reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

M-Audio BX8 D2: bi-amp monitory pro všechny?

28.11.2011, Petr Štefek, recenze
M-Audio BX8 D2: bi-amp monitory pro všechny?
Dnes se podíváme na reproduktory značky M-Audio, které mají ambice na to, aby se staly náhradou běžných aktivních PC reproduktorů nevalné kvality. Pořízení dvojice reproduktorů k běžnému počítači ale provází různá úskalí.
M-Audio BX8 D2 jsou vcelku vydařené monitory, které lze beze strachu využít i doma pro běžný poslech hudby, sledování filmů či hraní her. Odměnou vám bude velmi detailní zvuk s velmi dobře "vyobrazenou" stereofonní bází. V dobrých nahrávkách opravdu vynikne prostor, kde lze jasně definovat, kde a co právě hraje. Markantní je tato vlastnost monitorů u dobře nahraných symfonických těles, kde je orchestr vykreslen s maximální precizností. Samozřejmě tyto poznámky jsou vždy k dané cenové kategorii, kde se testované monitory nachází.

M-Audia BX8 mají ovšem svá specifika, která je předurčují opravdu spíše do domácích studií. Pro běžné využití mi vadí především regulace hlasitosti na zadní straně monitoru, což je typické, ale zde poněkud rušivé. I s touto vlastností se dá žít, když vás monitory odmění kvalitní reprodukcí, která zde ve spojení s externím DAC bezesporu je. Celkově velmi dobrý dojem z reprodukce poněkud kazí nedostatek důrazu na basech, což ukázal i ilustrační graf, kde je patrný pokles pod 80 Hz. Basu ale zahraje bezchybně do nejspodnější oktávy, takže problém reálně není.





Monitory vypadají precizně, ale při bližším zkoumání působí poněkud levně, což způsobují hlavně plasty. Budiž, neboť za 9 tisíc slušně hrající bi-amp monitory se solidním objemem jen tak nepořídíte. Bohužel pro M-Audio jsou zde vlastnosti monitorů, které lze považovat za nezkousnutelné. Tím je neustálý brum, který vydává nízkofrekvenční měnič, což je způsobeno chybou v návrhu plošného spoje zesilovací části právě pro nízkofrekvenční měnič, kde dochází ke krátkému spojení mezi 4 a 6 pinem TDA2052. Na tento fakt poukazuje mnoho uživatelů, ale M-Audio se jaksi nesnaží tuto chybu napravit, což vrhá špatné světlo na celou značku a její portfolio produktů.

Dobrý základ tedy kazí zbytečné chyby, bez kterých by mohly být monitory opravdu vysoce použitelným a v dané kategorii velmi povedeným výrobkem, který by mohl být alternativou k běžně používaným reproduktorům Logitech nebo Creative. Bi-amp monitory s výkonem 60/70 W pro každé pásmo jsou dostatečné pro ozvučení libovolného pokoje a většinu času se budete pohybovat v první čtvrtině rozsahu potenciometru. Další překážkou pro běžného uživatele může být fakt, že pro provoz je potřeba dvojice síťových kabelů a také dvojice zásuvek navíc.

Pokud se rozhodnete pro monitory k počítači, rozhodně mějte na paměti, že nejde o běžné reproduktory a jsou se zbytkem řetězce propojitelné pouze skrz XLR vstupy. Musíte si tedy pořídit asymetrický kabel, který stereo výstup vaší zvukové karty (nejlépe RCA) převede na XLR. Samozřejmě je to ústupek plně symetrickému propojení, ale v našem případě to příliš nevadí. Jako zdroj je potřeba využít slušné zvukové karty nebo DAC, který ze záznamu vymáčkne maximum.

V některém z příštích testů se podíváme na monitory jiných značek a snad tentokráte budeme mít při výběru šťastnější ruku. Dnes testované M-Audio BX8 D2 by měly doporučení za velmi dobrý poměr ceny ku výkonu nebýt zmíněných přešlapů. Tento model pořídíte za necelých 9 000 Kč s DPH, ale jsou zde ještě levnější monitory BX5 D2 za necelých 7 tisíc.


detailní zvuk
hardwarová chyba u zesilovacích obvodů
bi-amp
ovládaní hlasitosti (pro PC)
poměr ceny ku výkonu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 8900 Kč s DPH

 
Za zapůjčení M-Audio BX8 D2 děkujeme Disk Multimedia.

reklama