reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část

19.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část
Dnes si představíme druhou polovinu testovaných DVB-T tunerů a tentokrát budou figurovat výrobci Animation Technologies (LifeView), MSI, Pinnacle, Terratec, Yakumo a Yamada. Celkem se od těchto firem představí 9 produktů v podobě malých klíčenek. Zítra tento test zakončíme porovnáním jednotlivých tunerů podle naměřených hodnot. Pojďme tedy na to.
MSI má opravdu dobrou fantazii, protože pro téměř každý výrobek vymyslí nové jméno. Druhý tuner se tak jmenuje MegaSky a ještě s dodatkovým číslem 580. Tentokrát jde o klasickou klíčenku, takže se podívejme, jak se výrobce zhostil tohoto úkolu.

Balení je téměř stejné jako u svého většího bratříčka - tedy opět s průhledným otvorem pro přijímač.



K němu dostaneme přenosnou anténu, anténní redukci, malý dálkový ovladač, jedno CD, návod na instalaci a jako bonus i neoprénové pouzdro, do kterého se vejde přijímač s ovladačem i anténou.



Přijímač má tělo z tvrdého plastu. Má opravdu hodně tvrdý a také jakoby kluzký povrch, takže půjde jen těžko poškrábat. Barva je béžovo-černá, krytka USB konektoru má aretaci, aby nemohla sklouznout, nasadit lze ale lehce. Celkové rozměry jsou 85x29x19mm.



Skrze černý plast za provozu prosvítá malá zelená dioda, která ale svítí decentně a ani za tmy není rušivá. Čidlo dálkového ovladače je pod velkým plexisklem, takže je relativně dobře citlivé. Je ale umístěno směrem nahoru, což není ideální.



Anténní konektor je opět malý typ, jde ale o ten kvalitnější, který již známe. Redukce je také stejná jako u předcházejících přijímačů a spojení také relativně pevné, v rámci možností se neviklá.

Deska plošných spojů má opět tři čipy, z nichž tuner a demodulátor je na horní straně...



... a USB bridge je na spodní.


Všechny obvody už známe. Tuner je QT1010 od Quanteku a demodulátor MT352 od Intelu. Tento tuner byl použit i u Compra U3 a stejně jako on má příšernou citlivost, vlastně úplně nejhorší ze všech testovaných typů.


Spojení s počítačem zprostředkovává obvod ULI M9206, který už také známe.



Dálkový ovladač neobsahuje numerická tlačítka, ale jinak má většinu důležitých tlačítek pro přepínání, změnu hlasitosti i nahrávání a přehrávání. Rozměry má ale miniaturní, pouze 86x40x7mm.



Výrobce se u ovladačů ani nesnažil o změnu jména, v Device manageru se hlásí jednoduše jako Digital TV USB Mini Receiver.



V DirectShow se pak ohlašují názvem USB čipu.



Aplikace je i u tohoto typu od jiného dodavatele, což potvrzuje to, že je pro MSI tento segment trhu okrajovým. Tentokrát jde o Newsoft Presto!PVR. Její vzhled je docela povedený a opět využívá dvou samostatných oken. Na panelu jsou všechna tlačítka pro ovládání a přehravač umožňuje samozřejmě jak nahrávat, tak i timeshift a ukládat snímky do formátů BMP, JPG nebo PNG.



Pro snadnější výběr stanic lze otevřít samostatné okno s jejich seznamem.



Nastavení programu má několik záložek. První obsahuje pouze jednu komponentu pro výběr používaného zařízení, druhá pak slouží ke skenování programů. To je možné provádět po přednastavených kanálech, nebo použít hledání (což je u nás nutné) přes všechny frekvence po nastavení kanálové šířky pásma. Vyhledávání je středně rychlé, vzhledem ke špatné citlivosti tuneru jsem měl ale problém, aby program vůbec něco našel. Pokud se zadaří, tak se vloží stanice do seznamu, který je možné exportovat a importovat např. při reinstalaci. U stanic je také možné změnit jejich jméno.



Na záložce Video se nastavují parametry obrazu jako jas, kontrast a barvy a lze také zapnout a vypnout deinerlace. Dále lze nastavit nahrávání na pevný disk (a adresář) nebo rovnou na DVD, plánovač nahrávání, typ ukládaných obrázků, počet stanic při rychlém náhledu (3x3, 4x4 nebo 5x5), skin (jsou zde celkem tři skiny, z nichž dva jsou poněkud šílené) a spustit aktualizaci programu z internetu.

Obsažen je i teletext, který se otevírá v samostatném okně, má jednoduché ovládání pomocí tačítek po pravé straně. Češtinu ale tradičně neumí, opět se používá německá znaková sada bez podpory dodatečné diakritiky. EPG ji také nezvládne, opět používá své okno a seznam pořadů se přepíná po stanicích.





Řízení plánovače opět ovládá malý prográmek, který je stále spuštěný v systémové liště. Uspat nebo vypnout počítač ale neumí, natož pak probudit.

Celková koncepce přístroje je zdařilá, hlavním nedostatkem je velmi malá citlivost přijímače, takže bude nutný hodně dobrý signál. Škoda, že výrobce nezvolil jiný typ tuneru, protože jinak nejde o špatný výrobek. Software také není úplně nejhorší, má standardní funkce, ale opět se objevily problémy s češtinou.


materiál těla přístroje
malá citlivost
Ikona Odkaz na databázi
čeština u EPG a teletextu
Orientační cena: 1010,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě BGS LEVI Czech


reklama