reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MK520: kvalitní bezdrátové kombo

2.2.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech MK520: kvalitní bezdrátové kombo
Z nabídky firmy Logitech se nám do rukou dostalo kombo bezdrátové klávesnice a myši, které můžeme zařadit s cenou mírně přes 1000 Kč s daní do střední třídy. Podívejme se na to, co nám MK520 nabídne a jak obhájí svůj nárok na vaše peníze.

Kapitoly článku:
  1. Logitech MK520: kvalitní bezdrátové kombo
  2. Wireless Mouse M310
  3. Instalace a nastavení
  4. Zkušenosti z provozu a závěr
Celý set se skládá z klávesnice Wireless Keyboard K520 a myši Wireless Mouse M310. Z této dvojice jsem v nabídce obchodů našel pouze myš, a to za cenu od 540 Kč s DPH. Upozornit musím také na jednu skutečnost, a sice tu, že set Wireless Combo MK520 dorazil ve verzi s německými a francouzskými popisky, čemuž odpovídaly také dvoujazyčné nápisy na obalu, ovšem rozložení kláves bylo klasické QWERTY a ne pofrancouzštěné AZERTY. Nebyl tak důvod testovaný model odmítnout.


Sada dorazila v klasickém obalu firmy Logitech v zeleno-bílém zpracování a obě periferie byly v něm dostatečně chráněny pomocí papírových přepážek a igelitových sáčků. Klávesnice již dorazila v trošku poškozeném obalu, takže to vypadalo, jako by ji někdo předtím vybalil a používal, čemuž napovídaly i zapojené baterie. Ovšem dle informací ze stránek firmy jsou baterie umístěny v periferiích již od výroby, a to celkem tři kusy AA značky Duracell. Jeden patří do myši a dvě do klávesnice.



Podívejme se na specifikace, u nichž je Logitech opět skoupý a neuvádí rozměry ani hmotnost, což jsme si museli změřit sami. Z jiných zdrojů se zase dozvíme o rozlišení senzoru myši, ale to je vše.

Model
Logitech Wireless Combo MK520
Rozměry klávesnice
450 x 197 x 23 mm
Hmotnost klávesnice
817 gramů (s AA bateriemi)
Speciální klávesy
10x (multimediální, pohyb v prohlížeči, kalkulačka)
Rozměry myši
112 x 61 x 39 mm
Hmotnost myši
103 gramů (s AA baterií)
Senzor myši
laserový, 1000 dpi
Rozhraní
rádiové 2,4 GHz (Logitech Unifying)

Tento set sice dle své ceny patří na trhu spíše do střední třídy, avšak v nabídce firmy Logitech je druhý nejlevnější s cenou 60 USD. Levnější je už pouze Wireless Combo MK320 s cenou 40 USD. V našem případě dostaneme běžně vypadající periférie, tedy klávesnici s několika málo tlačítky navíc, což je dnes běžné a vedle toho jednoduchou laserovou myš se dvěma tlačítky a kolečkem, tedy základní výbavou.

Připojení k PC však zajistí přijímač Logitech Unifying, který je jednak velmi malý a potom dokáže na sebe navěsit obě zařízení a popřípadě i ještě další. My se nejdříve zaměřme na samotnou klávesnici.


Wireless Keyboard K520


Setová klávesnice je v tomto případě vyrobena z kombinace černých matných a lesklých plastů, okolního průhledného rámu a spodního matného bílého plastu. To je zajímavá kombinace, která působí elegantně, ovšem je také jasné, že lesklý plast, do nějž jsou zasazeny veškeré klávesy, bude ukazovat na odiv otisky prstů, a to moc elegantní není. Klávesnice má také prodlouženou přední hranu, takže ta takto tvoří podložku pod zápěstí a může se prsit osamělým bílým logem firmy Logitech.


- klikněte pro zvětšení -

Tělo klávesnice je tenké, postupně se směrem dozadu rozšiřuje a nepůsobí dojmem, že vydrží i velmi hrubé zacházení. To ale samozřejmě není chyba. Klávesy mají nízký profil, ale ne tak nízký jako u notebookových klávesnic. Dle posuvného měřítka se při stisku propadnou přesně o tři milimetry. Při stisku pak vydávají tlumený a tupý zvuk, takže můžeme model K520 považovat za jeden z tišších.



Podívejme se nyní na rozložení kláves a dalších tlačítek. Upozorním, že u lokalizované verze se toto může odlišovat, což se týká především kláves Enter, Backspace či Shift a jejich velikosti. Zde se dočkáme dvouřádkového Enteru, dlouhého Backspace a až přehnaně dlouhého pravého Shitu na úkor levého.

Nad první čtveřicí kláves F pak jsou úzká tlačítka pro ovládání multimédií s funkcemi skok dozadu, přehrát/pauza a skok dopředu. A samotné klávesy F pak mají i další funkce zvýrazněné žlutými piktogramy, které aktivuje přepínač Fn, již si K520 vypůjčila právě z notebookových klávesnic. Tento přepínač najdeme dole vpravo, jak ukazuje spodní fotografie.

Mezi funkce pak patří spuštění vybraných aplikací (webový prohlížeč, e-mailový klient, multimediální přehrávač, vyhledávání), další čtveřice pracuje s okny v OS Windows (fce flip, ukázat desktop, minimalizovat okna / obnovit okna) a poslední čtveřice umí ovládat samotné PC (okno My Computer, zamknout počítač, uspat počítač) a pak ukázat stav baterie pomocí LED nad numerickou částí. Ta zeleným světlem indikuje dostatečné nabití a červeným úroveň pod 10 procent. To se také ukáže automaticky vždy po zapnutí klávesnice.



Středová část odpovídá konvenčnímu zpracování, ovšem místo klasických kontrolek Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock, které by zde jen užíraly cennou energii, máme tlačítka pro posun zpět a vpřed v prohlížeči, otevření okna s oblíbenými záložkami a nakonec spuštění kalkulačky. Nad nimi je zmíněná LED kontrolka a hlavní vypínač.



Když si klávesnici obrátíme na druhou stranu, uvidíme jednak tři přední gumové nožky a dvě zadní nastavitelné nožky s gumovým kabátkem. Ty poskytnou jeden úhel sklonu a dostatečnou oporu na to, aby klávesnice snesla i divoké hemžení prstů.


- klikněte pro zvětšení -

Baterie si našly místo v zadní části pod výklopným panýlkem, kde je místo u pro transmitter Logitech Unifying. Ten však v sobě měla myš, a tak jej zde nenajdeme. Baterie jsou potřeba obě dvě, což poznáme i z černého štítku, kde je uvedeno napájecí napětí 3 V.



Nakonec se podívejme na profil klávesnice z boku, kde vynikne její rozšiřující se tělo s mírně ohnutou podložkou pod zápěstí a kontrastní barvy.

reklama