reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest sestav: FOX X-Ray

9.6.2004, Igor Viduna, recenze
Megatest sestav: FOX X-Ray
Sestava FOX jistě dokáže zaujmout! A to nejen solidním výkonem a volbou kvalitních komponent, ale má i několik dalších zvláštností jako je slušivý design či velmi tichý chod, kterému společnost FOX také uzpůsobila interiér...
Kapitoly článku:
  1. Megatest sestav: FOX X-Ray
  2. Výsledky testů a závěr
Sestava FOX X-Ray od fimy FOX Computers je osazena procesorem AMD Athlon 64 3200+ (ClawHammer), 512 MB operační paměti, deskou Asus K8V - čipová sada VIA K8T800 -, dvěma Serial ATA disky Seagate 80 GB zapojenými do RAIDu, optickou DVD-RAM vypalovací mechanikou LG, čtečkou paměťových karet. Sestavu pak opanuje nejvýkonnější grafická karta megatestu: Radeon 9600XT 128 MB. Operační systém je tentokráte Windows XP Professional.



Obr.01 - Počítač HAL
Pro zvětšení klikněte myší

Nyní se dostáváme k samotné skříni, která není pouze sériovým kusem, ale je výrobcem trošku upravena. U FOX Computers totiž již standardně na boční straně vyřízli otvor a nahradili ho plexisklem s vyrytým logem, které je celé modře podsvíceno. Jinak jde o velmi dobře řešenou case zejména co se provzdušnění týče. Je zde spousta tichých větráčků, z nichž jeden fouká přímo na oba pevné disky. Další vymožeností, kterou výrobce svojí sestavu vybavil, je panel s modře podsvíceným informačním displejem (ukazuje otáčky větráčků a teploty komponent - CPU, HDD, VGA, systém), s možností regulace otáček chladičů (tedy pouze v určitém rozmezí), což umožňuje omezit generovaný hluk již tak relativně tiché sestavy. Dole pak vidíme opět dva USB porty, FireWire a také konektory zvukové karty.



Obr.02 - Zapnuté PC



Obr.03 - Foto displeje
Pro zvětšení klikněte myší

Pohled na zadní stranu ukazuje na dobře vybavené PC střední třídy. Přeskočíme-li PS2 porty, sériový a paralelní port, nalezneme zde čtyři USB 2.0 porty (což znamená, že celkem jich máte k dispozici pouze šest, přičemž sedmý interní je zabrán čtečkou karet), FireWire (druhý je vyveden dopředu), konektor RJ45 (síť) a kombinaci SPDIF-Out (digital i koaxiální) a tří vstupů a výstupů zvukové karty. Pohled na grafickou kartu pak ukazuje, že zde také nic nechybí. Nesmíme zapomenout ani na modem.



Obr.04 - Pohled na zadní stranu
Pro zvětšení klikněte myší

Celý systém je pak postaven na desce Asus K8V Deluxe, jejíž podrobnou recenzi naleznete např. zde. Deska je osazena čipovou sadou VIA Apollo K8T800 se southbridgem VIA VT8237, na který jsou také připojeny dva Serial ATA disky. Deska však disponuje ještě dalšími dvěma Serial ATA porty s podporou RAIDu, takže se nemusíte bát dalšího rozšiřování. Deska taktéž obsahuje gigabitový síťový čip 3Com.



Obr.05 - Deska Asus

I zde jsme objevili procesor AMD Athlon 64 - tentokráte model 3200+. Ten je sice stále velmi dobrou volbou, ale do mainstreamu bychom spíše zvolili levnější Athlon 64 3000+, který jsme recenzovali zde a který je prakticky stejně výkonný (díky shodné frekvenci) a při tom o poznání levnější. Od modelu Athlon 64 3200+ se totiž liší pouze poloviční velikostí L2 cache (nikoliv taktem), která u něj činí dobrých 512 kB, což se na výkonu při běžné práci neprojeví. Paměti je taktéž dostatek, byť jde o průměrných 512 MB. Všimněte si také, že všechny větráčky jsou tiché, což má za následek, že ač je jich zde požehnaně (celkem čtyři), není sestava ani v nejmenším přehnaně hlučná. A co se zapojení týče, jde již tradičně o dokonalou práci.



Obr.06 - Pohled do nitra PC
Pro zvětšení klikněte myší

K tichému provozu pak přispívá i grafická karta s pasivním chlazením. Jde o Sapphire Ultimate Radeon 9600XT. Tuto kartu jsme recenzovali zde a proto vás na tento článek také odkáži. Radeon 9600XT je v současnosti jedna z nejlepších mainstreamových karet - tedy segmentu, kde se klade velký důraz na poměr cena/výkon. O tomto čipu od ATI jsme toho napsali již spoustu, takže podrobné informace již na našem webu najdete: detaily Radeonu 9600 Pro (RV350) se můžete dočíst zde a podrobný popis jeho následovníka - Radeonu 9600XT (RV360) - který ruku v ruce se zlepšením výrobního procesu (tzv. low-K) přinesl i vyšší frekvence GPU, naleznete zde. Karta od Sapphire se pak chlubí standardním množstvím paměti - tj. 128 MB a "od průměru" se neliší ani jinými parametry. Tj. je zde vždy jeden VGA, DVI i S-Video TV-Out konektor.



Obr.07 - Radeon 9600XT
Pro zvětšení klikněte myší

A stále důležitou komponentou je modem - interní PCI V.92 s čipem Conexant .



Obr.09 - Modem

Ostatní komponenty jsou vypalovací mechanika DVD-RAM LG GSA-4082B, která podporuje nejen formáty DVD +R/+RW, tak i DVD -R/-RW, ale i DVD-RAM. DVD pak vypaluje rychlostí až 8x. Jejíž předchůdkyni jsme recenzovali zde. Pevné disky zapojené do RAIDu 0 jsou Seagate Barracuda ST380013AS, což ukazuje na hodnoty: 80 GB, 7200ot./Serial ATA s 8 MB vyrovnávací paměti. Celkově tak máte k dispozici diskový prostor o velikosti 160 GB. Nesmíme pak zapomenout na čtečku paměťových karet.


Obr.10 - Obrázek z webu
reklama