reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

mCubed T-Balancer bigNG - mocný regulátor

5.5.2008, Jan Vítek, recenze
mCubed T-Balancer bigNG - mocný regulátor
Společnost mCubed jsme si už jednou představili v recenzi původního T-Balancer, ale to jsou už téměř 4 roky. Nyní přišel již nejvyšší čas, aby se tato firma opět předvedla, co dokázala za dlouhé roky přinést dalšího. Tím je T-Balancer bigNG (New Generation).
Kapitoly článku:
  1. mCubed T-Balancer bigNG - mocný regulátor
  2. Instalace
  3. T-Balancer Navigator
  4. Zkušenosti z provozu a závěr
Podle webové prezentace výrobku jde o 4kanálový ovladač pro vzduchové i vodní chlazení a využívá technologii DMT (Dual Mode Technology). Ta spočívá v možnosti volby mezi regulací otáček až 4 ventilátorů pomocí analogových změn napětí (lineární regulace - celkem až 20 W na kanál) a regulací PWM (Pulse Width Modulation), tedy regulací otáček využitím krátkých a tvrdých pulzů plného napětí (zde až 40 W na kanál). Rozdíly mezi těmito způsoby jsem popisoval v samostatném článku o chlazení.

K T-Balancer bigNG se dodávají 4 klasická teplotní čidla, která známe z různých zařízení v podobě dvou vodičů s tepelným odporem. Máme zde ale také dva digitální senzory, o nichž výrobce říká, že jsou velmi přesné. Díky tomu budeme moci zbylá teplotní čidla zkalibrovat. Dohromady zařízení podporuje až 10 analogových senzorů, 8 digitálních senzorů a dva průtokoměry. Ne vše je ale samozřejmě v základním balení obsaženo, protože jde přeci jen o množství senzorů, které zdaleka nevyužije každý.




Zařízení se dodává v malé bílé krabičce překryté igelitem s manuálem na povrchu


Kromě toho je možné T-Balancer bigNG namontovat celkem třemi způsoby - do záslepky rozšiřujících karet, do volné 3,5" šachty nebo volně ve skříni uzavřený v akrylátových deskách. Rozšíření tohoto zařízení pak zahrnují kromě dodatečných senzorů také T-Balancer miniNG pro více ventilátorů, kit vodního chlazení s průtokoměry a senzory pro snímání teploty chladicího média a ve vývoji je také detektor hladiny média a Multi-IO zařízení s 16 vstupy a výstupy.


Model
T-Balancer bigNG
Rozměry
88 x 88 x 16 mm
Hmotnost
150 g
Max. proud
7 A
Max. zátěž
80 W (PWM), 20 W (analog)
Zátěž na kanál
40 W (PWM), 20 W (analog)


Zařízení také nabízí dodatečné funkce jako vypnutí PC při poruše nebo přehřátí, akustický, optický i softwarový alarm a řekne nám také, zda-li se médium v okruhu nezastavilo. Kromě toho může T-Balancer bigNG spolupracovat také s různými aplikacemi pomocí pluginů, jako iMON, Speedfan, Motherboard Monitor, JaLCD, LCDC nebo Samurize.



- klikněte pro zvětšení -

T-Balancer bigNG je jinak čtvercová PCB deska, na jejíž vnitřní straně máme Peripheral Power konektor pro přivedení napájení, čtyři ventilátorové třípinové konektory a vedle nich headery pro různá čidla. Header pro přivedení USB rozhraní je osamocen na kraji desky a sdílí prostor pro připojení kabelu sloužícímu ke sledování otáček.



- klikněte pro zvětšení -

Z opačného pohledu vidíme další USB konektor, který přijde vhod při zapojení T-Balanceru do záslepky a těsně za ním je piezo reproduktorek, který evidentně slouží pro zvukový alarm. Na zbylý header se dvěma piny si uživatel může připojit kontrolní LED.



- klikněte pro zvětšení -


Podíváme se také na desku přímo seshora, kde již chybí hliníkový pasiv pro chlazení výkonových součástek.


Příslušenství


V balení nalezneme kromě PCB s elektronikou a konektory také již jednou zmíněný manuál v angličtině, který dobře popisuje i ilustruje snad vše, co by nás mohlo zajímat. Na fotografii dole také kromě manuálu vidíme sáček se záslepkou a různými malými součástkami, s jejichž pomocí můžeme T-Balancer upravit tak, aby jej bylo možno dát do záslepky, do 3,5" slotu, nebo jinam podle uvážení. Pro onen poslední případ se budou hodit také dvě akrylátové desky, které jsou na fotografii ještě opatřeny ochrannými fóliemi, jinak jsou ale čiré, jak brzy uvidíme.





Pak jsou zde nezbytné kabely - jeden interní USB pro propojení se základní deskou, 4 analogové senzory, 2 přesné digitální senzory a kabel pro snímání otáček (žluté vodiče).



A nakonec si prohlédneme dvě plastové stahovací pásky, lepicí proužek pro senzory, CD s ovladači a softwarem a také dva kulaté nalepovací suché zipy.



reklama