reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mikrotik RB751G-2HnD: bezkonkurenční router?

24.5.2012, Jakub Doležal, recenze
Mikrotik RB751G-2HnD: bezkonkurenční router?
Doménou společnosti Mikrotik byly vždy venkovní bezdrátové spoje. S modelem RB751G se však přesouvá i do vnitřních prostor. Připravte se na 5 gigabitových portů, interní Wi-Fi s 802.11n, PoE a hlavně bezkonkurenční správu.
Výrobky společnosti Mikrotik dělí uživatele na dva nesmiřitelné tábory a zatím co jedni jej hojně osazují prakticky kdekoliv, ti druzí by tu „zelenou desku“ nedali ani jako záložní spoj. Po testu RB751G však musím říci, že pro znalejší uživatele je Mikrotik do jejich domácností velmi dobrou volbou.

Začněme povedeným a hlavně střídmým designem s malými rozměry, který dovolí umístit tento router prakticky kamkoliv. Navíc díky PoE nemusíte tahat spolu s ethernetovým ještě napájecí kabel. Po zapnutí je hned několik možností, jak router nastavit a na internetu je k dispozici celá řada návodů. V oblasti konfigurace nemá Mikrotik mezi podobně drahou konkurencí prakticky žádného soka.




Ocenění TREFA získává Mikrotik RB751G-2HnD za vysoké přenosové rychlosti,
široké možnosti nastavení, PoE napájení a USB port. Logo ocenění je ke stažení zde.


Máme zapojeno, nastaveno a přichází další pozitivní zpráva, neboť naměřené přenosové rychlosti takřka atakují teoretická maxima. Oceňuji také stabilitu celého systému, který se mi při neustálých změnách konfigurace (a že jich bylo) ani jednou neodmlčel. Třešničkou na dortu je pak nízká spotřeba, která je při standardní činnosti okolo 3 W.

Nelíbí se mi jen nižší přenosové rychlosti při použití USB, ale toto rozhraní hraje zatím na poli routerů spíše druhé housle. Trochu podezřelá je také rychlost routování, kdy jsem z RB751G vymáčkl maximálně 193 Mbps.

Každopádně i tak je většina rychlostí daleko za požadavky dnešní doby a přidáme-li bohaté schopnosti konfigurace, stabilní pokrytí a případnou možnost externí antény, pak si dnes Mikrotik RB751G-2HnD odnáší naše ocenění TREFA.


Router je vhodný pro:


1) Zkušenější síťaře
2) Majitele rychlejšího připojení
3) Kanceláře, kavárny, restaurace


Plusy


+ Vysoké přenosové rychlosti (Wi-Fi, LAN)
+ Bohaté možnosti nastavení
+ USB port a možnost externí antény
+ Nízká cena
+ Střídmý design, kvalitní zpracování
 
 

Minusy


- Rychlost USB přenosů
- „Uroutuje“ jen 200 Mbps
 
 
Cena v době testování: cca 1.500 Kč s DPH

 
Za zapůjčení routeru RB751G-2HnD děkujeme HALshop.cz
 

Jak hodnotíte router Mikrotik RB751G-2HnD?
V anketě šlo hlasovat od 24.5.2012 do 23.5.2013. Počet hlasujících: 46
Výborný96 %
Průměrný4 %
Špatný0 %
reklama