reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX Air: Revoluce?

4.10.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech MX Air: Revoluce?
Za poslední roky se inovace u myší týkaly většinou technologie senzorů. Novinka od Logitechu přichází s něčím úplně jiným. Nejde o běžnou bezdrátovou myš, jelikož kromě laserového snímače lze rozhýbat kurzor i intuitivními pohyby - podobně jako u konzole Wii.
Kapitoly článku:
Logitech je už dlouhou dobu na špici ve výrobě periferií a často přichází s inovativním řešením. Co se týká myší, má jistě spoustu konkurentů, které ho ve prospěch zákazníků popohánějí dál. Novinek se od tohoto výrobce můžeme dočkat téměř každý měsíc, v případě myší se však jedná spíše o vylepšování ergonomie, snímačů a designu. Nedávno vypuštěná myška MX Revolution tak možná vzala jméno dnes testované MX Air, která by si jistě tento přívlastek zasloužila více. Hlavním tahákem je vedle dotykové náhražky kolečka rozpoznávání pohybů ve vzduchu. V praxi tedy drží uživatel myšku v ruce podobně jako dálkový ovladač. Nápad je to jistě starý, ovšem realizace jsme se dočkali až u konzole Nintendo Wii, výrobu podobné myšky také ohlásila společnost Gyration s názvem M2000 Travel Air. Logitech si však může připsat prvenství v platformě PC a zároveň velmi kvalitní zpracování, o čemž se přesvědčíme v recenzi.


Balení


Na úvod začneme už tradičně balením. Myš je dodávána ve vzhledné papírové krabici s odklápěcím horním krytem. Nechybí samozřejmě reklamní potisk s vyjmenováním všech hlavních parametrů a funkcí.



Myška i veškeré příslušenství jsou uloženy odděleně v plastových výplních, které tak zaručují bezpečnou přepravu k vám. V horním víku krabice jsou šikovně zasunuty potřebné návody a instalační CD.



Co se týká obsahu balení, najdeme v něm samotnou myšku MX Air, nabíjecí základnu s adaptérem pro zapojení do elektrické sítě, adaptér pro bezdrátové spojení s počítačem, hadříček na vyleštění myši, uživatelskou příručku a CD s ovládacím programem SetPoint. Možná mohl výrobce přibalit nějaký obal na přenášení, na druhou stranu je myš určena spíše k domácímu použití.



Bezdrátové připojení funguje na frekvenci 2,4 GHz pomocí USB adaptéru. Právě bezdrátový adaptér by mohl vadit uživatelům notebooků, protože jednak obsazuje jeden USB port a navíc není zrovna nejmenší. Výrobcem uváděnou hodnotu dosahu až 10 metrů jsem ověřil i v praxi a myš fungovala prakticky bezchybně.



Napájecí základna je vyrobena ze stejného materiálu jako myš a může tak sloužit i jako pěkný stojan na myš ve chvílích, kdy ji nepoužíváte. Z tohoto důvodu se není třeba bát výdrže baterie, která je v řádu několika dnů (po úplném nabití hlásí program SetPoint tři dny). Pokud tedy občas myšku postavíte na základnu, je stabilní provoz zajištěn. Navíc lze myš ze spodní strany v případě nečinnosti vypnout a k životnosti integrované Li-ion baterie přispívá i automatický šetřící režim.


- Dobíjení myši na základně -

Pokud občas zapomenete myš nabít, budete o špatném stavu baterie informování jednak na myši pulsující ikonkou v její zadní části a navíc na liště operačního systému. Tady jsem pozoroval drobnou chybku, protože při detekování slabé baterie a jejím následném vypnutí a například i nabíjení stále na liště bliká ikonka, která zmizí až při příštím spojení s již nabitou myší.


- Ikonka slabé baterie na liště operačního systému (první zleva) -

Parametry



ModelLogitech MX Air Rechargeable Cordless Air Mouse
Rozměry12,6 (délka) x 5,9 (šířka) x 0,5 - 3,2 (výška) cm
Hmotnost92 gramů
MateriálPlast
Počet tlačítek8 + On/Off
Typ snímačeLaserový + pohybové senzory
NapájeníIntegrovaná Li-ion baterie
Způsob propojení s PC2,4 GHz
Dosahcca 10 m
reklama