reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: ViewSonic VX922

22.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: ViewSonic VX922
Jedenáctým v pořadí je monitor ViewSonic VX922 s technologií TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 2 ms, kontrast 650:1, jas 270 cd/m^2 a pozorovací úhly 160 stupňů horizontálně, 150 stupňů vertikálně. Jeho orientační cena je 9 700 Kč s DPH.

Design a ergonomie


Design panelů ViewSonic je v této cenové relaci celkem tradiční. Klasický obdélníkový podstavec prstencovitého ztvárnění. Barevná kombinace je již evergreenem a nikoho stříbrno-černá nepřekvapí. Díky konstrukci stojanu však monitor neumožňuje vůbec žádný zdvih. Spodní hrana je ve výšce 10,5cm.


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Náklon je pouze dostatečný a to -5° až + 20°. Je to škoda, že si výrobce nevylepší ergonomii alespoň velkým náklonem. Pokud tedy uvažujete o tomto monitoru, nejdříve si rozmyslete, jak bude pro váš stůl vhodný a jestli nebude monitor pro vaše záda či krční páteř pohromou.


Náklon monitoru

Z čelního pohledu je patrné, že rámeček je celkem velký, výrobce se příliš nesnažil vytvořit panel pro vícemonitorové pracoviště. Rámeček je po stranách 26mm, nahoře 28mm a dole dokonce 44mm tlustý (bereme-li v potaz i zvětšený lem okolo tlačítek). To je opravdu mnoho. Je však pouze na vás, zda je tlustý rámeček výhoda (design) či nevýhoda (vícemonitorové využití).


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka jsou řešena vcelku zvláštně. Při prvním stisku vás jistě překvapí, že se nazamačkávají, ale vyklápějí směrem dolů. Je to zvláštní pocit, ne snad že by byl nepříjemný, pouze je netradiční. Toto nelze brát jako mínus avšak ani jako plus. Za plus lze považovat kvalitní provedení těchto tlačítek, stisk je příjemný a lehký. Díky tomu se monitor při ovládání nehoupe. Bohužel pokud do monitoru lidově řečeno strčíte, dojde k rozechvění celého panelu, které trvá cca 3s.


Tlačítka pro ovládání OSD menu (Pro zvětšení klikněte)

Na zadní straně je umístěn kryt pro lepší design a ukrytí kabelů. Kabely lze navíc ještě svést pomocí tunelu v noze až k desce stolu. Toto u monitorů vidíme velmi zřídka a jsme rádi, když se takovýto monitor objeví.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Pod krytem na zadní straně se nacházejí konektory pro analogový i digitální obrazový signál. Nechybí ani klasický napájecí konektor a to díky tomu, že je v tomto případě zdroj integrovaný přímo v monitoru.



Konektory (Pro zvětšení klikněte)

Monitor má integrovaný zdroj, což je opravdu dobré. Sice se tím lehce zvětší jeho hloubka, ale zase není problém při přenášení. Obrazové vstupy jsou klasické DVI-I (analogový i digitální signál) a D-Sub.




Dodávané příslušenství
  • DVI-D SingleLink kabel
  • D-Sub kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka
  • CD s ovladači a manuálem

Samozřejmostí je DVI a D-Sub kabel. Nějaké další vymoženosti sice nelze očekávat, ale to je v této cenové relaci celkem běžné. K plnému provozu nic nechybí, takže žádný problém nenastane.


ViewSonic VX922
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
19" (5:4)
Ideální odezva
2 ms
Jas
270 cd/m^2
Kontrast
650:1
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
160°/150°
Počet barev
16,2mil (6-bit)
Rozteč bodů
0,294mm
Nativní rozlišení
1280 x 1024
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
DVI-D, D-Sub
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 100mm)
Hmotnost
6,7 kg
Norma TCO
TCO`03
Pivot
NE
Spotřeba
35W
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnostiIkona Odkaz na databázi
Orientační cena: 9 700,- Kč s DPH

Příští kapitola bude opět ve znamení ovládání a OSD menu.
reklama