reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 20 VGA chladičů: 1. část

2.5.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 20 VGA chladičů: 1. část
Dnes načneme téma chlazení grafických karet. Na trhu se v poslední době objevily zajímavé novinky, které si představíme a srovnáme v jednom velkém srovnávacím testu. Pokud tedy máte zálusk na vylepšení chlazení své grafické karty, rozhodně budete mít na výběr.

Primecooler PC-VGAHG3AL a PC-VGAHG3CU


Na řadě je dvojice vějířovitých chladičů od známé společnosti Primecooler, která se orientuje na výrobu levnějších verzí osvědčených chladičů, které ale dle mých zkušeností nic neztrácí na výkonu. Firma nyní přišla s novinkou – chladiči HG3, které se v naše případě liší ‘jenom’ použitým materiálem a zčásti také výbavou.



Oba se dodávají uprostřed plastového výlisku, v němž se ukazují v celé své kráse. Oproti starším verzím HG2 evidentně používají větší množství kovových plátků, které se tak rozprostírají do větší vyzařovací plochy.



Model
Primecooler PC-VGAHG3AL
Hmotnost (g)
160
Rozměry (mm)
115 x 88 x 30
Materiál
hliník
Ventilátor (mm)
70
RPM
3200
CFM
N/A
Hlučnost (dBA)
25 max
Napájení
3pin
Heatpipe
0
Chlazení pamětí
ne



Po zhlédnutí chladičů můžu subjektivně říci, že Primecooler přidal i na kvalitě výroby, alespoň co se týče zpracování kovového těla. To mi připadlo čistě zpracované a především se HG3 ukázaly dobře rozprostřenými žebry, což u předchozích verzí rozhodně nebylo pravidlem. Avšak zasvěceně samozřejmě nic tvrdit nemůžu, protože mi jich víc pod rukama neprošlo.



Model
Primecooler PC-VGAHG3CU
Hmotnost (g)
365
Rozměry (mm)
115 x 88 x 30
Materiál
měď
Ventilátor (mm)
70
RPM
1700 - 3200
CFM
N/A
Hlučnost (dBA)
25 max
Napájení
3pin
Heatpipe
0
Chlazení pamětí
ano


Koncept je zde naprosto jasný a klasický. Výrobce jednoduše vezme několik tvarovaných hliníkových či měděných plíšků, pevně je sešroubuje a rovnoměrně rozevře do vějíře. V místě spojení materiál vytvoří zdánlivě jednolitou vybroušenou a zarovnanou základnu. Na jejím okraji si mimochodem můžete všimnout tendence žeber se rozcházet.



Uprostřed tohoto vějíře se pak umísti obnažený ventilátor. Ten posílá vzduch pod sebe i do stran, čímž chladí nejen žebra, ale i okolní komponenty na kartě jako paměti a měniče napětí. Primecooler zde využil 70mm ventilátory o maximálních otáčkách 3200 RPM.



Příslušenství se podstatně liší. Zatímco u hliníkové verze máme pouze sáček s podložkou pro GPU, teplovodivou pastu a známou redukci z Peripheral Power na 2x 12 V a 2x 5 V, měděná verze tuto redukci nahrazuje za plnohodnotný regulátor napětí a ještě osm pasivů na paměti. Šroubky zde nejsou žádné, protože vše je již připraveno na chladičích.


Příslušenství hliníkové verze


Příslušenství měděné verze (horní i dolní fotografie)


Instalace

Chladiče využívají poměrně originální systém instalace, pomocí něhož si můžete v rámci možností nastavovat pozici montážních šroubků tak, jako si třeba nastavujete hasák. Díky tomu může chladič fungovat na řadě grafických kartách, ale na druhou stranu je občas zdlouhavé dobrat se ke správným pozicím, protože zde jde o milimetry.



Pokud máte tedy nastaveny rozteče šroubků tak, aby bez problémů prošly otvory v grafice, tak máte vyhráno. Chladič nasunete na kartu, na vyčnívající šroubky pak ochranné podložky a nakonec velké matky, které se postupně utáhnou.




Resumé

Prozatím jsem s těmito chladiči velmi spokojen a vytknout jim nemůžu téměř nic. Ač se může zdát systém posouvání montážních bodů zbytečný, tak kdo ví, jaké rozložení děr budou mít budoucí karty, u nichž by se takový chladič ještě dal použít. V takovém případě chladiče s pevným rozložením závitů asi nevyužijete, ale zde stačí šroubky pouze přenastavit. A nakonec, zmíněné lehké rozjíždění žeber na krajích základny ke kráse sice nepřidá, ale v této poloze to téměř nemůže vadit.


Kompatibilita
  • ATI Radeon 9***
  • ATI Radeon X1800
  • ATI Radeon X***
  • nVidia GeForce 4 MX
  • nVidia GeForce FX 5200 - 5900 Ultra
  • nVidia GeForce 6600, 6800, 7800 a 7900
reklama