reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část

19.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část
Dnes si představíme druhou polovinu testovaných DVB-T tunerů a tentokrát budou figurovat výrobci Animation Technologies (LifeView), MSI, Pinnacle, Terratec, Yakumo a Yamada. Celkem se od těchto firem představí 9 produktů v podobě malých klíčenek. Zítra tento test zakončíme porovnáním jednotlivých tunerů podle naměřených hodnot. Pojďme tedy na to.
reklama
Druhý přijímač od Pinnaclu je "jen" digitální. Jinak ale nabízí téměř to samé co jeho kolega. Zabalen je úplně stejně, tedy v plastovém výlisku.


Uvnitř najdeme návod k instalaci a CD s ovladači a software, další CD se střihovým software chybí. Dále je obsahem balení přijímač, stejná anténa jako u hybridu a dálkový ovladač.



Přijímač je tentokrát celý bílý. Nahoře jsou dva otvory, jeden pro LED diodu a druhý pro čidlo dálkového ovladače. To je díky umístění hned na povrchu docela citlivé, tedy alespoň v rámci možností. Velikost přijímače je 84x32x15mm.



Konektor je opět velký, takže není nutná redukce.



LED dioda má zelenou barvu a svítí pouze za provozu.


Tentokrát výrobce použil dvě desky plošných spojů spojených přes dva řadové pinové konektory. Horní deska obsahuje tuner, druhá demodulátor a USB řadič.






Hardware je jinak téměř stejný. Spojení přes USB čip zprostředkovává EM2870, demodulátor je ZL10353 a tuner MT2060.


Dálkový ovladač je stejný jako u hybridního kolegy.



Jako software je dodáván opět Pinnacle MediaCenter, ale místo verze 4 je to verze 3.4, což dává tušit starší datum návrhu. Opět je nainstalováno množství nechtěných ovladačů, tentokrát ale "pouze" 10. Naše zařízení se pak hlásí pod svým názvem.



A v DirectShow rovněž, pouze tuner se hlásí pod názvem USB čipu.



Starší verze programu s sebou nese i menší nároky na diskový prostor. Je to dáno absencí MySQL a také Media Manageru. Celkem nakonec schramstne "pouze" 170MB. V systémové liště jsou také dva programy - jeden pro ovladač a druhý pro plánovač. Instalace je podobná jako u čtyřky, doba je ale o něco kratší, spustí se stejný průvodce, na plochu pak ale přibudou jen dvě ikony.



Aplikace má stejný vzhled až na pár detailů jako lehce jiné ikony, nastavováni je úplně stejné, tak se podívejme jen na detaily.



Nezmínili jsme se ještě o výběru kanálů, který se vyvolá klepnutím na pole s názvem stanice.



Teletext je také stejný.



Ale nepodívali jsme se na teletextový navigátor, který by měl zřejmě zobrazovat čísla stránek jako odkazy, ale okno je stále prázdné. Lze zde ale ukládat teletextové stránky jako obrázek nebo text, který má UTF-8 kódování.



První rozdíl je v tom, že EPG nezvládá češtinu.



Plánování nahrávání je stejné.



Seznam naplánovaných úloh také, ale chybí seznam hotových nahrávek.



Podívejme se ještě na další rozdíly - jak už bylo řečeno, chybí zde Media Manager, nahrávat lze pouze do MPEG nebo DivX, funguje změna poměru stran, animace se zobrazují pouze u internetových rádií, u DVB-T rádií ne.

Uživatele ale toto nemusí zajímat, protože lze aktualizovat program na verzi 4, jakou máme u předchozího produktu. Tento upgrade je zdarma při použití sériového čísla z MediaCenter 3. Odstraní se tím i některé neduhy trojkové verze.

Tento tuner má příjemnější vzhled než jeho hybridní kolega, takže pokud není vyžadován příjem analogového vysílání, je zřejmě lepší volbou. Díky stejnému software nabízí totiž jinak úplně to samé.


"mediacenter" software
velká náročnost softwaru
čeština u teletextu i EPG
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 1870,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě 100MEGA distribution


reklama