reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech TK820: klávesnice + touchpad bezdrátově

3.1.2014, Jan Vítek, recenze
Logitech TK820: klávesnice + touchpad bezdrátově
Logitech nezřídka kdy přijde na trh se speciální periferií, která nabídne něco, co jinde obvykle nenajdeme. Dnes je to model Wireless All-in-One TK820, čili bezdrátová klávesnice vybavená velkým touchpadem, kterou si nyní prozkoumáme.
Kapitoly článku:
  1. Logitech TK820: klávesnice + touchpad bezdrátově
  2. Software, zkušenosti z provozu a závěr
Klávesnici Logitech vybavenou touchpadem jsme tu již jednou měli. Šlo o model Logitech Wireless Touch Keyboard K400, který nabídne v podstatě to samé co Wireless All-in-One TK820, ovšem v jiném provedení. Především touchpad se u novějšího modelu zvětšil a zabírá podstatně větší plochu, zatímco u sebe nemá viditelná tlačítka. Vyroben je totiž podobně jako moderní notebookové touchpady, čili jeho tlačítko je pouze jedno a skryté pod spodní částí dotykové plochy. Uvidíme, jak tento celek bude fungovat v praxi, však dotyková plocha s rozměry 106 x 106 mm se jen tak nevidí.



- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice k nám přišla v průhledném plastovém obalu, který si tedy Logitech mohl odpustit. Jedinou jeho výhodou je, že je skrz něj klávesnice dobře vidět z obou stran, ale jinak by byl prostý papír lepší i s ohledem na ekologii.



O specifikace u tohoto produktu ani tak nejde, však jeho výhody jsou patrné na první pohled a zde se nebudeme honit za hertzi, dpi, milisekundami, atd.

Model
Logitech Wireless All-in-One TK820
Rozměry
410 x 145 x 22 mm
Hmotnost
783 gramů
Klávesy apod.
Perfectstroke
výdrž 5 milionů úhozů
Touchpad
plocha 106 x 106 mm
jedno hardwarové tlačítko
podpora gest pro až 4 prsty
Rozhraní
Logitech Unifying - dosah až 10 metrů
napájení pomocí čtyř AA článků
Kompatibilita
Windows 8, Windows 7

V našem případě se podíváme na výchozí US verzi klávesnice s modelovým označením 920-005143, ovšem v obchodech je nabízena také CZ verze s označením 920-005143-CZ.

Ze specifikací se dozvíme, že tato klávesnice slibuje dlouhou životnost, a to až 5 milionů úhozů u každého tlačítka. Vybavena je pak i několika speciálními funkcemi, jež si přiblížíme níže na této stránce a jako rozhraní jí poslouží klasické Logitech Unifying. Jde tedy o malý rádiový transmitter do rozhraní USB, přičemž jeho dosah je standardních 10 metrů.


Zpracování klávesnice


Nebyl by to Logitech, aby se u své periferie nesnažil o osobitý a elegantní design. Nicméně tuto klávesnici musíme posuzovat také z toho hlediska, že její cena je 2700 Kč a leckde i vyšší. Za takovou cenu si můžeme nakoupit mechanickou nebo nadupanou herní klávesnici. Jistě, jde o bezdrátovou klávesnici plus touchpad, ovšem to je Logitech Wireless Touch Keyboard K400 také a přitom je její cena přibližně 3,5x nižší. Očekával bych tedy bezchybné zpracování a přinejmenším odolnější tělo, které by nešlo tak dobře ohnout. Nicméně to je daň za tenký profil, však hlavní část má tloušťku jen 7 mm.



- klikněte pro zvětšení -

Nenajdeme tu ale žádné ušlechtilé materiály a zkrátka nic, co by ospravedlnilo zmíněnou částku. Tělo je vyrobeno z plastu, klávesnice odpovídá tomu, co nalezneme u notebooků, čili jde o membránu s nízkoprofilovými klávesami opírajícími se o nůžkový mechanismus, jenž má zajistit jejich stabilitu. Oproti K400 má tato klávesnice pouze lepší design, který nepůsobí tak levně a větší a modernější touchpad. To není málo, ale stojí to za více než trojnásobnou cenu?



Klávesy samotné mají cca 2mm zdvih a jak je vidět i z fotografií, uprostřed jsou mírně prohnuté, což by mělo zlepšit orientaci po hmatu. Rozložení a celková nabídka kláves odpovídá spíše než desktopové klávesnici tomu, co najdeme u klasických notebooků. Pravá část tedy končí Enterem a šipkami, čili tu nemáme ani středovou část, natož pak numerickou klávesnici. Ta se ale u moderních notebooků už zabydlela, zatímco zde se na jejím místě nachází touchpad. Je třeba také poznamenat, že jsme dostali na test anglickou verzi, přičemž ta česká se může ve svém rozložení kláves trošku lišit. U této verzi si ale klávesa s rourou našla místo vedle levého Shiftu.



Co se týče speciálních funkcí, pak ty jsou přiřazeny funkčním klávesám F, a to jako výchozí funkce. Namísto F1 tak máme klávesu pro přepínání spuštěných aplikací, F2 zapne okno pro hledání, F3 slouží pro sdílení, F4 otevře okno se zařízeními a F5 s nastavením systému. Tyto funkce však pracují ve Windows 8 a ne Windows 7, takže například F1 ve Windows 7 slouží jako Backspace.

F6 až F11 pak poslouží pro ovládání multimédií a nastavení zvuku a pak tu máme funkce Insert (F12) a Delete (vypnutí PC). Caps Lock dále může posloužit s přepínačem jako Scroll Lock a Backspace má zase funkci Print Screen. Hned vedle klávesy Deleta pak máme vypínač klávesnice.



Touchpad je čtvercový o hraně 106 mm, takže nabízí velkou plochu pro provádění i vícedotykových gest. Na ta se ostatně zaměříme v další kapitole. Povrch touchpadu je mimochodem velmi příjemný na dotyk a prsty po něm kloužou velmi lehce, což je základní předpoklad pro bezproblémové využití.



- klikněte pro zvětšení -

Na spodní části klávesnice toho moc nemáme. Krom loga výrobce a šesti gumových nožek tu je v zesílené části už jen prostor pro baterie, a to celkem čtyři tužkové (AA), jež jsou součástí balení. Klávesnicím ale obvykle postačí dvě baterie a bylo by divné, kdyby TK820 pracovala na 6 V. Štítek potvrdil, že klávesnice potřebuje obvyklé 3 V, takže není divu, že si nakonec vystačí i jen se dvěma bateriemi. Její výdrž se však samozřejmě zkrátí na polovinu.

Pod krycím panýlkem jsem také očekával pozici pro umístění transmitteru Unifying, ovšem ta tu není. Při přenášení klávesnice jej tak musíte buď dobře schovat nebo jej ponechat v počítači, pokud to bude možné.



Nakonec se podívejme na Logitech TK820 z boku, odkud vynikne její tenký profil se zesílenou vrchní částí, která poslouží také jako nožky pro nastavení sklonu. Ten je zde ale samozřejmě pevně daný a neměnný.




Příslušenství


Dodávané příslušenství se skládá z tištěných materiálů, které nám osvětlí některé funkce klávesnice a jejího touchpadu. Pak tu jsou čtyři baterie typu AA a starý známý - USB transmitter Logitech Unifying.

reklama