reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Samsung 970P

24.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Samsung 970P
Posledním (čtrnáctým) v pořadí je monitor Samsung 970P s technologií S-PVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 6 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 12 200 Kč s DPH.

Design a ergonomie


Máme tu poslední monitor v našem Megatestu 19" LCD panelů. Jedná se o vrcholné završení celého testu, nebo pouze o další průměrný panel? Inu nejdříve se podíváme na to, jak vlastně vypadá z vnějšku.


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Hned první pohled je celkem netradiční, atraktivní bílá barva v kombinaci se stříbrným rámečkem vytváří slušný dojem. Podstavec je čtvercový a monitor se uprostřed může otáčet. Celkem zajímavě je řešena i noha panelu. Ta je dvojramenná a dokáže s panelem celkem zajímavé kousky. Inu posuďte sami.


Náklon monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Trochu chaos, že? Noha totiž umožňuje jak dobrý zdvih (134mm), tak i perfektní náklon (-5° až +135°). To je opravdu nevídané, navíc je nastavení polohy otázkou pár vteřin a nic neklade odpor. Pro lepší orientaci je zde obyčejný pohled z levé strany, na kterém daleko lépe uvidíte, jak je panel málo hluboký a celkově elegantní.



Pohled zleva (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu zepředu vás jistě překvapí to, že monitor neobsahuje žádná tlačítka na ovládání OSD menu. Jediné tlačítko je umístěno v podstavci monitoru a slouží pro zapínání a vypínání monitoru. Samsung tak razí celkem zajímavou cestu beztlačítkových monitorů. Nevím, zda je to nejlepší, sice ovládání přes PC je opravdu pohodlné, ale co když si chcete upravit jas ve hře? Je nutné se přepnout do Windows či MacOS a proč říkám Windows/MacOS? Protože pokud máte jakýkoli jiný operační systém, jste ochuzeni o ovládání monitoru. Stačilo by, kdyby Samsung kompiloval ovládací SW i pro ostatní operační systémy a bylo by po problémech.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Monitor je možné také otáčet kolem horizontální osy (pivot). Díky lehkému nastavení monitoru není problém si jej otáčet při jakékoli příležitosti. Software umožňuje také automatické otočení plochy, což je velice vítaná vlastnost.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Na zadní straně nenajdete prakticky žádné prvky. Nejsou zde ani průduchy pro odvětrávání. Celkem zajímavě jsou řešeny i konektory. K monitoru je pevně připevněn kabel, na jehož druhém konci je krabička s DVI-I vstupem (digitální i analogový) a napájecí konektor. To je první krabička, druhá krabička, kterou už nejspíš budete mít pod stolem, je externí napájecí zdroj. Nevím, zda je tohle zrovna šťastné řešení. Možná by bylo lepší, kdyby byl zdroj integrován do boxíku s DVI-I vstupem. Sice by asi musel být o něco větší, ale to by jistě nevadilo. Je ovšem jen na vás, zda vám tato nepříjemnost či extravagance bude nebo nebude vadit.



Konektory (Pro zvětšení klikněte)




Dodávané příslušenství
  • DVI-D -> DVI-D SingleLink kabel
  • D-Sub -> DVI-A kabel
  • Napájecí kabel
  • Externí zdroj
  • Instalační příručka
  • CD s ovladači, ovládacím softwarem a manuálem

Protože je zde pouze DVI-I konektor, musel Samsung chtě nechtě dodat i D-Sub -> DVI-A kabel. Klasický DVI-D kabel je již tradiční a v této cenové relaci se s ním setkáváme poměrně často.


Samsung 970P
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
19" (5:4)
Ideální odezva
6 ms
Jas
250 cd/m^2
Kontrast
1000:1
Výrobní technologie
S-PVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
178°/178°
Počet barev
16,2mil (6-bit dithering bez FRC)
Rozteč bodů
0,294mm
Nativní rozlišení
1280 x 1024
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
DVI-I
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
NE
Hmotnost
7,3 kg
Norma TCO
TCO`03
Pivot
ANO
Spotřeba
36W
Různé variace tohoto modelu
ANO (černý a bílý)
Speciální vlastnosti
Ovládání přes PC
Orientační cena: 12 200,- Kč s DPH

Na specifikacích od výrobce je opět zarážející jedna věc a to ta, že udává počet barev 16,7mil. Dle toho by se mohlo zdát, že jde o 8-bit panel, ale bohužel tomu tak není. Stejně jako u modelu 193P+ je i tento panel degradován elektronikou na 6-bit + dithering bez FRC. Navíc vzorek je 2x2, takže maximální počet barev je 16,2 (253^3 = 16 194 277 barev).

I tento Samsung přesně neodpovídá námi nastavenému cenovému rozpětí pro zařazení do megatestu, tentokrát však přesáhl o celkem směšných 200Kč, a tak doufáme, že to nebude vadit.
reklama