reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI CR650: hybridní AMD Brazos

18.5.2011, Jan Vítek, recenze
MSI CR650: hybridní AMD Brazos
S příchodem nové platformy AMD Brazos s procesory Zacate začali výrobci chrlit na trh nové základní desky, desktopové počítače, netbooky, ale i notebooky, jak dokazuje dnes testovaný model od společnosti MSI. Podívejme se tedy, co nám nabídne.

Vnejší zpracování


Jak na první pohled a dotek notebook MSI CR650 působí? Jako klasický plasťák typu Lenovo IdeaPad a podobně. Skládá se tedy převážně z lesklých plastů, které mají texturovaný povrch, aby měly čím zaujmout a jeho kvalita zpracování i použitých materiálů není nejlepší. Inu je tu vše, co bychom očekávali od spotřebního notebooku za cenu blížící se 10 000 Kč i s daní.


- klikněte pro zvětšení -

Víko displeje je hladké, má zakulacené okraje, kvůli čemuž zavřený počítač působí při pohledu seshora trošku bachratě (však je také 37 mm tlustý), ale ze strany zase zeštíhluje. Uprostřed má logo výrobce a všude jinde pak texturu složenou z různě velkých čtverečků (efekt ditheringu). Ty se duhově třpytí, ale to pouze z některých úhlů.


- klikněte pro zvětšení -

Po obrácení CR650 na krovky mě napadlo, že jsem už takovou základnu jednou viděl. Zdání neklamalo, neboť jde o upravený FX600, tedy o jeho chudšího příbuzného. MSI nám dalo možnost snadno sejmout velký panel, abychom mohli odhalit všechny hlavní komponenty i se systémem chlazení a postarat se o jeho údržbu. Dále máme možnost vyklopit baterii a také vysunout optickou mechaniku jištěnou jedním šroubkem. O samolepku informující o ztrátě záruky se nemusíme starat. V přední hraně pak najdeme kromě čtečky karet také dvě mřížky, za nimiž má FX600 dva ze svých čtyř reproduktorů. V tomto případě jsou to ale jen atrapy.



Na lemu matné základny se již ukazuje již lesklý plast, pod nímž se nachází boční porty a jiné prvky, jako zde na pravé straně DVD mechanika Super-Multi. Za ní máme jeden ze tří portů USB 2.0, pak analogový obrazový D-Sub a nakonec ethernetový RJ-45. MSI se zde vzepřelo konvencím a všechny tyto porty z nějakého důvodu obrátilo vzhůru nohama.



Na pravé straně se nejdříve setkáme s audio výstupem na sluchátka a vstupem pro mikrofon, dále se dvěma USB 2.0 a pak je tu digitální výstup HDMI. Zajímavé je, že tyto dva porty USB obráceny nejsou, zatímco HDMI je. Za hluchým místem máme výdech chlazení, který je zde jediný a na chlazení 18W APU by měl stačit s přehledem. Nakonec nám FX600 na levé straně nabídne napájecí konektor a otvor pro zámky Kensington posílený kovovou vložkou.


- klikněte pro zvětšení -

Při pohledu zepředu si můžeme lépe všimnou zkosených hran, díky nim notebook vypadá z boků štíhlý, i když v záplavě "palcových" modelů je spíše tlustý. Nezapomeneme však na čtečku karet SD/SDHC/MMC/MS s dobře nahmatatelnou záslepkou.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled zezadu ukáže pouze klouby displeje a část baterie. Vidět jsou také zvýšené podpůrné nohy, díky nimž má notebook mírný sklon a vzduch se lépe dostává k nasávacím otvorům chlazení.



Vnitřek notebooku


Displej se kvůli zpracování kloubů zasouvá svou spodní hranou za základnu notebooku, což samo o sobě určuje, že do velkého úhlu jej otevřít nepůjde. Hrana displeje se o základnu zasekne při rozevření ve standardním úhlu 135° a co se týče kloubů, ty by mohly být tvrdší, aby lépe držely displej ve stabilní poloze bez klepání. Na tom mají svůj podíl také měkké plasty tvořící víko.

Povrch displeje i jeho vnitřní rám je lesklý a v horní části má HD webkameru, která má hned vedle sebe LED kontrolku a z obou stran mikrofony.


- klikněte pro zvětšení -

Základna notebooku je celá až na samotná tlačítka klávesnice chiclet lesklá a hladká. Zcela nahoře jsou za perforovanými plechy schovány dva reproduktory, kterým má k lepšímu zvuku napomoci SRS Premium Sound. Pak je tu tenká lesklá lišta a na ní sedí řada 6 tlačítek, z nichž to zcela vpravo je hlavní vypínač a ostatních pět má vyhrazené speciální funkce. Zcela vlevo je to tlačítko pro vysunutí dvířek optické mechaniky, následuje vypínač displeje pro snížení spotřeby, následně tu je tlačítko funkce Turbo Battery+, která uživateli umožní dle libosti aktivovat či deaktivovat různé komponenty, jako ethernetový adaptér, webkameru, Wi-Fi adaptér, atp. Pro využití této funkce je ale zapotřebí mít nainstalovánu aplikaci S-Bar.



Tlačítko s hvězdou v kruhu slouží právě pro spuštění aplikace S-Bar pro nastavení notebooku (podporuje různé režimy pro různé účely) a nakonec je tu aktivace režimu Cinema Pro, který má vylepšit obrazové a zvukové podání.



Klávesnice typu chiclet je stejně jako řada dalších dnešních notebooků vybavena numerickým blokem, který je na druhou stranu její výhodou, ale na druhou stranu se na ní po hmatu těžko orientuje, neboť nedostatek místa nutí výrobce umístit všechny klávesy do jednoho pole. Zde se MSI sice pokusilo hlavní blok kláves od numerického aspoň trošku oddělit větší mezerou, ale ta nemá velký význam. Dobrá zpráva je, že klávesnice má dostatečně pevné "podloží", takže se při psaní neprohýbá a klávesy nerachotí.



Mírně zapuštěný multidotykový touchpad má lesklý povrch, ovšem také jemné výstupky, takže se na něm prst nezadrhává. Pak je tu mnou velmi neoblíbené kolébkové tlačítko, které má zde navíc příšerné zpracování. I na koncích je jeho stisk příliš tuhý a hmatová odezva téměř nepatrná, takže ve výsledku je práce s ním malé utrpení.

A nakonec tu jsou modré kontrolky ukazující na práci pevného disku, zapnutý Bluetooth (kdyby jej ovšem tento notebook měl), zapnuté Wi-Fi, stav baterie, zapnutý Caps Lock a Num Lock a stav počítače. Nezřetelné popisky jsou sice umístěny hned pod tlačítky, ale samotné hranaté kontrolky výrobce zasadil do přední hrany.


- klikněte pro zvětšení -

Poslední fotografie ukazuje otevřený notebook a vidět můžeme dva moduly SO-DIMM s paměťovými čipy Elpida, Wi-Fi adaptér nahoře, pevný disk dole a také systém chlazení. Tomu musí bohatě stačit jedna plochá heatpipe, která se napojuje na pasiv profukovaný jedním ventilátorem. Stejný systém chlazení (ale se dvěma heatpipe) má i MSI FX600 vybavený procesorem Core i5 a NVIDIA GeForce GT 325M, takže s jedním low-endovým APU nemůže mít CR650 problém.


reklama