reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MIO A501: navigátor do každé kabelky

3.10.2007, Pavel Bureš, recenze
MIO A501: navigátor do každé kabelky
Když se objeví nový kapesní počítač se značkou MIO, zvedne se vlna zájmu. Po důkladném zkoumání zjistíte, že přístroj má něco do sebe. Poslední počinem je model A501, jež zaujme malými rozměry, dlouhou výdrží a přítomností GPS přijímače.
Kapitoly článku:
  1. MIO A501: navigátor do každé kabelky
  2. Telefonování
  3. Software
  4. Fotoaparát
  5. Závěr

Balení


Recenzi začneme tak, jak je u nás zvykem, tedy soupisem všeho, co člověk po zakoupení komunikátoru najde v balení. V tvrdé kartónové krabici se krom zařízení nachází CD s ActiveSyncem a také bonusový disk, dále lehká hands-free souprava o délce cca 170 cm k delšímu ze sluchátek. Krabice obsahuje nezbytnou síťovou nabíječku s vyměnitelnou vidlicí (délka 185 cm), držák PDA pro umístění na čelní sklo automobilu, nabíječku do automobilu a USB synchronizační/nabíjecí kabel (USB – mini USB). Uživatel v krabici najde také ochrannou fólii na displej, což nebývá pravidlem.

Snad každého recenzenta poněkud zarmoutí, když v balení společně s přístrojem nenajde ani jednoduché pouzdro. Člověk pak trne, zda se PDA vejde do některého z obalů, které doma máte. Po zběžném prohledání krabice od Mia jsme si povzdechli, neboť pouzdro v krabici nebylo. Po bližším ohledání však zjistíte, že hned vedle oranžových desek s manuálem a CD najdete také jednoduché látkové pouzdro šedivé barvy. Pokud pomineme barvu, tak nám může připomínat pouzdra, která jsou k vidění v mnoha army shopech. Pouzdro je možno připevnit na opasek, zapínání je řešeno magnetem. Dodávaný obal základní funkci (tj. ochranu přístroje před poškrábáním) splňuje, ale nic víc od něj nečekejme. Pochválit musíme výrobce za to, že se Mio do pouzdro bez obtíží vkládá. Je jen škoda, že pouzdro zakrývá audio výstup, takže není možno mít komunikátor v obalu a současně zapojená sluchátka.







Stejně jako např. navigační kapesní počítače od Asusu, tak je Mio je možno hned po vybalení z krabice připevnit do auta a zapnout navigaci. Výrobce ke komunikátoru dodal jednoduchý plastový držák, do nějž se Mio upevní. Pro uživatele telefonující za volantem výrobce připravil na držáku malou pomůcku. Jde o dvojici "paciček", kterými se ovládají tlačítka pro regulaci hlasitosti, takže je možno za jízdy relativně bezpečně ztišit či zesílit probíhající hovor.









Design


Pokud srovnáte fotografie Mia A501 se skutečným zařízením, zjistíte, že ač tomu snímky nenasvědčují, jde o velice kompaktní přístroj. Díky o něco menší úhlopříčce displeje než mají obdobná zařízení a také kvůli malým tlačítkům se výrobci povedlo vyrobit komunikátor, který se vejde snad do každé kapsy a dámské kabelky.




Po designové stránce Mio příliš nevybočuje z průměru, kombinace stříbrné a dvou odstínů šedé je léty ověřená klasika, která sice neohromí, ale bude přijatelná pro velkou část kupujících.

Velkou část přední strany přístroje zaujímá 2,7" displej o rozlišení 240 x 320 bodů. Pod ním se nachází sedmero tlačítek. Reproduktor sluchátka a dvojici indikačních diod naleznete v horní části nad displejem. Zelené blikání levé diody značí přihlášení Mia do GSM sítě, dioda umístěná více pravou dává modrou barvou najevo zapnutí technologie Bluetooth.

Pravý bok komunikátoru obsahuje dvojici tlačítek pro ovládání hlasitosti, slot na SD/MMC karty chráněný plastovou krytkou, která je s přístrojem pevně spojena. Důležitou součástí levé strany Mia je také konektor pro připojení USB kabelu či nabíječky. Je potěšující, že jde o konektor standardu USB Mini, takže můžete využít stávající příslušenství, např. univerzální USB dobíječe. Vedle konektoru se nachází prvek, který jsme během našeho testování naštěstí nemuseli používat příliš často. Jde o resetovací otvor, který se ovládá hrotem stylusu.




Rovněž levý bok nebyl ochuzen o zajímavé ovládací prvky. Pokud pomineme audio výstup (jack 2,5 mm) a tlačítko sloužící k aktivaci fotoaparátu, padne náš zrak na pětisměrný joystick. Podobné ovládací prvky nejsou u kapesních počítačů příliš obvyklé a pokud je již nějaké PDA či komunikátor joystickem vybaveno, najdeme ho spíše pod displejem ve společnosti tlačítek, než na boku zařízení.

Záda komunikátoru Mio A501 ukrývají čočku dvoumegapixelového fotoaparátu, přisvětlovací LED diodu, kterou lze použít také jako svítilnu (více viz v části recenze věnované programovému vybavení), dále nezbytné zrcátko pro autoportréty a monofonní reproduktor.

Pro vložení SIM karty a baterie není třeba studovat manuál, stačí jen uvolnit pojistku ve spodní části Mia a následně odundat šedivý kryt. Po provedení nezbytných činností musí uživatel jen nasadit kryt na místo (oproti velké části ostatních PDA ho není třeba nasouvat) a zacvaknout. Byli jsme trochu překvapeni tím, jak zadní část komunikátoru vrže. Není to sice nic hrozného, ale již při trochu pevnějším stisku uslyšíte zvuky, které nejspíše slyšet nechcete.

Byla by škoda zapomenout na stylus, který se nachází v šachtě na pravé straně komunikátoru. Milovníky tlustších stylusů nejspíše Mio nepotěší, ale zajímavá je spíše délka. Vzhledem k miniaturním rozměrům přístroje jsme očekávali, že místo pořádného stylusu v šachtě najdeme kus plastu připomínající délkou spíše párátko než použitelné "psadlo". Mio nás ale mile potěšil, neb kovový stylus, který měří v základním stavu 7,7 cm, dosáhne po roztažení délky úctyhodných 11,3 cm, což ho katapultuje mezi nejdelší stylusy všech dob. Osobně by mě zajímalo, zda některé z novodobých PDA (tj. přístrojů prodávaných od roku cca 2005 do teď) má stylus ještě delší. Pokud o podobném přístroji víte, budeme rádi, když se s námi o informaci podělíte v diskusi pod článkem.


Ovládání


Komunikátor Mio A501 se i přes své relativně malé rozměry drží v ruce celkem dobře. Horší je to ve chvíli, kdy začnete chtít používat joystick umístěný na levém boku komunikátoru. Tento ovládací prvek je umístěn cca ve třetině a díky tomu musíte při ovládání palcem levé ruky buď velmi ohnout prst, což není příliš pohodlné, nebo posunout Mio v dlani o něco výše, díky čemuž se ale posune také těžiště a přístroj se pak v ruce drží o něco hůře.




Pod displejem se nachází šestice kláves. Funkce dvou tlačítek se symbolem pomlčky koresponduje se softwarovými tlačítky ve spodní části displeje, jež spouštějí programy či umožňují interakci s programem. Dále tu máme dvojici sluchátek pro příjem a odmítnutí hovoru. Mio narozdíl od jiných výrobců nevsadil na odděleních tlačítek se sluchátky pomocí barev (červená/zelená), takže se uživatel musí orientovat jen dle tvaru vyobrazeného sluchátka. "Zelené" sluchátko přijme hovor, jeho stiskem také potvrdíte zadané číslo a v pohotovostním stavu spustí telefonní aplikaci, kde dalším stiskem tohoto tlačítka vytočíte naposledy použité číslo. Druhé ze sluchátek slouží pro ukončení právě probíhajícího telefonátu, k odmítnutí hovoru a také k zavření telefonní aplikace.

Ve spodní řadě kláves, mezi tlačítky se symbolem sluchátka je klávesa s namalovaným domečkem. Jak již samotný symbol napovídá, stisk tlačítka vás z jakéhokoliv programu dostane na Today obrazovku. Význam tlačítka vedle domečku je pro někoho neznámý, pro bližším prozkoumání ale zjistíte, že na tlačítku je znázorněn satelit a má sloužit ke spouštění navigační aplikace. Vzhledem k tomu, že ve výchozím stavu v PDA žádný takový program není (musíte si jej zakoupit zvlášť), nemá toto tlačítko žádnou funkci.

Největší tlačítko nese nápis Mio DigiWalker a spouští jakýsi launcher, v němž najdete 3x3 ikony. Díky velikosti ikon je možné programy spouštět i prsty. Nové ikony a tím i zástupce na aplikace je možno přidávat a odebírat, vestavěné programy z launcheru neodstraníte. Milovníky pěkné grafiky potěší, že u vestavěných programů Mio nepřebírá známé ikony, ale přiřazuje k nim ikony své vlastní, mnohem hezčí a také animované ikony.




K velikosti ani rozmístění tlačítek nemáme výhrady, pracuje se s nimi dobře, vadí nám ale jejich počet. U jiných komunikátorů s klávesnicí naleznete také tlačítka pro ukončení běžícího programu a často i pro zobrazení nabídky Start, ani jedno u Mia není. Je sice pravdou, že obě zmíněné funkce je možno ve Start – Settings – Buttons přiřadit jiným hardwarovým tlačítkům, tím ale přijdete o možnost rychle spouštět oblíbené aplikace či třeba navigační program, pro který je vyhrazeno tlačítko se symbolem satelitu.


Displej


V komunikátoru Mio A501 najdete displej obvyklých parametrů, tj. rozlišení 320 x 240 bodů a podpora 65 536 barev. To, čím se Mio od podobných přístrojů liší, je úhlopříčka pouhých 69 mm. Díky menšímu displeji je písmo jemnější a při zapnutí ClearType pěkně vyhlazené, na druhou stranu, někteří uživatelé si budou muset nastavit o něco větší velikost písma.




Co do podání barev nemáme k Miu výtky, horší je to s podsvícením. To je sice možno regulovat v 11 krocích, nelze ho ale úplně vypnout a v některých situacích není podsvícení konstantní. Projevuje se to tak, že se vám zdá, že displej bliká. Displej ale jako takový nebliká, jen podsvícení se střídavě zesiluje a zeslabuje. Problém je viditelný zejména v některých aplikacích, např. v MobileICQ jsme blikání zaznamenali několikrát. Během téměř dvoutýdenního používání přístroje jsme však nezjistili, zda problém s podsvícením je vázán na nějakou činnost Mia (např. na komunikaci GSM modulu s BTS atp.).
reklama