reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část

18.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část
Obstarali jsem pro test 19 malých DVB-T přijímačů (tzv. klíčenek) vhodných především na cesty k notebooku. Podíváme se na zástupce od výrobců ASUS, AVerMedia, Compro, Freecom, Genius, Hauppauge a Leadtek.
Firma Compro má rovněž v testu rovněž dva zástupce. Každý z nich je navíc z úplně jiného těsta, i když používají stejný software.

Krabici ale mají téměř stejnou, liší se jen pár nápisy a v průhledném otvoru také vykukuje jiné zařízení.



Uvnitř se pak nachází přijímač, malá přenosná anténa a redukce k anténě, dále krátký USB kablík, CD s ovladači a software a také poměrně podrobný návod.



Zařízení má rozměry 95x27x12mm a má (jako jediný přijímač v našem testu) kovové, zřejmě hliníkové tělo, což je docela příjemné, horší už je povrchová úprava, kterou je slabá vrstva barvy, která se velice rychle ošoupe. Kdyby ho nechal výrobce bez nátěru a pouze povrch vyleštil, mělo by to daleko lepší estetický (i praktický) efekt. Tvar přijímače není pouze hranatý, ale je podélně na jedné straně zúžen. Jako jedinný na něm také nenajdeme žádnou diodu, která indikuje provoz přijímače. Zda je to výhoda nebo nevýhoda už posuďte sami.



Jako anténní konektor zvolil výrobce kvalitní vysokofrekvenční typ, který je delší než u přijímačů od AVerMedie a tak v něm redukce drží daleko lépe. K připojení přenosné antény je nutné také použít redukci, protože má klasický anténní konektor.



Redukce není ve formě kabelu, ale pouze jako průchodka.



Dostat se dovnitř přijímače přes kovové tělo byl téměř nadlidský výkon, protože krytka je oproti plastovým nepoddajná, přesto se nakonec zadařilo. Jako tuner je použit obvod QT1010 (zcela vpravo u anténního konektoru) od firmy Quantek a zvládá digitální i analogový příjem, používá se ale jen ten digitální. Tento čip má ale příšernou citlivost, takže funguje jen v oblastech s opravdu dobrým signálem. To platí pro všechny DVB-T přijímače s tímto tunerem, v našem megatestu je pak ještě jeden. Příjem byl v místě testování na hraně a docházelo k výpadkům. Demodulátor je MT352 (uprostřed) od Intelu (dříve Zarlink) a jako USB bridge je použit čip EM2870 od firmy Empia. Jde o jednoúčelový obvod, určený přímo pro TV přijímače na USB 2.0 rozhraní, pro ovládání ostatních obvodů obsahuje i I2C rozhraní a GPIO port. Z druhé strany desky máme pak už jen pár pomocných součástek.



Ovladače se hlásí ve Správci zařízení jako Videomate U3 a jsou typu BDA, takže s nimi bez problémů funguje ProgDVB, což ale vzhledem k docela zdařilému originálnímu software nebude nutné.

TV aplikace pro ovládání přijímače použil výrobce svůj vlastní software ComproDTV, který je stejný pro oba dva typy, takže ho nebudeme popisovat dvakrát. Jen se zmiňme, že zvládá vše, co od něj uživatel požaduje včetně funkce timeshift, nahrávání a EPG s podporou diakritiky. Teletext bohužel nefunguje, jeho okno je stále černé. Pokud nemáte DVD přehrávač, tak můžete použít dodávaný ComproDVD a jako bonus zde máte i přiložený program pro správu nejen fotografií, ale i videa Ulead PhotoExplorer 8.5 SE.

Videomate U3 je celkově zdařilý přijímač, který vyniká svým kovovým tělem, takže je velmi bytelný, což bohužel kazí špatně zvolená povrchová úprava, takže uživatel může čekat po čase poměrně dost odřenin. Pokud ho tedy bude nosit volně hozený v postranní tašce notebooku.


kovové tělo
citlivost přijímače
Ikona Odkaz na databázi
povrchová úprava
Orientační cena: 1660,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme obchodu Alza.cz.


reklama