reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Sculpt: myši pro Windows 8

15.7.2013, Jan Vítek, recenze
Microsoft Sculpt: myši pro Windows 8
Microsoft přišel na trh se dvěma novými periferiemi, které jsou určeny především pro Windows 8. Jedná se o bezdrátové myši Sculpt Comfort a Sculpt Mobile, které nabídnou speciální funkce vhodné především pro daný systém a my se na ně nyní podíváme blíže.
Kapitoly článku:

V poslední době jsme si z řady Microsoft Sculpt vyzkoušeli klávesnici Sculpt Comfort, která je stejně jako dnes testovaná dvojice myší určena pro operační systém Windows 8. Nezůstalo pouze u loga operačního systému, ale dočkáme se také speciálních funkcí, a to především u větší varianty Sculpt Comfort Mouse. Menší Sculpt Mobile Mouse je rovněž jednodušší a vybavená jiným bezdrátovým rozhraním, ale o tom si ještě povíme. Nyní se v úvodní kapitole zaměříme právě na větší model.






Ten přichází v trojúhelníkové čeveno-bílé krabici, kde je ukryt za průhledným a těsně přiléhajícím plastem, díky němuž si jej můžete osahat a zhruba si ověřit, jak padne do ruky. Už zabalená myš nám tak ukáže svůj výrazný modrý proužek na boku a také lesklý černý povrch. Od materiálů s takovým povrchem sice výrobci už spíše upouštějí, ovšem ne tak Microsoft. A propravdě řečeno, ono to v tomto případě ani nebude příliš vadit.





Podívejme se nyní na specifikace této novinky.

Model
Microsoft Sculpt Comfort Mouse
Rozměry
111 x 68,5 x 36,5 mm
Hmotnost
136 gramů (včetně dvou baterií AA)
Materiál
černý plast - lesklý a matný, guma
Rozhraní
Bluetooth 3.0
dosah 10 metrů
výdrž na baterie až 10 měsíců
Senzor
Microsoft Bluetrack
1000 ppi
8000 FPS
až 72 IPS (palců za sekundu)
Tlačítka
2 hlavní tlačítka
5směrné kolečko
boční tlačítko
Speciální funkce
dotyková ploška na bočním tlačítku
Ergonomie
pro praváky

Větší model z testované dvojice je tedy založen na technologii Bluetooth, která již dávno není výsadou mobilních počítačů a často ji najdeme také u desktopů, a to především u All in One nebo na malých základních deskách formátu Mini ITX.



Tato myš také využívá již dlouho známý optický snímač řady Bluetrack využívající modrou LED a ne červenou jako obvykle. Microsoft slibuje, že díky tomu dokáže senzor lépe sledovat povrch. Zde jde o verzi s rozlišením 1000 ppi, obnovovací frekvencí 8000 FPS, jenž dokáže díky ní sledovat pohyb myši rychlostí až 72 palců za sekundu. Pak už tu je zajímavá jen ona dotyková ploška, jež zároveň poslouží jako další tlačítko.


Zpracování myši


Microsoft použil pro výroby této myši především černé plasty, a to se zrcadlově lesklým nahoře a matným dole. Na bocích je pak doplňuje gumový povrch, díky němuž by se měla myš dobře a pohodlně držet v prstech a především díky němu nám nebude lesklý povrch příliš vadit. Myš pak po pár hodinách používání nevypadá ani příliš ušmudlaně, respektive ne více než jiné myši.





Co se týče zpracování, pak zde je třeba odlišit hlavní část těla, čili tu spodní a vrchní plastový kryt. Ten lze totiž díky tlačítku umístěném na zadní straně nad konektorem odklopit, aby se odhalily pozice pro baterie, přičemž tento kryt pak zákonitě nemůže držet tak pevně, jako kdyby byl sešroubován. Je v něm tedy cítit jistá vůle, kterou ale při běžném použití nebudeme nijak vnímat.





Co se týče tlačítek a vůbec ovladacích prvků, pak hlavní tlačítka s tlumeným zvukem spínače mají stisk s přiměřeným odporem a dobrou hmatovou odezvou, takže problémy nebyly ani s rychlým dvojklikem. Vadila mi pouze jejich značně nakloněná plocha, což jde ruku v ruce s příliš vyvýšeným kolečkem.

Hladké gumové kolečko má výrazné krokování, při němž znatelně vrčí. Ocenil bych také o chlup lehčí otáčení, ovšem jinak k němu nemám výhrady, a to především k jeho tlačítkům. Můžeme ho totiž nejen stisknout, ale také naklápět do stran, přičemž odpor při stisku je v každém případě tuhý tak akorát, takže jeho tlačítka jsou velmi dobře ovladatelná a především díky nim hodnotím celé kolečko velmi kladně.





Nakonec tu máme na levé straně velké modré tlačítko sloužící i jako dotyková plocha. Jeho stisk je velmi tuhý i přes to, že je určeno pro palec a ovládání dotykovými gesty, ovšem na druhou stranu je jeho funkcí otevření hlavní nabídky Start, takže nebude vadit, když myší při jeho stisku trošku cuknete.





Na spodní straně narazíme jednak na dva dlouhé a úzké teflony, jež by tedy mohly být o něco větší, aby myš lépe klouzala po tvrdší podložce. Takto se bude hodit spíše pro měkčí látkové podložky, na nichž tolik nedrhne. Pak už tu máme v zadní části pěkně pohromadě hlavní vypínač, tlačítko pro navázání spojení rozhraní Bluetooth a nakonec blíže středu posunuté oko senzoru Bluetrack.





Podívejme se nakonec ještě pod vrchní kapotu. Jak už bylo řečeno, stačí stisknout mechanické tlačítko západky v zadní části myši a kryt pak sám vyskočí. Uvnitř pak najdete dvě oddělené pozice pro baterie typu AA, přičemž je nutné použít obě. Na jednu tužkovou baterii nám tato myš pracovat nebude.


Příslušenství


Microsoft nám v balení potřebné baterie dodá, takže můžeme myš ihned zapojit a začít používat. K tomu už pak dostaneme jen manuál a další tištěné materiály. Nic víc není zapotřebí.



reklama