reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část

18.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část
Obstarali jsem pro test 19 malých DVB-T přijímačů (tzv. klíčenek) vhodných především na cesty k notebooku. Podíváme se na zástupce od výrobců ASUS, AVerMedia, Compro, Freecom, Genius, Hauppauge a Leadtek.
reklama
Firma Genius je známá hlavně díky svým myším, klávesnicím a herním ovladačům. Ovšem multimédia dělá již také pěknou řádku let a tento segment určitě nechce jen tak opustit. Nastávající DVB-T trh je totiž hodně velký a tak nám připravil i několik DVB-T klíčenek, my máme v testu ale pouze jednu.

Výrobce ji zabalil opravdu důkladně. Obal tvoří jednak vnější igelitový pytlík, uvnitř je průhledná umělohmotná krabice, uvnitř které jsou další dvě. Horní je opět průhledná a ve tvarovaných proliscích je umístěn přijímač a anténa. Její kabel a celý zbytek příslušenství pak najdeme ve spodní papírové krabici.



Uvnitř dále najdeme dálkový ovladač, anténní redukci na normální anténní konektor a další redukci na šroubovací F konektor. Sympatické je malé CD s ovladači a také návod ve formě malé knížky.



Přijímač je bílé barvy se stříbrnou krytkou na USB konektor. Černý pásek byl vyroben z průhledného plastu, pod kterým se skrývá modrá dioda a čidlo dálkového ovládání, které směřuje nahoru, což není zrovna ideální, ale díky velkému průsvitnému a zahnutému plastu reaguje docela dobře. Rozměry přijímače jsou 82x25x11mm.



LED dioda vydává intenzivní jas, který je za tmy až nepříjemný.


Dálkový ovladač má rozměry 88x56x7 a obsahuje všechna důležitá tlačítka, takže lze označit za plnohodnotný.



Použitý anténní konektor je stejný jako u přijímačů AVerMedia, který je krátký a po zasunutí přechodky se v něm viklá.


Jediná deska plošných spojů má hlavní obvody z obou stran. Není použito žádné kovové stínění. Horní část nese tuner a demodulátor.



Na spodní části je jen USB bridge a pár pomocných obvodů.



Tuner je typ MT2060 od Microtune, tedy stejný jako má AVerMedia u DVB-T Volaru, demodulátor je MT352 od Intelu (dříve Zarlink) jako u Compro U3. USB bridge je nám ještě neznámý typ M9206 od ULI. Je to opět mikrokontrolér 8051, který má na sobě rozhraní pro vstup MPEG transport streamu a jeho přenesení po USB sběrnici. Nezbytný je i I2C řadič pro ovládání ostatních obvodů.


Instalace je bezproblémová, jako u ostatních přijímačů se automaticky spustí instalátor, tentokrát bez zbytečných "blbůstek" a jednoduše nabídne možnost instalace ovladačů (a software), Adobe Readeru nutného pro čtení manuálu a nebo samotný manuál.



Jaká položka se přidá do Správce ovladačů, vidíte na obrázku...


... a stejně tak pro DirectShow. Ovladač je opět BDA typu a funguje i s ProgDVB.



Aplikace pro ovládání TV se jmenuje Genius TVGo Player a je jako u mnoha jiných rozdělena do dvou oken. Ovládací panel má opět vysouvací číslicovou klávesnici, tentokrát doleva. Pro přehrávání používá dekodéry od Moonlight, program zvládá i přepnutí na duální vysílání, ale ze sterea ho vytáhnout neumí. V systray je pak spuštěný malý program pro řízení plánovače a ovládání dálkového ovladače TVGo Monitor.






Nastavování je opět rozděleno do záložek a první opět slouží pro vyhledávání a správu stanic. Česká republika v seznamu chybí, ale vyhledání podle všech frekvencí najde vše bez problémů, dokonce jde omezit vyhledávání na určité frekvence. Seznam ale upravovat nelze, stejně jako nelzeměnit pořadí stanic; TV i rádia se tak míchají dohromady. Vybírat ze stanic lze i přes zobrazení devíti stanic "najednou", je ale docela líné.


Druhá záložka nastavuje parametry obrazu a třetí adresář pro nahrávání a ukládání obrázků a maximální délku timeshiftu. Program zvládne kromě zmíněného nahrávání na disk i nahrávat na DVD disk a vytvořit na něm automaticky menu.



Při zapnutí EPG se otevře nové okno se seznamem pořadů pro danou stanici. Čeština opět nenípodporován; po stisknutí tlačítka pro přidání pořadu do plánovače se objeví chyba "Starting recording time needs to be one minute later than current" a pořad se do seznamu nepřidá. Program očividně špatně detekuje časy počátku a konce pořadů.



Pořady je tedy nutné přidávat ručně, což je poměrně snadná záležitost. Navíc můžeme využít hibernaci počítače i jeho probuzení.



Tento přijímač je po hardwarové stránce dobrý, citlivost je porovnatelná s ostatními, program je také použitelný, i když spíše průměrný. EPG nefunguje správně a teletext se mi nepodařilo rozchodit. Je zde sice tlačítko T na numerické klávesnici, ale to nic nedělá.


dálkový ovladač
čeština u EPG
Ikona Odkaz na databázi
teletext
Orientační cena: 1220,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě 100MEGA distribution


reklama
reklama