reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Touch Lapdesk: ergonomicky i na gauči

7.9.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech Touch Lapdesk: ergonomicky i na gauči
Pro dnešní krátkou recenzi jsme si vybrali zajímavý doplněk od firmy Logitech, a sice podložku pod notebooky s označením Touch Lapdesk N600. Její výhodou je vysunovací modul s touchpadem a také speciálními tlačítky, tak se podívejme na to, o čem je řeč.
Kapitoly článku:
  1. Logitech Touch Lapdesk: ergonomicky i na gauči
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Způsob použití podložky Logitech Touch Lapdesk dobře ilustruje už samotný obal, z nějž je jasně patrné, že ji nebudete používat na stole, kde by to nemělo valný smysl, ale na gauči či v posteli. Zkrátka tam, kde nebude pohodlné pracovat s myší a kde oceníte bariéru chránící před teplem z notebooku. Samotná podložka nemá za úkol zajistit lepší chlazení notebooku, i když to bude jistě lepší, než kdybyste jej položili na klín či snad na polštář.


- klikněte pro zvětšení -

A pokud snad máte starší notebook s malým touchpadem, jistě vás potěší především velká dotyková plocha detekující až tři prsty najednou.





Podložka přišla zabalená v prosté papírové krabici bez deformačních zón, ale nic se jí cestou nestalo.

Model
Logitech Touch Lapdesk N600
Materiál
fialový a černý plast, bílý pogumovaný plast
Rozměry
388 x 265 x 19 mm (rozevřený s šířkou 550 mm)
vhodný pro až 16" notebooky
Hmotnost
1,09 kg
Konektivita
Logitech Unifying (2,4 GHz rádiové připojení)
Funkce
touchpad (122mm úhlopříčka) + 2 tlačítka
ovládání zvuku + otevření domovské stránky (4 tlačítka)
hlavní vypínač
Napájení
4x AAA baterie
Cena
cca 1 400 Kč s DPH

Celá podložka je tedy vyrobena z umělé hmoty, která má na vrchní straně gumovanou protiskluzovou úpravu. Díky ní bude notebook na povrchu držet jak přibitý, což platí třeba i pro mobil, pokud se vám vedle něj vejde, což by vedle nějakého 13" modelu mohl. Připojení zajistí dnes již klasický miniaturní USB transmitter Logitech Unifying, takže pokud již máte další periferii od Logitechu s tímto připojením, můžete na něj navěsit i Touch Lapdesk.

O napájení se pak postarají hned čtyři baterie typu AAA, které dostaneme již v balení a Logitech udává, že mají vydržet po dobu cca šesti měsíců, což je ještě akceptovatelné, i když dnešní myši dokáží (alespoň papírově) poskytnout delší výdrž. Otázkou je samozřejmě způsob napájení dotykové plochy a techniky pro šetření energií.



- klikněte pro zvětšení -

Seshora tato podložka ukazuje především bílou barvu s několika zářezy a černou linkou. Pokud pak popadneme její pravý okraj a vysuneme "tác" s tlačítky a touchpadem, uvidíme jeho invertní zbarvení, tedy černé s bílým pruhem. Při zaklepání s celou podložkou lze slyšet nějaké to rachtání, ale to nebude vadit. Hlavní je, že tác se dá vysunout snadno, ale ne až tak lehce, aby nám samovolně vyjížděl ven, nebo se vracel dovnitř.

A potom také, pokud budeme tuto podložku provozovat na stole, vytáhnutý tác bude na jeho rovném povrchu dobře podepřen, takže celá podložka bude stabilní. Při umístění na klíně pak bude opřená pouze samotná podložka a její vysunutý tác bude ve vzduchu. Pokud ale na do ní nebudeme bušit pěstí, zcela jistě naši péči vydrží, neboť má pevnou oporu, i když se to nezdá, neboť plasty hlavního těla (zvláště vrchní část) jsou měkké.





Samotný vysunutý černý tác nemá pod bílou lištou vůbec nic. Ovšem nad ní ihned začínají dvě obrovská tlačítka touchpadu, jehož velikost je dobře vidět díky ochrannému štítku, z nějž se dozvíme i o všech podporovaných multidotykových gestech. Jsou tedy pouze dvě - rolování dvěma prsty nahoru a dolů a přecházení mezi stránkami (třeba v prohlížeči) zpět a vpřed pomocí třech.

A pak tu jsou dobře zvýrazněná kulatá tlačítka - tři pro ovládání hlasitosti zvuku, jedno pro otevření internetového prohlížeče s domovskou stránkou a zcela nahoře je posuvný vypínač. Ten však vůbec nemusíme používat, neboť pokud tác zasuneme dovnitř, zařízení se ihned vypne.





Z opačné strany Logitech Touch Lapdesk N600 vypadá tak trochu jako tablet s menším fialovým tabletem uvnitř (to by vyloženě miloval Xzibit). Na černém plastu můžete pozorovat dva gumové pruhy pro lepší stabilitu právě na stole a z opačné strany na nás kouká malý gumový štítek stejné fialové barvy, jakou má zadní část tácu. Tento štítek s logem Logitech je pouze designový doplněk, jenž nemá žádný smysl (aspoň v něm žádný nevidím)-



- klikněte pro zvětšení -


Čtveřice baterií je již od výroby umístěna v příslušné schránce, kde je i místo na dodávaný transmitter Logitech Unifying. Jejich postupnému vybití brání kus papíru se šipkami, který tak musíme nejdříve odstranit.





Příslušenství


Kromě již umístěných baterií AAA a transmitteru Logitech Unifying dostaneme k podložce Touch Lapdesk N600 už pouze stručný manuál a pak nějaké další obvyklé tiskoviny. Nic víc tu není a také nic víc nebude potřeba.



reklama