zvláštně, ale pak poznáte, že jde jen o micro USB se dvěma plastovými packami, které jej v myši lépe zajistí, aby nešel tak snadno vylomit. Pokud tedy kabel ztratíte, nebo jej poškodíte, poslouží i jiný s konektory USB a micro USB.
reklama