reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GeForce GTX 275 Lightning - lahůdka pro overclockery

11.1.2010, Petr Štefek, recenze
MSI GeForce GTX 275 Lightning - lahůdka pro overclockery
GeForce GTX 275 je na trhu už delší dobu a po svém příchodu byla jednou z nejlepších karet, jakou bylo možné si pořídit. MSI vybavilo svůj nový model nadstandardním chladičem a takty, které dělají z tohoto kousku konkurenci i pro samotný Radeon HD 5850.
Ve středu zájmu hráčů a hardwarových nadšenců jsou vesměs grafické karty nové generace s podporou DirectX 11, kterých je ovšem na pultech obchodů značný nedostatek (situace se ale nyní začíná snad pomalu zlepšovat). Starší karty s podporou DirectX 10 se stávají morálně zastaralými, ale v praktickém životě se jim stále daří velmi dobře, neboť na trhu je jen velmi málo her, které by DirectX 11 nějakým způsobem využily. Nvidia sice zatím hardware s podporou DirectX 11 nemá, ale ani starší čipy ("pouze" DirectX 10) nelze podceňovat.
 
Dnes se podíváme na GeForce GTX 275 s dvojnásobkem obvyklé paměti a vyššími takty, které slibují výkon na úrovni dražšího modelu GeForce GTX 285. Samozřejmě, GeForce GTX 275 jsme zde již měli, a tak by nebylo vhodné se zaobírat klasickou (rozuměj referenční) kartou, která se liší od své konkurence pouze nálepkou a produktovou krabicí. MSI GeForce GTX 275 Lightning je jiná, což si ostatně popíšeme v následující kapitole.



GeForce GTX 275 je vybavena stejným jádrem jako dražší GeForce GTX 285, což znamená plných 240 stream procesorů na taktu 633 MHz (přetaktovací potenciál leží ovšem vysoko nad touto hranicí). Využita byla ovšem pouze 448bitové paměťová sběrnice a typicky 896 MB paměti (naše testovaná karta disponuje dvojnásobkem). Karta podporuje jako obvykle pouze DirectX 10 (rozhraní DirectX 10.1 a DirectX 11 jen AMD), ale jak se ukazuje, tak jeho absence nemá přílišný vliv na dobrá umístění ve výkonových grafech.

Jaký je tedy rozdíl mezi levnější GeForce GTX 275 a dražší GeForce GTX 285? Paměť a šířka sběrnice. Tento "handicap" se dá poměrně dobře obejít, i když 896 MB použitelné paměti nepředstavuje pro kartu problém. Podobné je to i v šířce sběrnice. MSI zdvojnásobilo paměť, která může být limitem při vyšších rozlišeních (1920x1200) s vyhlazováním a zvedlo takty pamětí. Nevýhoda byla tedy zcela vymazána.

reklama