reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

mSATA: snadné zrychlení počítače?

9.8.2012, Martin Dvořák, recenze
mSATA: snadné zrychlení počítače?
Na čím dál více deskách se můžete setkat se slotem mSATA určeným pro SSD. Má na deskách smysl? Je dobré se na takové desky zaměřit, nebo je zbytečný? Na to všechno vám odpovíme, navíc jsme otestovali hned několik mSATA SSD.
Malý slot mSATA pro karty s délkou 51 mm má své široké uplatnění především v noteboocích/ultraboocích, kde byla rozšířena funkcionalita slotu Mini PCI Express o možnost osazení SSD. Díky tomu je možné provozovat jak klasický 2,5" disk, tak i SSD, přestože nejsou v notebooku dvě 2,5" šachty. Čím dál častěji jsou však k vidění i klasické základní desky vybavené tímto slotem. Nejvíce modelů s mSATA má jednoznačně Gigabyte. Má však na klasických deskách smysl?




Do slotu mSATA na deskách lze osadit SSD i Mini PCI Express kartu s jinou funkcionalitou – např. Wi-Fi rozhraním


Do mSATA jsou k dostání SSD od kapacity 16 až do 256 GB, výběr je přitom čím dál bohatší a zpočátku nepříliš příznivé ceny těchto disků příjemně klesají. Stále ale mají v porovnání s klasickými 2,5" SSD horší poměr kapacita/cena a ani udávané rychlosti u některých nejsou zrovna uspokojivé. Hlavním důvodem, proč si mSATA disk koupit, jsou technologie od Intelu umožňující značné zrychlení systému, bez toho aniž byste si museli kupovat velké a drahé SSD – stačí vám mnohem menší kapacita v kombinaci s klasickým diskem. Tyto technologie byly primárně vyvinuty pro ultrabooky, ale i u klasických počítačů mají své uplatnění. Dostupné jsou u platforem Sandy Bridge (pouze čipset Z67) a Ivy Bridge (Q77, Z77, Z75) a další).


Intel Smart Connect



Technologie Intel Smart Connect umožňuje aktualizaci Outlooku, Facebooku a jiných služeb i v režimu spánku. Po probuzení počítače tak budete mít všechno připraveno.


Intel Rapid Start



Tato technologie již plně využívá SSD a umožní počítači probuzení ze spánku během pár sekund. Když počítač uspíte, jsou data uložena nejen v operační paměti pro okamžité probuzení, ale také na speciálním oddílu na SSD. Když je počítač uspán déle než několik minut, automaticky se stále v provozu udržovaná operační paměť vymaže a data zůstanou na SSD. Probuzení pak netrvá tři sekundy ale například pět až deset. Přesto je to mnohem kratší doba, než v případě uložení dat na klasický disk.


Intel Smart Response



Smart Response považuji za nejdůležitější z těchto technologií. Promění totiž SSD na jakousi chytrou cache. Určitá část kapacity SSD či celá je sloučena s nejlépe systémovým diskem do speciálního režimu RAID. Častěji používaná data jsou nakopírována i na SSD a pak se spouštějí mnohem rychleji. Smart Response, tedy v překladu chytrá odezva tak znamená to, že můžete mít relativně malé SSD (stačí 32 či 64 GB) a velký klasický disk a využívat výhod obojího – velké kapacity disku a rychlého spouštění častěji používaných programů, systému či rychlejší načítání map ve hrách.
reklama