reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech K830: klávesnice do obýváku

2.7.2014, Jan Vítek, recenze
Logitech K830: klávesnice do obýváku
Logitech již v minulosti vyslal na trh několik modelů klávesnic určených pro HTPC v obývacích pokojích a dnes na ně navazuje nový model Illuminated Living-Room Keyboard K830. Ten nabídne touchpad, podsvícení a bezdrátové rozhraní.
Kapitoly článku:
  1. Logitech K830: klávesnice do obýváku
  2. Software, zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Klávesnice samotná bude vyhovovat především těm uživatelům, kteří jsou zvyklí na notebook. Její klávesy mají totiž velmi nízký zdvih, a tedy i pramalou hmatovou odezvu, ovšem píše se s jejich pomocí celkem dobře. Trošku mi ale chybělo prohnuté tělo kláves, díky čemuž se uživatel po hmatu lépe orientuje a je škoda, že je v tomto případě Logitech nenabízí, když jiné jeho modely je mají.

K Logitech Wireless All-in-One K830 si můžeme stáhnout software Logitech Options, který byl v našem případě k dispozici ve verzi 1.00.751. Jde o jednoduchý software, jehož instalace zabere pouze 3 MB, ale i tak nám nabídne názorné animace.



- klikněte pro zvětšení -

Hned první obrazovka Keyboard obsahuje zatržitko pro obnovení standardní funkce kláves F1 až F12. Nebudeme tedy nuceni používat přepínač Fn, abychom si třeba klávesou F1 vyvolali nápovědu. Řada kláves je také modře zvýrazněna, což znamená, že jim můžeme přiřadit jiné funkce. V nabídce je stisk nějaké jiné klávesy či kombinace kláves a pak různé přednastavené funkce jako otevřít, uložit, zobrazit různé složky (My Computer, My Music, My Pictures, atd.), Přeposlat, spustit kalkulačku, zazoomovat, vypnout počítač, atd. Výchozí nastavení pak obnovíme jednoduše stiskem tlačítka Restore Defaults.





Záložka Point and Scroll nabízí možnosti týkající se touchpadu. Scroll Direction umožní přehození pohybu rolování, takže pohyb dolů posune stránku nahoru a naopak. Pak tu máme vyhlazování rolování, možnost deaktivace vertikálního či horizontální rolování a nakonec nastavení jeho rychlosti.





Poslední záložka Gestures pak nabídne tři gesta, jednak jednotuché klikání pomocí poklepání jednoho či dvou prstů na touchpad. Pak můžeme přejetím prstu od levého okraje touchpadu přepínat mezi aplikacemi a nakonec klasickým způsobem zoomovat. V nabídce pak je pouze možnost deaktivace těchto funkcí.

Nesmíme ale zapomenout na tlačítko More, které otevře okno s další nabídkou. V té si můžeme deaktivovat upozornění na nízkou úroveň nabití baterie, kterou nám ostatně ukazuje malý piktogram dole vpravo na hlavní obrazovce a v případě potřeby si ji dobijeme, což trvá asi 3 hodiny. Dále můžeme deaktivovat klávesy Caps Lock, Scroll Lock, Insert a Windows. A pak už jsou zde obvyklé věci jako otevření správce připojení Logitech Unifying a aktualizace aplikace Logitech Options.

Zkušenosti z provozu klávesnice Logitech K830 jsou veskrze kladné. Jde o pravé Plug and Play zařízení, takže stačí zapojit transmitter k počítači, zapnout klávesnici a po automatické instalaci ovladačů, čili za několik sekund, je připravena k provozu. Plnohodnotnou nabídku nám ale zpřístupní až aplikace Options.

Klávesnice jinak fungovala bezchybně s dosahem kolem devíti metrů a všechny její funkce pracovaly dle očekávání, tedy tak, jak měly. Jak už jsem uvedl, u kláves mi trošku chybělo prohnuté tělo, ale jinak se na klávesnici psalo dobře. Musíme si také uvědomit, že není určená k psaní dlouhých textů, ale spíše jen krátkých komentářů a k zadávání webových adres. Daleko důležitější je správná funkce touchpadu, jenž by mohl být o trošku větší. Má ale dobrý povrch, po němž prsty lehce kloužou a jeho nabídka funkcí je dle mého názoru tak akorát postačující.



- klikněte pro zvětšení -

Kapitolou samo o sobě je bílé podsvícení, které reaguje jednak na stisk klávesy nebo dotyk na touchpadu a také na intenzitu okolního osvětlení. Senzor je umístěn přímo nad tlačítkem Mute. Klávesy jsou podsvíceny rovnoměrně, takže se nesetkáme s tím, že by část popisků byla ve stínu a zanikala. Toto má tedy Logitech vyřešeno dobře.


Závěr


Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830 je další z řady klávesnic určených pro připojení k domácímu systému HTPC, který využívá televizor, před nímž se obvykle nachází gauč. Tuto klávesnici si tedy budeme moci vzít třeba na klín, nebo prostě jen do ruky a ovládat počítač plnohodnotným způsobem pomocí kláves i vícedotykového touchpadu.



- klikněte pro zvětšení -

Zde nám ani nemusí vadit, že klávesnice má měkčí a ohebné tělo. Díky tomu je aspoň lehká a díky tomu, že snese i ohyb, by měla přežít i to, že si na ni občas sednete. Nezbytností pak je bezdrátové rozhraní, zde známé Logitech Unifying, a hodit se bude také podsvícení kláves, které reaguje na pohyb i úroveň okolního osvícení, aby klávesnice zbytečně neplýtvala energií. Je totiž vybavena vlastním akumulátorem, který má vydržet cca deset dní, což pochopitelně bude záviset na intenzitě jejího využití. Akumulátor je výhodou, protože není třeba měnit baterie a výrobce jim nemusel ani přizpůsobit tvar klávesnice. Na druhou stranu si těžko budeme moci pořídit náhradní, takže životnost klávesnice je víceméně spojena s životností akumulátoru.

Cena se přitom pohybuje kolem 2800 Kč s DPH, přičemž minule testovaná Wireless All-in-One TK820 je o poznání levnější (viz ceny dole) a jako její výhodu můžeme vidět i to, že je určena pro baterie. Výběr je tedy na vás.
 
 

Plusy


+ Malé a lehké tělo klávesnice
+ HW tlačítka touchpadu + další pro levou ruku
+ Bílé podsvícení reaguje na dotyk i okolní osvícení
+ Rozhraní Logitech Unifying
 
 

Minusy


- Životnost klávesnice spojena s životností akumulátoru
- Vyšší cena
 
 
Za zapůjčení Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830 děkujeme Logitechu.

 
 
Cena v době testování: cca 2800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte klávesnici Logitech K830?
V anketě šlo hlasovat od 2.7.2014 do 20.6.2015. Počet hlasujících: 4
Výborná0 %
Průměrná75 %
Špatná25 %
reklama