reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech TK820: klávesnice + touchpad bezdrátově

3.1.2014, Jan Vítek, recenze
Logitech TK820: klávesnice + touchpad bezdrátově
Logitech nezřídka kdy přijde na trh se speciální periferií, která nabídne něco, co jinde obvykle nenajdeme. Dnes je to model Wireless All-in-One TK820, čili bezdrátová klávesnice vybavená velkým touchpadem, kterou si nyní prozkoumáme.
Kapitoly článku:
  1. Logitech TK820: klávesnice + touchpad bezdrátově
  2. Software, zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Klávesnice samotná bude vyhovovat především těm uživatelům, kteří jsou zvyklí na notebook. Její klávesy mají totiž velmi nízký zdvih, a tedy i pramalou hmatovou odezvu, ovšem píše se s jejich pomocí celkem dobře. K tomu přispěje i jejich mírně prohnuté tělo, díky čemuž při úhozu stejně jako na desktopové klávesnici ihned zjistíme, že jsme se trefili do jejich středu.

U Logitech Wireless All-in-One TK820 jde ale především o touchpad, jehož plnou funkčnost využijeme v systému Windows 8, či Windows 8.1, jako v našem případě. Nicméně ve své podstatě to je prostý touchpad a zda bude či nebude jeho použití pohodlné, to závisí na každém uživateli. Z mého pohledu bude každý touchpad, byť se sebelepšími multidotykovými funkcemi, vždy jen chabá náhrada myši. Dnes se však velmi klade důraz na dotykové funkce, gesta či celé obrazovky, což vyplývá ze stále větší obliby chytrých telefonů a tabletů. Má to ale co dělat u desktopového počítače?





Podívejme se tedy na funkce touchpadu, které nám pomohou tuto otázku alespoň částečně zodpovědět. V první záložce Point and Click máme v podstatě jen základní funkce - levý, střední, pravý klik, drag and drop či rychlost (citlivost). Už zde ale nastupují speciální funkce, jak je vidět u pravého a středního kliknutí, k čemuž se mohou použít dva nebo tři prsty. Zde myš jednoznačně vede, neboť nabídne vyhrazená tlačítka pro každou funkci.





Touchpad ale má výhodu v tom, že dokáže rozpoznat pohyby, a to i více prstů. Tato výhoda je zúročena ve funkcích v okně Navigate Windows, které nám i pomocí videa názorně ukáže gesta a reakci systému. Například pomocí pohybu tří prstů směrem dolů si tak můžeme zobrazit či schovat desktop, pohybem jednoho prstu doleva či doprava přepínáme mezi aplikacemi nebo si můžeme pomocí vertikálního pohybu čtyř prstů maximalizovat/minimalizovat všechna okna na desktopu.

Všechny tyto funkce fungují dobře, k čemuž velkou měrou přispěje velká dotyková plocha, díky níž se nemusíme nijak omezovat a krčit prsty k sobě. Touchpad zde prostě slouží jako takový zástupce dotykové obrazovky, který je blíže uživateli a klávesnici a je zřejmé, že takové funkce běžná myš nenabídne. Na druhou stranu je třeba ale také říci, že před příchodem Windows 8 je nikdo ani nepotřeboval.





U moderního touchpadu samozřejmě nemůže chybět ani možnost posouvání obrazu či zoomu, což si nastavíme v okně Scroll. K posunu využijeme dva prsty a horizontální či vertikální pohyb, pak tu je klasické gesto roztahování prstů pro zoom a posun o stránku vzad či vpřed poslouží pohyb třech prstů. Až na zoom a horizontální posun obrazu nám stejné funkce nabídne i myš, čili zde nabídne lepší funkčnost touchpad.





Pokud vás zajímalo, zda se dají klávesám F obnovit jejich výchozí funkce, pak ano. Stačí si v okně F Key Settings odškrtnout volbu Swap F key functions a je hotovo. Stejné okno pak umožní speciálním klávesám nastavit i jiné funkce dle libosti (většina je jich přístupná pod volbou Other). Nakonec tu máme v Keyboard Inactive Keys celkem pět moností něco deaktivovat - Caps Lock, Windows Start Menu, Scroll Lock, Insert a zamezit pohybu kurzoru při psaní.





Dotykových funkcí tak touchpad u TK820 nabídne dost, takže v prvé řadě bude nutné si je zapamatovat. Je ale jasné, že jeho funkčnost daleko převyšuje klasickou kancelářskou myš, zvláště pokud jde o vícedotyková gesta. Nicméně stále jde o pouhý touchpad s jedním hardwarovým tlačítkem, který se dle mého názoru nemůže myši rovnat v přesnosti, preciznosti a rychlosti práce s ukazatelem.


Závěr


Logitech Wireless All-in-One TK820, bezdrátová klávesnice kombinovaná s touchpadem, je zařízení následující moderní trendy a snaží se uživateli nabídnout možnost plnohodnotně ovládat operační systém Windows 8. Samotné zařízení mohlo mít pevnější tělo, aby je nebylo možné tak snadno ohnout, ale to je daň za jeho útlý profil.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče klávesnice, pak ta odpovídá notebookové klasice. Jde o "ostrůvkový" typ Chiclet s nízkým zdvihem a pokud bychom jí měli něco vytknout, byla by to především absence numerického bloku, jejž zde nahradil obrovský touchpad. Už z toho je jasné, že klávesnice TK820 je určena uživatelům, kteří jsou zvyklí právě na notebooky a po numerické klávesnici a myši ani nevzdechnou. Naopak pro konzervativního majitele desktopu, jenž měl vždy po ruce klasickou klávesnici a myš, bude všechno špatně.

Funkčnost touchpadu je velmi dobrá, ovšem pouze za předpokladu, že pracujete se systémem Windows 8/8.1. Jedině u něj naplno využijete všechny možnosti tohoto produktu a právě tyto multidotykové funkce jsou jeho hlavním trumfem, ale na druhou stranu tu zůstává převaha myši v rychlosti a přesnosti práce s ukazatelem.

Pokud jste tedy doposud TK820 neodsoudili k vašemu nezájmu, zbývá poslední překážka, a tou je cena. Ta se dnes pohybuje kolem 2700 Kč s daní, a to počítáme spíše se spodní hranicí, což je za takovýto produkt jednoduše příliš.

 

Plusy


+ Mnoho funkcí pro W8 na velkém touchpadu
+ Bezdrátové rozhraní Logitech Unifying
+ Možnosti nastavení pomocí SetPoint Settings
 
 

Minusy


- Cena
- Absence numerického bloku
- Tenké, ale snadno ohebné tělo
 
 
Cena v době testování: cca 2.700 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení Logitech Wireless All-in-One TK820 děkujeme Logitechu.


Jak hodnotíte klávesnici Logitech TK820?
V anketě šlo hlasovat od 3.1.2014 do 31.12.2014. Počet hlasujících: 13
Výborná0 %
Průměrná8 %
Špatná92 %
reklama