reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MasterCase Pro 5: počátek nové éry Cooler Masteru

16.10.2015, Jan Vítek, recenze
MasterCase Pro 5: počátek nové éry Cooler Masteru
MasterCase je nový koncept, který má definovat heslo Make It Yours a Cooler Master se tímto dle vlastních slov vrací ke svým kořenům a chce nabídnout konfigurovatelné skříně, jež si budeme moci značně přizpůsobit svým potřebám. Takže hurá na ni.

Cooler Master MasterCase Pro 5


Zkoumat budeme nový model skříně, který by měl být časem upravitelný pomocí samostatně dokoupitelných doplňků v rámci systému FreeForm. Tuto skříň budeme moci i aktualizovat a vylepšovat, přičemž ideálně by to mělo fungovat tak, že si budeme moci zakoupit třeba nový přední panel s jinou nabídkou portů. Časem třeba s oboustranným USB typu C či případně by mohly být k dispozici panely s integrovaným regulátorem otáček ventilátorů atp. To záleží pouze a jen na společnosti Cooler Master, která se dušuje, že jde o dlouhodobý směr a ten jen tak neopustí. Spíše naopak. Časem by skříně MasterCase měly v nabídce firmy zcela převládnout, což by mělo i znamenat, že bude k dispozici mnoho univerzálních dílů pro jejich vylepšení. Bude zajímavé sledovat, co konkrétního to bude.


- klikněte pro zvětšení -

MasterCase Pro 5 k nám dorazil ve velké tmavé krabici, v níž jej chrání opravdu velké polystyrenové bloky a ty zajistily, že k nám skříň dorazila bez škrábance. Na krabici najdeme nejen celkové specifikace skříně, ale také i fotografii modelu MasterCase Maker 5. který dostane jiné čelo bez perforovaného plechu a také jiný přední panel s konektory, kde je navíc čtečka paměťových karet SD.



Podívejme se na specifikace základního modelu MasterCase 5 a vylepšeného MasterCase Pro 5.

Model
MasterCase 5 (MCX-0005-KKN00)
MasterCase Pro 5 (MCY-005P-KWN00)
Celkové rozměry
235 x 512 x 548 mm
235 x 512 x 548 mm
Hmotnost
10,6 kg
10,7 kg
Materiál
SECC, plast
SECC, plast, plexi
Kompatibilita
ATX, Micro ATX, Mini ITX
procesorový chladič max. 190mm vysoký
délka karet až 296 mm (s HDD klecí) a 412 mm (bez klece)
ATX, Micro ATX, Mini ITX
procesorový chladič max. 190mm vysoký
délka karet až 296 mm (s HDD klecí) a 412 mm (bez klece)
Šachty
2x 5,25"
2x 3,5"
2+2x 2,5"
2x 5,25"
5x 3,5"
2+5x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0
2x audio
2x USB 3.0
2x audio
Sloty
7x
7x
Chlazení
1x přední 140mm ventilátor (2 volné pozice)
1x zadní 140mm ventilátor
2x vrchní pozice pro 120/140mm ventilátory

vodní chlazení: 240/280mm vepředu (tloušťka radiátoru bez ventilátorů max 40 mm)
120/140mm vzadu
2x přední 140mm ventilátor (1 volná pozice)
1x zadní 140mm ventilátor
2x vrchní pozice pro 120/140mm ventilátory

vodní chlazení: 240/280mm vepředu (tloušťka radiátoru bez ventilátorů max 40 mm)
240mm nahoře (také max. 40 mm)
120/140mm vzadu

Testovaný MasterCase Pro 5 má oproti základní verzi 3 pozice pro pevné disky či SSD navíc, vedle toho dostaneme celkem tři 140mm ventiltátory namísto dvou a také rámeček, jenž zajistí možnost instalace až 240mm radiátoru vodního chlazení do vrchní pozice. Bočnice je navíc vybavena průhledným plexisklem a skříň má navíc ještě vrchní plastový kryt.

Jinak jsou obě skříně stejné, čili mají stejný základ a zásadně se nijak neliší. Dovnitř můžeme instalovat i malé desky formátu Mini ITX, což je ale spíše jen teoretická možnost daná tím, že rozložení distančních sloupků takovou věc umožní, ale že by dávala smysl, to se říci nedá. Stejně tak není moc vhodné do takové skříně montovat desku Micro ATX, však je na ni zbytečně velká, takže zbývá klasický formát ATX (305 x 244 mm), ale uvnitř bude i dost místa pro větší, respektive širší základní desky, které řada výrobců označuje za E-ATX. Pravé desky formátu E-ATX (305 × 330 mm) ale už dovnitř nenacpeme, však ty jsou širší než vyšší.

Uvnitř je dost místa pro až 190mm vysoký procesorový chladič a mezi trayem a pravou bočnicí je pro uložení kabelů 25 mm prostoru, čili v tomto ohledu je MasterCase 5 velkorysý. Stejně tak nebude problém s instalací ani těch nejdelších grafických karet, jimž může případně uvolnit místo disková šachta. Základní verze by ale nemusela stačit každému, neboť obsahuje pouze 2 diskové pozice, ale náš model Pro jich má 5 díky přídavné šachtě, kterou by tedy mělo být možné časem dokoupit. A právě to by mohl být problém pro celou tuto sérii, však právě na dostupnosti samostatně dokoupitelných komponent stojí a padá celý tento koncept, přičemž skříně jsou již na trhu, ale příslušenství zatím najdeme jen v obchodě CMStore. Jenomže za dopravu společností UPS z tohoto obchodu zaplatíme přinejmenším 22 eur, což je při objednání takového 2,5" rámečku v ceně 5 euro mírně řečeno nevýhodný nákup.

Cooler Master si ale tuto věc samozřejmě uvědomuje a zasadí se o to, aby bylo toto příslušenství běžně nabízeno v obchodech stejně jako celé skříně. To se tedy dle našich informací v nich objeví, i když s jistým zpožděním. Díky firemnímu obchodu se už také můžeme podívat na ceny, takže bočnice s plexisklem nás přijde v přepočtu na 680 Kč, což je zatím nejdražší část skříně. Zájem ale asi bude spíše o šachty pro SSD/HDD, přičemž typ s třemi pozicemi vyjde na nějakých 410 Kč a se dvěma pozicemi na 350 Kč.

Co se týče chlazení, pak s tím to Cooler Master nepřehání. Máme tu celkem 6 pozic pro 120mm či 140mm ventilátory, a to jednu vzadu, dvě nahoře a tři vepředu. Spodní tu není žádná stejně jako boční a naštěstí jsou již pryč časy, kdy se výrobci snažili do skříní nacpat co nejvíce ventilátorů a výjimkou nebyly modely pro 10 i více kousků. A samozřejmostí už také je, že na pozicích pro ventilátory určené k nasávání vzduchu do skříně jsou prachové filtry, což platí i pro zdroj.


Zpracování skříně


Od počítačové skříně, která bude vylepšitelná a je zkrátka určena pro možnost upgradu, bychom očekávali spíše jednoduchý design a strohý vzhled. To do jisté míry platí, ale také to neznamená, že tu máme prostou krabici bez nápadu.

Předek je tvořen masivním plastovým rámem, v němž je zasazen velký odpojitelný panel z perforovaného plechu a stejný materiál posloužil pro výrobu 5,25" záslepek. Pokud tuto skříň položíme vedle stolu na zem, budeme mít dobrý přístup k jejím předním konektorům na sešikmeném panelu. Nabídka je na dnešní dobu standardní.



Máme tu dva porty rozhraní USB 3.0, další dva 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon, dále nalevo kontrolku signalizující práci disků či SSD, napravo malé tlačítko Reset a pak už zbývá jen velký vypínač, který dole sedí osamocen. Na tomto panelu je dost místa, aby se na případně příští verze vešly další prvky. Nahoře pak můžete vidět tmavý prostor pod horním madlem. Další madlo je vzadu a díky nim budeme moci tuto skříň snadno přenášet a vůbec s ní manipulovat.



- klikněte pro zvětšení -

Verze s průhlednou bočnicí disponuje velkým, kouřově zbarveným plexisklem, skrz něž budeme mít výhled v podstatě na všechny komponenty včetně disků, SSD a zdroje. Počítačová sestava by tedy měla vypadat k světu a k tomu nám velice pomůže prostor za trayem pro kabely a všemožné otvory pro jejich vedení. Bočnice je jinak jednoduše tvarovaná a je celá rovná. Na místě ji drží jako obvykle dva velké přítlačné šroubky, které i po uvolnění v bočnicích drží, takže se nemusíme zabývat tím, kam si je dočasně uložíme.


- klikněte pro zvětšení -

Bočnice na pravé straně je stejná, ale už samozřejmě bez plexiskla. Jinak na svém místě drží stejným způsobem a má také vzadu mezi šroubky úchyt pro snadnější vysunutí. Obě bočnice jsou také pozoruhodně masivní a mají kolem 1,3 mm, ale je otázka, kolik z této tloušťky je tvořeno tmavě šedým nástřikem.


- klikněte pro zvětšení -

Z dosavadních obrázků je vidět, že na kvalitu provedení si asi stěžovat nebudeme. Jednotlivé části dobře lícují a nemusíme se bát toho, že by Cooler Master využil plechy o tloušťky papíru a i plastové části jsou masivní. Zadní část skříně má v podstatě běžné zpracování, přičemž obsahuje řadu přídavných průduchů, a to i v sedmi záslepkách, mezi nimiž zde nejsou žádné přepážky. Napájecí zdroj budeme evidentně do skříně zasunovat právě zezadu, což poznáme díky přišroubovanému rámečku. To je jediný způsob instalace, z otevřené levé strany jej dovnitř nenacpeme.



Pozice zadního ventilátoru byla již osazena 140mm kouskem, ale pokud bychom chtěli, můžeme jej vyměnit za 120mm ventilátor nebo rovnou radiátor vodního chlazení. Vedle toho je také možné pozici ventilátoru upravit ve vertikálním směru, to aby lépe odpovídala umístění věžovitého procesorového chladiče. Výrobce nám jej našrouboval dolů, což bude pro většinu sestav ideální pozice. Dobře vypadá také rošt, který není příliš tlustý, ale výrobce jej kupodivu nevypoulil směrem ven, aby nebyl tak přilepen na ventilátor, ovšem je otázka, zda by to mělo z hlediska hlučnosti vůbec nějaký efekt.



Verze Pro přichází na trh vybavena vrchním plastovým panelem, který nám základní MasterCase 5 nenabídne. V další kapitole se podíváme pod tento panel, který má sloužit především jako kryt pro nainstalovaný radiátor vodního chlazení.


- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části skříně máme vysunovací prachový filtr pro čištění vzduchu chladícího zdroj a také jsou vidět dvě mohutné nohy připomínající vrchní madla. Ty jsou samozřejmě vybaveny gumovými podložkami, aby nám kov neškrábal podlahu a skříň si měkce sedla.


- klikněte pro zvětšení -

reklama