reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G915 TKL: klikací mechanika s Lightspeed i Bluetooth

29.6.2020, Jan Vítek, recenze
Logitech G915 TKL: klikací mechanika s Lightspeed i Bluetooth
Dnes se podíváme na malou klávesnici Logitech G915 TKL, jejíž označení jasně říká, že se od ní nedočkáme numerické části. Pokud vás ale tímto ihned přestala zajímat, pak vězte, že Logitech nabízí i plnou verzi tohoto modelu s rozhraním Lightspeed.
Kapitoly článku:
Periferie společnosti Logitech se dají poznat na první pohled a také mezi nimi můžeme vždy dobře identifikovat takové, které mají sloužit především pro herní účely. Je to i Logitech G915 TKL, což jednoduše značí písmeno G v názvu, které najdeme i na samotné klávesnici v ikonické podobě známého loga. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Opravdu plný název tohoto produktu je Logitech G915 TKL Tenkeyless Lightspeed Wireless RGB Mechanical Gaming Keyboard, což zahrnuje i nejdůležitější vlastnosti klávesnice týkající se jejího rozhraní, tlačítek a podsvícení, i když tím samozřejmě nekončíme.
 
 
A můžeme si být také jisti, že rozhodně nejde o produkt pro ty, kteří obvykle kupují membránové klávesnice za pár stovek, ostatně kombinace Logitech, mechanika a bezdrátové rozhraní/bateriové napájení obvykle znamená pěkných pár tisíc korun. 
 
Model Logitech G915 TKL (Carbon English Clicky)
Rozměry 368 x 150 x 22 mm
Hmotnost
810 g (bez kabelu)
Kabel  USB, 1,8 metru, odpojitelný
Tlačítka
Low Profile GL Tactile Key Switches
Zdvih 2,7 mm (záznam stisku v hloubce 1,5 mm)
Odpor při stisku 50 gramů
Baterie
vestavěná, výdrž 40 hodin při 100% jasu RGB LED
plné dobití < 4 hodiny
Paměť integrovaná, prostor pro 2 profily podsvícení a 3 makro profily
Rozhraní
Logitech Lightspeed Wireless (USB transmitter), Bluetooth
dotazovací frekvence 1000 Hz
Verze Carbon English Tactile : 920-009495
Carbon English Linear : 920-009512
Carbon English Clicky : 920-009529
 
Dosud jsme ještě nezmínili tu důležitou skutečnost, že jde o mechanická tlačítka s nízkým zdvihem, přičemž k nám se dostala verze klávesnice 920-009529, čili Carbon English Clicky. Ta se liší právě typem tlačítek, která mají výraznou hmatovou i zvukovou odezvu, čili při stisku slyšitelně cvakají. Taková se pak mohou hodit zvláště pro psaní delších textů, čili klávesnici v tomto provedení by mohli ocenit i lidé, kteří u počítače tráví denně řadu hodin a klávesnici využívají opravdu intenzivně, a to pro práci, nejen pro hraní. 
 
Ovšem jako vyloženě nízkoprofilová bych tlačítka GL Tactile osobně neoznačil, ostatně celkový zdvih 2,7 mm není nejnižší, takže by se dalo mluvit spíše o kompromisu mezi nízkým a vysokým zdvihem. Ostatně vysokoprofilová mechanická tlačítka mají dnes běžný zdvih 4 mm a stisk zaznamenávají v jeho polovině, čili ve 2 mm a zde to je 1,5 mm. 
 
 
Ostatní dva typy tlačítek, čili Linear a Tactile, by se daly postavit vedle typů Red a Brown známých především díky firmě Cherry MX. Linear tak mají prostý lineární stisk s volným průběhem, kdežto Tactile poskytují jemnou hmatovou odezvu, ale bez zvukové. 
 
Co se týče herních funkcí, můžeme mluvit především o možnosti programovat tlačítka včetně využití maker kromě jiných případných funkcí, na které se podíváme v kapitole o softwarové výbavě. Pak jde o vysokou dotazovací frekvenci 1000 Hz, která v případě bezdrátových rozhraní klávesnic jinak není samozřejmá a která nám pomůže k rychlejším reakcím a pak je tu i tlačítko pro zapnutí herního režimu, což obvykle znamená deaktivaci klávesy Windows či případně dalších. 
 
Rozhraní klávesnice je ale samostatná kapitola, neboť jde o Lightspeed využívající USB transmitter, které je zde zkombinováno s technologií Bluetooth. To tak znamená, že klávesnici můžeme mít napojenou pomocí Lightspeed k jednomu zařízení, přes Bluetooth k dalšímu a mezi nimi se pak stiskem jednoho tlačítka ihned přepínat. 
reklama