reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část

19.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část
Dnes si představíme druhou polovinu testovaných DVB-T tunerů a tentokrát budou figurovat výrobci Animation Technologies (LifeView), MSI, Pinnacle, Terratec, Yakumo a Yamada. Celkem se od těchto firem představí 9 produktů v podobě malých klíčenek. Zítra tento test zakončíme porovnáním jednotlivých tunerů podle naměřených hodnot. Pojďme tedy na to.
Jdeme do finále a před sebou máme poslední přijímač. Jde o značku Yamada, která se podobně jako předcházející Yakumo zabývá vším možným, ani to raději nebudeme vyjmenovávat. Pojďme raději přímo na věc.

Yamada DTV-100U je čistě digitální přijímač. Balení je standardní velikosti A5, barevné provedení vidíte na obrázku.



Uvnitř kromě přijímače najdeme i malou anténu i s redukcí, dálkový ovladač s bateriemi, instalační CD a návod na instalaci.



Přijímač je podobně jako u Yakuma vyroben z šedého plastu s postříbřením. Krytka USB konektory jde opět sundavat lehce a je zacvakávací. Rozměry jsou 86x29x20mm.



Anténní konektor je opět vysokofrekvenční typ, jako u mnoha předchozích modelů. Jde o ten kvalitnější typ, redukce je stejná a drží v něm v rámci možností dobře.


Po rozebrání spatříme jednu desku plošných spojů, která nemá žádné oplechování. Zvrchu je tuner a demodulátor.



Zespodu pak pouze USB bridge.



Použité obvody již známe. Jako tuner je použit obvod QT1010 od Quanteku. Jestli si dobře vzpomínáte, je to ten typ s velmi malou citlivostí, které potvrdilo i testování. Jako modulátor je použit demodulátor MT352 od Zarlinku.



Spojení s počítačem přes USB sběrnici zajišťuje jednočipový mikrokontrolér M9206 od ULI, ten již také známe.


Svítivá dioda má zelenou barvu a její svit je decentní.



Jedinečný je dálkový ovladač. Jako jediný výrobce (nepočítáme-li MSI Digi VOX, což není pravá klíčenka) dodává velký dálkový ovladač (133x52x22mm), který obsahuje všechna důležitá tlačítka. Čidlo je na sice přijímači umístěné shora, ale díky velkému otvoru je docela citlivé.



Po vložení instalačního CD se opět nejprve spustí nabídka k instalaci. Tady je hned jasné, co se bude instalovat.



Ovládací program je již nám známý program NewSoft Presto PVR!, stejný jako u MSI MegaSky 580. Popisovat ho tedy znovu nebudeme. Podíváte-li se i na hardware tohoto přijímače, tak zjistíte, že jsou téměř identické. Používají stejné obvody, rozmístění součástek je téměř stejné, jiný je jen vzhled. MSI se přeci jen designu více věnovalo a použilo kvalitnější materiál na tělo přístroje.



Další popis není nutný, protože ovladač se hlásí úplně stejně jako u MSI tuneru. Software má stejné vlastnosti a stejné vady, nepodporuje tedy češtinu u EPG a teletextu.


(pro někoho) velký dálkový ovladač
malá citlivost
Ikona Odkaz na databázi
čeština u EPG a teletextu
Orientační cena: 2000,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě Umax

reklama