reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maxtor Shared Storage Drive: sdílených 200 GB

30.9.2005, Martin Kuchař, recenze
Maxtor Shared Storage Drive: sdílených 200 GB
S každodenním rozšiřováním počítačových sítí vzrůstá i potřeba na úložný prostor dosažitelný ze všech segmentů. Je možné si vytvořit klasický úložný server, ale to s sebou nese potřebu umístit někam neustále zapnutý počítač. Maxtor tento problém vyřešil daleko pohodlněji. Díky jeho zařízení můžeme využívat všech klasických výhod, které síťové úložiště přináší, avšak pouze s malým zařízením.
Kapitoly článku:
  1. Maxtor Shared Storage Drive: sdílených 200 GB
  2. Detailní pohled
  3. Technické parametry
  4. Web management a software
  5. Testy a závěr

První seznámení


Tento síťový sdílený disk je především určen jako úložiště dat pro domácnosti a malé společnosti, kde může pohodlně sloužit pro zálohu dat a jako odkládací místo pro dočasné soubory. Díky průvodci na CD se na plochu nainstaluje zástupce, díky kterému můžeme snadno přistupovat k veřejným a privátním složkám na tomto disku. Velice snadné je také přidávání souborů do paměti - pomocí funkce "Drag and Sort" stačí vybrané soubory nahrát do speciální složky a obslužný software je již automaticky roztřídí podle typu (hudba, obrázky, dokumenty...) do patřičných složek.


Pohled na celý disk ve stojánku.

Díky web-administraci získá každý uživatel v síti snadný přístup k veřejným i privátním složkám na disku. A pokud by někomu nedostačovala kapacita 200GB, pak má možnost si díky dvěma USB 2.0 portům připojit další úložný disk a nebo také tyto porty využít pro připojení tiskárny, která se pak okamžitě stává přístupnou pro všechny uživatele v síti.

Jak již jsem se zmínil, tak tento disk se zapojuje do počítačové sítě, která jej činí dostupným odkudkoli. Pro toto připojení použijeme klasický UTP kabel s konektorem RJ45 a to buď v sítích pracujících s rychlostí 100Mbps a nebo 10Mbps. Díky těmto parametrům je disk opravdu velice kompatibilní a snadno připojitelný prakticky v jakémkoliv síťovém prostředí.



Čelní strana s jediným ovládacím tlačítkem.

Mnoho uživatelů také jistě ocení jeho velmi pěkný design a kompaktní rozměry oproti klasickým datovým serverům. Na zařízení se nachází pouze jeden malý větráček a slabě svíticí dioda, takže se nemusí nikdo obávat, že bude jakýmkoliv způsobem tímto diskem rušen.


Obsah balení


Celá krabice je poměrně rozměrná, ale to je dáno především velkými rozměry samotného zařízení a také tím, že se jedná o pevný disk, takže je tedy potřeba zajistit, aby nedošlo k jeho poškození například vlivem nárazu či pádu krabice.



Takto vypadá krabice s diskem a zbylým příslušenstvím.

V balení kromě samotného zařízení najdete i všechny ostatní potřebné věci jako jsou ethernetový kablík, externí AC napájení, CD se softwarem, vícejazyčný manuál a také doklad o záruce. Zde stojí za zmínku především manuál, který je dle mého zcela dostačující a uživatele snadno dovede k cíli (až na jednu drobnost, ale tu zmíním později). Bohužel češtiny se nedopátráte, ale dnes již prakticky každý rozumí minimálně jedné z verzí - anglická, německá a francouzská. Naštěstí díky mnoha ilustrativním obrázkům si lze snadno udělat přehled a vše pochopit.

Na přiloženém CD se nachází již zmíněný obslužný software a také kompletní manuál ve formátu .pdf (Adobe Acrobat Reader) včetně slušně propracovaného systému řešení potíží a problémů při provozu. Bohužel ani zde není žádný náznak češtiny.

Nejpodstatnější součástí celého balení je bezesporu samotné zařízení. To se skládá z klasického pevného disku, který je schován spolu s obslužnou elektronikou v pěkném kovovém pouzdře. Díky tomu, že je celé pouzdro z hliníku, snadno odvádí provozní teplo a napomáhá tak účinnému chlazení disku.

V následujících kapitolách se podíváme na detailní technické parametry a také si ukážeme, jak zařízení obstálo v testech a jaká s ním je práce.
reklama